Kirkkokansa haluaa laulaa kotimaista: Suomalainen messu sytyttää seurakuntalaiset

Lasse Heikkilän uudistettu sävellys kelpaa taas niin konsertteihin maailmalla kuin messuihin Suomen kirkoissakin.

seurakunnat
Kuorolaulua.
Tanja Perkkiö / Yle

Alkuun avataan ääni – ja laululla on tarkoitus avata jumalanpalvelukseen saapuvien sydämet, innostaa kanttori Maria Padatsu laulajia.

– Laulakaa sielusta saakka.

Kerimäen talvikirkkoon on saapunut laulajia Enonkoskelta, Savonlinnasta, Kerimäeltä ja myös maakuntarajan takaa Kiteeltä. Suomalainen messu (siirryt toiseen palveluun) yhdistää Savonlinnassa paitsi kuoroja, myös seurakunnan osia.

Suomalaisen messun säveltäjä Lasse Heikkilä Tampereelta ei ole pitkään aikaan pysynyt perässä kaikista teoksensa esityksistä.

– Ehkä niitä on jo yli tuhat. Jokainen saa tehdä omanlaisensa version, se on juuri se mitä haluan.

Lasse Heikkilä
Lasse Heikkilä ehti jo Valkia-ryhmän kanssa hieman kyllästyä Suomalaiseen messuun. "Mutta nyt sillä on uusi tuleminen!" Merja Hannikainen / YLE

Lasse Heikkilän vuonna 1998 säveltämää teosta on esitetty tänä vuonna uudistettuna Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Seurakunnissa eri puolilla maata on harjoiteltu ja laulettu messua omin voimin ja Valkia-ryhmä kiertänyt kymmenillä paikkakunnissa ja messu on ollut myös Ylen radiojumalanpalveluksessa keskikesällä.

Laulakaa sielusta saakka.

Kerimäen kanttori Maria Padatsu

Savonlinnassa ja Kerimäellä messu tehdään yli 100 esiintyjän voimin. Kerimäen kanttori Maria Padatsu on koonut ryhmään 5 kuoroa, tanssijoita, yhtyeen ja taustaryhmän.

–Kymmeniä vapaaehtoisia on tarjoutunut auttamaan kaikessa, on ollut upeaa, kanttori Padatsu kertoo.

Suomalaisuuden ydin musiikissa

Suomalainen messu innostaa seurakuntalaisia erityisesti itsenäisyyden juhlavuonna. Teksti kertoo Suomesta ja suomalaisuudesta ja sisältää myös liturgisen tekstin eli jumalanpalveluksen tekstin.

– Messun sanat koskettavat todella paljon, niistä on ihana laulaa, kun niissä on sanoma, Heli Päivinen Kiteen Hummovaarasta kertoo.

Kuorolaiset kirkon penkissä.
Mari Karppanen, Teija Litmanen ja Heli Päivinen laulavat Kerimäen Naislaulajissa. Tanja Perkkiö / Yle

Laulettu ehtoollismessu on kirkkomusiikkia, jossa vedotaan tunteisiin. Lasse Heikkilä ei alunperin aikonut säveltää messua, vaan suomalaista musiikkia, joka kumpusi hänen omasta kotiseuturakkaudestaan. Hän kuvaa suhdettaan uskoon sanoilla hengellinen ja uskovainen, mutta ei uskonnollinen. Kotimaataan mies rakastaa.

– Olen isänmaallinen, mutta kammoksun nationalistisuutta, Heikkilä täsmentää.

Suomalainen messu lähti syntymään kun Heikkilä oli puoli vuotta Australiassa.

– Kaukana suomalaisuus ja sen hyvät puolet tulivat näkyviksi.

Sotaveteraaneja kirkonpenkissä

Suomalaisen messun osallistujat ovat vuosien varrella itkeneet ja nauraneet. Heikkilä haluaakin kertoa, ettei uskon tarvitse olla kurja asia, vaan "lasi on puoliksi täynnä". Kirkoissa ja esiintymispaikoissa erityisesti messuun osallistuneet itkeneet sotaveteraanit ovat koskettaneet säveltäjää. Sävellyksen teksti käy läpi Suomen historiaa.

Savonlinnan tulkinnan seurakuntaa yhdistävästä vaikutuksesta Lasse Heikkilä iloitsee erityisesti.

– Minulla oli missio jakaa tällä hyvää, se on onnistunut, Heikkilä sanoo.

Teoksen tunteiden kirjo on hartaudesta haikeuteen, rempseydestä riehakkuuteen.

– Laulukin on parempaa, kun musiikissa on tunnetta ja sanomaa, laulaja Teija Litmanen Kerimäeltä sanoo.

Maria Padatsu
Kanttori Maria Padatsu: "Tämä musiikki koskettaa suomalaista sielua."Tanja Perkkiö / Yle

Kanttori Maria Padatsu pohtii, että suomalaisuus ja kotimaan koko kuva vetoaa laulajiin.

– Messun kaltainen musiikki ei välttämättä ole omaa lempimusiikkiani, mutta joku tässä suomalaisuudessa uppoaa syvälle, Padatsu sanoo ja näyttää sydänalaansa.

Sata esiintyjää ja vapaaehtoista innostui

Savonlinnan ja Kerimäen messutoteutuksessa ovat Kerimäen kirkkokuoro, Kerimäen naislaulajia, Savonlinnan gospelkuoro, Enonkosken gospelryhmä sekä Lapsikuoro Loiske. Esityksessä on myös tanssia ja taustalle heijastetaan kuvia Suomesta.

Kuorolaisia venyttelemässä
Hupparista tunnistaa kuorolaisen, venyttelystä harjoitusten alkamisen. Tanja Perkkiö / Yle

Säveltäjä Lasse Heikkilä on kertonut Seurakuntalainen- lehdessä (siirryt toiseen palveluun), että hänen haaveenaan on, että messu päätyisi valtiopäivien avajaisiin. Oman Valkia-ryhmän kanssa suunnataan joulukuun alussa paljon kauemmaksi, Japaniin, jossa esitetään messun konserttiversiota nimellä Story of Finland.

– Meidän kirkkomusiikkimme nojaa vahvasti saksalaiseen musiikkiperinteeseen, tämä messu on suomalaista musiikkia. Se on säveltäjänä minulle suuri kunnia, että olen onnistunut kuvaamaan kulttuuriamme ja välittämään säveliin omaa kotiseuturakkauttani.

Minulla oli missio jakaa tällä hyvää, se on onnistunut.

Suomalaisen messun säveltäjä Lasse Heikkilä

Lasse Heikkilä kertoo, että joku oli arvioinut Suomalaisen messun olevan klassikko.

– Sitä enempää ei voi säveltäjä toivoa.

Suomalainen messu joko Valkia-ryhmän esittämä tai seurakuntien omina tulkintoina koetaan vielä loppuvuoden aikana ainakin Turussa, Huittisissa, Lahdessa, Kokkolassa, Kerimäellä, Nokialla, Kouvolassa, Mikkelissä, Savonlinnassa ja Kotkassa.