Pelkosenniemi aloittaa yt-neuvottelut – talous on ahdingossa ja uusi koulu kiristää tilannetta lisää

Kunnassa on reilut 60 vakinaista työntekijää.

Pelkosenniemi
Pelkosenniemen koulu
Tässä yksi Pelkosenniemen ongelmien aiheuttajista. Homeongelmainen koulu, jonka tilalle pitää rakentaa uusi koulu.Jorma Korhonen / Yle

Pelkosenniemen kunta aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Kunnanhallitus keskusteli asiasta maanantaina pitkään ja kokous venyi puolille öin saakka. Lopulta päätös oli yksimielinen, kertoo kunnanjohtaja Pertti Severinkangas.

Kunta tavoittelee yhteensä vähintään 200 000 euron säästöjä kahdelle seuraavalle vuodelle. Kunnan taloutta vaivaa epävarmuus monesta suunnasta. Valtionosuuksia leikataan, sosiaali- ja terveysmenoja on vaikea ennakoida ja kustannukset kasvavat.

Lisäksi kunnanvaltuusto on päättänyt, että kunta hankkii uuden koulurakennuksen kirkonkylälle leasing-rahoituksella. Sen kattohinnaksi määriteltiin reilut viisi miljoonaa euroa sisältäen vanhan koulun purkamisen.

Kunnanjohtajan esityksen mukaan samaan aikaan kunnan velkataakka kasvaa. Ensi vuonna kunnalla on arvioiden mukaan yli 3, 5 miljoonaa euroa lainaa.

Kunnan henkilöstökuluja halutaan leikata ja pahimmillaan edessä voivat olla irtisanomiset. Eläkkeelle siirtymiset, osa-aikaistus ja palkattomat vapaat ovat myös ratkaisuja säästöjen saamiseksi.

Kunnalla on reilut 60 vakinaista työntekijää. Terveydenhuollon kuntyhtymässä työskenteleviä yt:t eivät koske.

Yt-neuvotteluita vetää kunnanhallituksen puheenjohtaja Annika Kostamo.