Medvedev: Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet ovat huonoimmillaan vuosikymmeniin

Venäjän pääministeri kuvaili Donald Trumpia "avoimeksi ja hyvää tarkoittavaksi henkilöksi", kertoo uutistoimisto RIA Novosti.

Venäläiset poliitikot
Dmitri Medvedev seisoo seinämaalauksen edessä Smolenskin alueen sotamuseossa ja katsoo kuva-alalla yläoikeaan. Maalauksessa neuvostosotilaat pystyttävät punalippua talon katolle sodasta kärsineessä kaupunkimaisemassa.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on aiemmin sanonut, että uudet pakotteet merkitsevät loppua toiveille Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden parantamisesta.Ekaterina Shtukina / Sputnik / Government Press Service Pool / EPA

Venäläisten uutistoimistojen mukaan Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev arvioi tiedotustilaisuudessa, että Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet ovat tällä hetkellä huonoimmillaan kymmeniin vuosiin.

Hänen mukaansa Yhdysvallat on julistanut Venäjän ei vain vastustajakseen vaan vihollisekseen asettamalla uusia pakotteita.

Medvedevin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain kongressin säätämät ja presidentti Donald Trumpin elokuussa vahvistamat Venäjän-vastaiset pakotteet haittaavat maiden suhteita vuosikymmeniksi eteenpäin, sillä niiden purkaminen ei onnistu vain Yhdysvaltain presidentin päätöksellä.

Medvedev sanoi venäläisviestimille tavanneensa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin äskettäin Kaakkois-Aasian maiden Asean-kokouksen yhteydessä gaalaillallisella. Uutistoimisto RIA Novostin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Medvedev kutsui Trumpia "avoimeksi ja hyvää tarkoittavaksi henkilöksi".

– Presidentti Donald Trump istui melkein minun vieressäni, joten saatoimme puhua, uutistoimisto Tass siteeraa Medvedeviä.

Medvedev kommentoi myös EU:n pyrkimyksiä säädellä Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta. Hänen mukaansa EU:n tarkoituksena on mitä todennäköisimmin painostaa Venäjää luopumaan projektista.

– Meidän näkemyksemme tämän hankkeen toteuttamisesta ole muuttunut – se ei ole mikään poliittinen väline vaan normaali kaupallinen hanke, jonka tarkoitus on taata Euroopan energiaturvallisuus, Medvedev sanoi uutistoimisto Interfaxin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Nord Stream 2 hanke voisi toteutuessaan kaksinkertaistaa Venäjän Saksaan Itämeren kautta toimittaman kaasumäärän.

EU-komissio haluaisi päästä mukaan Nord Stream 2:sta käytäviin neuvotteluihin. EU:ssa on esitetty huolia, että Itämeren putkihanke kasvattaisi EU-maiden riippuvuutta Venäjän toimittamasta maakaasusta.

Samalla hankkeen toteutuminen heikentäisi entisestään Ukrainan asemaa venäläisen maakaasun kauttakuljetusmaana.

Lisätty kello 13.35 taustaa Nord Stream 2 -hankkeesta.

Lisätty kello 13.51 Medvedevin arvio uusien pakotteiden vaikutusten pitkäaikaisuudesta.

Lähteet: Reuters, Tass