Lemmikkivakuutukset myyvät – Koirien ja kissojen hoitokulut huolettavat omistajia

Suomen yli 800 000 koirasta on vakuutettuna joka neljäs. Myös yhä useampi kissan omistaja vakuuttaa lemmikkinsä. Omistajia huolettavat etenkin elänlääkärilaskut.

Lemmikkieläinvakuutus
Eläinlääkärillä.
Yle

Luna-kissan korvavaivat toivat Marja Heinon Omaeläinklinikalle Espooseen.

– Joka kerta, kun olen käynyt eläinlääkärissä, niin aina on hinta suurempi kuin edellisellä kerralla, Heino sanoo.

Hoitokulujen varalta Heino on hankkinut Lunalle ja myös aiemmille kissoilleen vakuutuksen.

Eläinlääkärillä.
Marja Heino ja Luna-kissa.Yle

– Minusta se on hyvä, koska eläinlääkäripalkkiot ovat niin suuria.

Myös lonkkia vahvistavaan vesijumppaan tulleen Wilda-koiran omistaja Ninni Wagner on vakuuttanut lemmikkinsä.

Ninni Wagner ja Vilda-koira.
Ninni Wagner ja Vilda-koira.Yle

– Sairaskuluja varten. Vielä kuluja ei ole paljon, mutta varmasti niitä tulee, Wagner sanoo.

Wildan vakuutus maksaa 300 euroa vuodessa, Lunan 270 euroa. Hinta on pääkaupunkiseudun tasoa, koska vakuutuksen hintaan vaikuttaa muun muassa asuinkunta.

Omaeläinklinikka-ketjussa on huomattu vakuutusten määrän kasvu. Ketjuun kuuluu 12 klinikkaa eri puolilla Suomea.

– Määrä on vuosien saatossa noussut, tällä hetkellä noin neljännes meidän asiakkaistamme on vakuutettuina, sanoo toimitusjohtaja Kustaa Piha Omaeläinklinikasta.

Vakuutusyhtiöt vahvistavat saman.

– Koirien ja kissojen vakuuttaminen on lisääntynyt. Ne ovat nykyään ihan tasavertaisia perheenjäseniä ja niiden hyvinvointiin kiinnitetään enemmän huomiota ja ne halutaan pitää terveenä, sanoo tuotepäällikkö Miramari Sahakoski Fenniasta.

Vakuutusyhtiöt sorvanneet ehtojaan uusiksi

Vakuutusten kasvun myötä ovat kasvaneet myös korvauskulut. Esimerkiksi vakuutusyhtiö If ja LähiTapiola korottivat tänä vuonna koirien ja kissojen valittavissa olevan hoitokulukaton 3 000 euroon vuodessa. Toisin sanoen entiset vaihtoehdot eli tonni tai kaksi vuodessa eivät ole kaikille asiakkaille riittäneet.

– Suurin syy lemmikin vakuuttamiselle on eläinlääkärikulujen nousu, joka on viime vuosina ollut selvästi yleistä hintatasoa nopeampaa. Lisäksi sairauksia ja tapaturmia halutaan usein hoitaa aiempaa pidemmälle esimerkiksi leikkausten ja sairaalahoidon avulla, sanoo eläinvakuutuksen tuotepäällikkö Heidi Elomaa If:istä.

Samaa mieltä ollaan myös LähiTapiolassa.

– Eläinten hoitomahdollisuudet ja eläinlääkäriasemien varustelutaso on kehittynyt viime vuosina. Koska eläimiä voidaan tutkia- ja hoitaa aiempaa laajemmin, ovat myös hoitokustannukset tältä osin lisääntyneet, sanoo viestintäpäällikkö Kyösti Knuuttila LähiTapiola-ryhmästä.

Koiran hammaskiven poistoa.
Hammaskiven poistoa.Yle

Omaeläinklinikalla eläinlääkärikulujen nousua selitetään koirien ja kissojen määrän ja omistajien huolenpidon kasvulla.

– Meidän hinnat ovat nousseet yleisen hintatason mukaan. Suurempi syy on omistajien halu hoitaa eläimiä mahdollisimman hyvin, toimitusjohtaja Piha sanoo.

Pihan mukaan vakuutettuja eläimiä ei tutkita tai hoideta sen kalliimmin kuin muitakaan.

– Kaikkia potilaita hoidetaan tarpeen mukaan eli vakuutuksella ei ole siinä merkitystä. Kyllä tässä täytyy luottaa eläinlääkäreihin ja heidän ammattitaitoonsa eli lähtökohtaisesti tutkimuksia selittää terveydellinen tila.

Omistajat tuovat lemmikkejään yhä enemmän myös ennaltaehkäisevään hoitoon. Niitä rokotetaan ja poistetaan hammaskiveä. Esimerkiksi hammaskiven poisto nukutuksessa voi maksaa satasia.

– Eläimiä tuodaan hammashoitoon paljon enemmän kuin ennen, Piha sanoo.

Suomessa vähintään parisataatuhatta lemmikkivakuutusta

Paljonko vakuutettuja koiria ja kissoja sitten on? Tarkkaa arviota on vaikea esittää. Tilastokeskuksen viime vuonna julkistettujen tietojen mukaan Suomessa on noin 800 000 koiraa ja 600 000 kissaa.

Pankki- ja vakuutuskonserni OP:n arvion mukaan eläimistä on vakuutettuina nyt noin 25 prosenttia eli 1,4 miljoonasta eläimestä vakuutettuina olisi siis noin 350 000. Mutta todenäköisesti määrä on vähäisempi.

– Kissoja vakuutetaan merkittävästi vähemmän kuin koiria. Meillä koiria on vakuutettuna yli 20-kertainen määrä kissoihin verrattuna, sanoo vakuutuspäällikkö Jenni Reijonen.

Ruotsalainen eläinvakuuttaja Agria tuli Suomeen pari vuotta sitten.

– Arvioimme Suomeen tullessa, että koirien vakuutusaste on 23 prosenttia. Kissoista vakuutettuna on pari prosenttia, sanoo maajohtaja Anna Linder Agriasta.

Agrian prosenteilla Suomessa olisi siis vakuutettuna 184 000 koiraa ja 12 000 kissaa eli vajaat 200 000 eläintä.

Suomi roimasti Ruotsia jäljessä

Suomi on koirien ja kissojen vakuutusasteissa Norjaa ja Ruotsia jäljessä.

– Ruotsissa koirista on vakuutettu 90 prosenttia ja kissoistakin lähes puolet. Norjassa koirien vakuutusaste on vajaat 40 prosenttia ja kissojen viisi, kertoo Agrian Linder.

Suomalaisvakuutusyhtiöissä ollaankin vakuuttuneita, että pikkuhiljaa vakuutusasteet nousevat myös Suomessa.