"Kaikki ulos!" – Italiassa maansuru jalkapallon MM-kisoista putoamisen johdosta

Kansakunta etsii nyt syyllisiä sille, miksi Italia putosi kisoista ensimmäistä kertaa 60 vuoteen.

Italia
Italialaispelaajat Leonardo Bonucci ja Ciro Immobile eivät voi uskoa lopputulosta - Italia on ulkona MM-kisoista.
Italialaispelaajat Leonardo Bonucci ja Ciro Immobile eivät voi uskoa lopputulosta - Italia on ulkona MM-kisoista.Daniel Dal Zennaro / EPA

"Loppu", "kaikki ulos!", "kaikki kotiin!", "häpeä", "töihin siitä", "maailmanloppu".

Näillä sanoin italialaislehdistö kuvaili tänään maan jalkapallomaajoukkueen eilistä putoamista ensi kesän MM-kisoista.

Italia on maa, joka elää ja hengittää jalkapalloa. Sen pääsarjaa Serie A:ta pidetään yhtenä maailman laadukkaimmista, ja sarjassa pelaa Euroopan seurahistorian menestyksekkäimpiin lukeutuvia joukkueita kuten Juventus ja AC Milan.

Italian maajoukkue on karsiutunut MM-kisoista vain kerran aikaisemmin, vuonna 1958, kun Pohjois-Irlanti pudotti sen jatkosta. Se on päivä, josta Italiassa vaietaan. Ja niin tulee olemaan myös marraskuun 13. päivä 2017.

La Gazzetta dello Sport- ja Corriere dello Sport-lehtien kannet.
La Gazzetta dello Sport, Corriere dello Sport

Fanit raivoissaan – "Menemme oksentamaan"

Heti tasapeliin päättyneen ja näin Italian putoamista merkinneen Ruotsi-ottelun päättymisen jälkeen itsekin maansa myyneen näköinen RAI-televisiokanavan toimittaja kyseli fanien tuntoja milanolaisen San Siron stadionin ulkopuolella.

– Olin 10-vuotias Italian voittaessa jalkapallon maailmanmestaruuden vuonna 2006. Olen valtavan pettynyt, Italian lippuun kietoutunut fani sanoi kyyneleet silmissään.

Silmälasipäinen nuorimies kävelee kameran ohi ja sanoo "tämä on paskaa". Vanhempi herrasmies pohtii, mikseivät Italian pelaajat olleet agressiivisempia ja hyökkäävämpiä. Joukko nuoria huutaa taustalla. He sanovat menevänsä oksentamaan.

Seuraavana päivänä Roomassa tunteet ovat jo tasaantuneet ja on aika kääntää katse kohti tulevaa.

– Joskus on hyvä aloittaa kokonaan alusta. He tarvitsevat nyt nöyryyttä, jotta löytävät pelaamisen ilon. Tämä on ainoa toivomme, Claudio Pellegrini sanoi.

Syyttävä sormi osoittaa nyt Italian päävalmentajaa Gian Piero Venturaa.
Syyttävä sormi osoittaa nyt Italian päävalmentajaa Gian Piero Venturaa.Daniel Dal Zennaro / EPA

"Italian jalkapallo tarvitsee täysremontin"

Italian luetuin sanomalehti, urheilulehti La Gazzetta dello Sport ottaa pääkirjoituksessaan kantaa tappioon.

Sen viesti on selvä – nyt on aika katsoa tulevaan. Italian jalkapallo tarvitsee täysremontin. Sen liigajoukkueita Juventusta lukuunottamatta hallinnoidaan lehden mukaan amatöörimäisesti. Järjestelmä ei tuota tarpeeksi nuoria pelaajia.

Päävalmentaja Gian Piero Ventura toi kentälle paljon nuoria pelaajia, mikä arvostetun urheilulehden mukaan oli oikein. Italia ei voi enää rakentaa menestystään vanhojen suurien varaan. Ongelma on vain siinä, etteivät nuoret pelaajat ole tarpeeksi hyviä.

Italiassa ollaan varsin yksimielisiä siitä, että päävalmentaja Ventura saa lähteä. Italian jalkapalloliitto kokoontuu huomenna keskiviikkona päättämään hänen tulevaisuudestaan.

Ventura nousi maajoukkueen johtoon yllätysnimenä. Hän ei ole koskaan valmentanut Italian suuria Juventusta, AC Milania tai Internazionalea. Hän on tehnyt uransa alemmissa sarjoissa kehittäen nuoria pelaajia ja nostanut muun muassa Torinon joukkueen Serie B:stä Seria A:han, jossa se on pelannut keskikastissa.

La Gazzetta dello Sportin sivuilla on käynnissä äänestys (siirryt toiseen palveluun) Italian seuraavasta päävalmentajasta. Sitä johtaa ylivoimaisesti Bayern Münchenin valmentajana toiminut, mutta sitten erotettu Carlo Ancelotti.

Italialaislehdistössä on nostettu mahdollisiksi valmentajiksi myös Chelsean valmentajana lopettava entinen maajoukkueluotsi Antonio Conte.

Italian maajoukkueen maalivahti Gianluigi Buffon kyynelehti Ruotsi-ottelun jälkeen.
Italian maajoukkueen maalivahti Gianluigi Buffon kyynelehti Ruotsi-ottelun jälkeen.Daniel Dal Zennaro / EPa

Pelaajista suurin jätti kyynelien sävyttämät jäähyväisensä

Ruotsi-ottelun tunteikkain hetki koettiin, kun yksi Italian suurimmista, ja monen italialaisen mielestä se kaikkein suurin, maalivahti ja joukkueen kapteeni Gianluigi Buffon itki vuolaasti putoamiseen johjaneen tasapelin jälkeen.

Tähän iltaan San Sirolla päättyi 39-vuotiaan Buffonin 175 ottelusta koostunut maajoukkueura.

– Me häviämme ja me voitamme joukkueena. Joukkueena me jaamme niin ilot kuin surutkin. Tämä on urheiilun opetus, Buffon sanoi.

16:02 Maa, jota vastaan Italian hävisi vuonna 1958 korjattu.

Lähteet: Reuters