1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Libanon

Pakotetaanko Libanonin pääministerin veli maan johtoon ja juoniiko Saudi-Arabia sodan Israelin ja Hizbollahin välille? – Lähi-idässä kuohuu jälleen

Lähi-idässä liikkuu erilaisia teorioita ja huhuja siitä, mitä kovaan politiikkaan siirtynyt Saudi-Arabia seuraavaksi aikoo.

Libanon
Libanonin pääministeri Saad Hariri
Libanonin pääministeri Saad Hariri.Wael Hamzeh / EPA

Kun Libanonin pääministerin Saad Haririn lentokone laskeutui 3. marraskuuta Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin, hän ei todennäköisesti tiennyt, mitä seuraavaksi tapahtuisi.

Saudi-Arabian uusi nuori johtaja, kruununprinssi Mohammed bin Salman oli kutsunut hänet pikavauhtia Riadiin. Saudi-Arabia on ollut Haririn suvun läheinen tukija, joskin välit olivat viime aikoina viilenneet.

Juuri ennen kutsua Riadiin Hariri oli neuvotellut maansa suhteista Iranin edustajan kanssa. Hariri perui useita tärkeitä tapaamisia ja lähti matkalle vain kahden henkivartijansa kanssa.

Saapuminen Riadiin oli Harirille nöyryytys. Uutistoimisto Reutersin mukaan kukaan ei ollut vastassa miljardööri-pääministeriä. Pian häneltä otettiin pois hänen matkapuhelimensa.

– Siitä hetkestä, kun hän saapui, he [saudit] osoittivat, etteivät enää kunnioittaneet häntä, sanoi libanonilainen poliitikko uutistoimisto Reutersille.

Monien uutiskanavien mukaan Hariri pyydettiin seuraavana aamuna prinssi Salmanin puheille. Hariri joutui odottamaan ensin puheille pääsyä neljä tuntia. Kruununprinssin tapaamisen jälkeen Hariri luki televisiossa ilmoituksen, jossa sanoi eroavansa pääministerin virasta, koska pelkäsi joutuvansa murhayrityksen kohteeksi.

Said Haririn voi helposti uskoa olevan murhayrityksen uhkaama. Hän nousi Libanonin pääministeriksi juuri siksi, että hänen isänsä Rafik Hariri murhattiin autopommilla helmikuussa 2005.

On kuitenkin suuri epäselvyys siitä, oliko murhauhka eroilmoituksen todellinen syy. Moni asiantuntija pitää sitä tekosyynä ja uskoo Saudi-Arabian haluavan Libanonilta jotain aivan muuta. Monet uskovat Haririn olevan Saudi-Arabiassa käytännössä vankina. Itse hän on lupaillut palaavansa lähiaikoina.

Libanonissa saudien verivihollinen

Libanon on karkeasti ilmaistuna kolmen uskontokunnan jakama; sunni- ja shiiaislamin sekä kristinuskon.

Haririt kuuluvat sunneihin, kuten Saudi-Arabian johto. Hyvin vahvassa asemassa Libanonissa – valtiona valtiossa – toimii shiialainen, terroristijärjestöksikin nimetty Hizbollah-liike. Sillä on kaksi edustajaa maan hallituksessa ja maan kristitty presidentti Michel Aoun tukee liikettä.

Hizbollah tekee paljon hyväntekeväisyyttä, kuten hoitaa alueillaan koulu- ja sosiaalitointa. Samaan aikaan sillä on vahvat asevoimat, jotka Iranin tuella ovat osallistuneet sotaan mm. Syyrian kapinallisia vastaan.

Hizbollah ja Iran ovat Saudi-Arabian, sunnien ja Israelin verivihollisia. Saudien ja Israelin välit eivät ole lämpimät, mutta tässä kohtaa niillä on yhteinen vihollinen.

Murhaajien kanssa hallituksessa

Libanonissa vallitsee vahva käsitys siitä, että Rafik Haririn murhasi juuri Hizbollah tai sen liittolainen Syyria. On siis kohtalon ivaa, että Saad Hariri johtaa hallitusta, jossa istuu miehiä, joita hän pitää isänsä murhaajina.

Haririn johtama hallitus on kuitenkin ollut menestyksekäs. Vuoden kestäneen vallassaolon aikana maassa on ollut suhteellisen rauhallista ja ensi vuodelle suunnitellaan parlamenttivaaleja, ensimmäisiä sitten vuoden 2009.

Kartta Lähi-idän alueesta
Yle Uutisgrafiikka

Kehitys Libanonin naapurimaassa Syyriassa on ollut kaikkea muuta kuin rauhallista. Syyria on ollut jo vuoden vuoden ajan täydessä sisällissodassa, jossa maan shiialainen johto on pääsemässä Iranin ja Hizbollahin tukemana voitolle kapinallisista, jotka ovat suurelta osin sunnimuslimeja.

Saudi-Arabialle Iranin shiialaisuuden voimistuminen on sietämätön ajatus. Iranin naapurimaassa Irakissa on Saddam Husseinin syrjäyttämisen jälkeen noussut valtaan shiiajohtoinen, Iranin kanssa läheisissä väleissä oleva hallitus.

Näyttää siis siltä, että Iranista aina Välimerelle asti on muodostumassa Iranin hegemonian alla oleva vahva shiialainen valtioliitto. Iranin sotilaallisen huippuyksikön Vallankumouskaartin kerrotaan jo perustavan omia alaosastojaan Irakiin ja Syyriaan.

Saudit ovat kritisoineet Hizbollahin vahvistumista Libanonissa, mutta Saad Haririn kerrotaan olleen haluton puuttumaan asiaan, koska Libanonin valtiollinen kehitys on ollut suotuisaa.

Tiukempi ote shiioista – ja vallasta?

Saudi-Arabian johto on jo muutaman vuoden ajan käynyt matalan profiilin sotilaallista kampanjaa shiioja vastaan. Se on tukenut Syyrian sunnikapinallisia ja asettanut pakotteita Irania lähentymässä ollutta Qataria kohtaan.

Jemenissä Saudi-Arabian johtama sunnimaiden liittouma on käynyt avointa sotaa shiialaisia huthi-kapinallisia vastaan.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman on vahvistanut valta-asemaansa Saudi-Arabiassa.
Kruununprinssi Mohammed bin Salman on vahvistanut valta-asemaansa Saudi-Arabiassa.Oliver Douliery / EPA

Prinssi Salmanin noustua Saudi-Arabian johtoon, hän on alkanut nopeasti vahvistaa valtaansa. On kiinnostava yksityiskohta, että vain muutama tunti sen jälkeen, kun Saad Hariri oli jättänyt eroilmoituksensa, Saudi-Arabian kuningashuoneessa alkoi "puhdistukseksi" nimetty tapahtuma, jossa satoja prinssejä ja liikemiehiä pidätettiin korruptiosta syytettyinä.

Seuraavana päivänä jotkut pidätettävät yritti ilmeisesti paeta helikopterilla, jolloin Saudi-Arabian ilmavoimat ampuivat sen alas. Kaikki yhdeksän kopterin matkustajaa saivat miehistön ohella surmansa.

Samana päivänä Jemenistä ammuttiin ballistinen ohjus Riadin lentokentälle. Ohjus torjuttiin, mutta iskuyrityksen seurauksensa saudi-johtoinen liittouma saartoi koko Jemenin. Huthit sanoivat ampuneensa ohjuksen, mutta Saudi-Arabia syytti siitä Irania.

Mihin saudit pyrkivät?

Saudi-Arabian pyrkimyksistä liikkuu Lähi-idässä valtavasti erilaisia teorioita ja huhuja.

Yksi voimakkaasti elävä teoria on se, että Saudi-Arabia haluaa vaihtaa Saad Haririn hänen vanhempaan veljeensä, 51-vuotiaaseen liikemieheen Bahaa Haririin.

Bahaa El-Hariri oikealla.
Bahaa El-hariri kuvassa oikealla.Ali Hakim / EPA

Veljesten kerrotaan olevan huonoissa väleissä. Bahaa ei ole unohtanut nöyryytystä, jonka hän koki, kun nuorempi veli nostettiin vallan huipulle hänen ohitseen. Pahojen kielten mukaan Bahaa ei jätä yhtään tilaisuutta käyttämättä Saad-veljensä arvosteluun.

Teoriassa on kuitenkin kaksi pahaa puutetta.

Bahaan ei uskota olevan lainkaan kiinnostunut politiikasta, joka on hänen mielestään vaarallista, kallista ja ikävää.

Toiseksi, pääministerin vaihtaminen ei olisi mikään ilmoitusasia. Libanonissa pääministerin on saatava presidentin, tässä tapauksessa Hizbollahia tukevan Michel Aounin hyväksyntä. Sitäpaitsi Saad Hariri on tätä nykyä kansan silmissä erittäin suosittu.

– Me emme ole mikään lammaslauma, jonka omistus voidaan vaihtaa henkilöltä toiselle, sanoi tuohtunut Libanonin sisäministeri Nohad Machnouk.

Taloudelliset ja sotilaalliset painostuskeinot

Jos Saudi-Arabia haluaa painostaa Libanonia, siihen on paljon keinoja. Sadat tuhannet libanonilaiset työskentelevät Saudi-Arabiassa ja muissa Persianlahden maissa. Heidän tienestinsä ovat tärkeä osa maan taloutta. Tämä rahavirta voidaan katkaista, jos niin halutaan.

Libanonissa saudien pakotteita pelätään laajasti, jos maa ei ala tehdä rikkaita saudeja myötäilevää politiikkaa.

Saudi-Arabia tuskin itse haluaa aloittaa sotatoimia Hizbollahia tai muita Iranin kumppaneina toimivia joukkoja vastaan. Silti Saudi-Arabia näkisi mielellään, että Irania vastaan käytävä sotilaallinen konflikti siirtyisi Syyriasta Libanoniin.

Yhdysvaltain edellisen presidentin Barack Obaman Lähi-idän neuvonantaja Dan Shapiro antaa esimerkin, miten tämä kehityskulku voisi edetä:

Shapiron vision mukaan Saad Haririn syrjäyttäminen ja Saudi-Arabian talouspakotteet synnyttävät Libanoniin yhteiskunnallista kuohuntaa, joka herkästi eskaloituu maan sisäisiksi sotilaallisiksi yhteenotoiksi. Libanonin poliittinen voimatekijä Hizbollah joutuu puuttumaan peliin.

Jos Hizbollah ei saa kuohuntaa loppumaan, saattaa se laajentaa konfliktin Israeliin. Järjestön tarkoituksena olisi saada riitelevät libanonilaiset yhtenäistymään, sillä Israel on lähes kaikille Libanonin väestöryhmille yhteinen vihollinen. Tuolloin sotilaallisesti ylivoimainen Israel nujertaisi Hizbollahin Saudi-Arabian puolesta, Shapiro pohtii Haaretz-lehden analyysissä.

Lähi-idän poliittisessa, uskonnollisessa ja etnisessä umpisolmussa mikä tahansa ratkaisu on yhtä mahdollinen tai mahdoton.

Jutun lähteinä on käytetty: Reutersia, Haaretzia, al-Jazeeraa, Christian Science Monitoria ja Asia Timesia.

Lue myös:

Pääministerin mysteeriero hämmentää libanonilaisia – "Hän on sentään pääministeri, ei lapsi"

Lue seuraavaksi