1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Valtakunnansyyttäjä syytettyjen penkillä, Australiaan sukupuolineutraali avioliitto, sää on sateinen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Matti Nissinen Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen tänään syytettyjen penkille

Virkarikosepäilyjen vuoksi virasta pidätetty valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen saapuu tänään kuultavaksi Korkeimpaan oikeuteen. Nissiselle vaaditaan sakkorangaistusta virkarikoksesta. Syytteiden mukaan valtakunnansyyttäjä tilasi johtamiskoulutusta syyttäjälaitokselle yhtiöstä, jonka hallituksen puheenjohtaja hänen veljensä on.

10 kysymystä Euroopan puolustusyhteistyöstä

EU on sopinut puolustusyhteistyöstä, ja sen uskotaan hyödyttävän puolustusteollisuutta. Suomalainen puolustusteollisuus suhtautuu kuitenkin yhteistyöhön varauksellisesti. Mitä Euroopan puolustusyhteistyö tarkoittaa ja onko se Naton jatkopala?

Ruotsin maavoimien NH-90 helikopteri taistelunäytöksessä Bodenissa 3.2.2016. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Australialaiset äänestivät sukupuolineutraalin avioliiton puolesta

Australiassa lähes 62 prosenttia äänesti sukupuolineutraalin avioliiton puolesta. Samaa sukupuolta olevat parit voivat avioitua Austaraliassa jouluun mennessä. Näin Australiasta tulee 26. maa, joka sallii sukupuolineutraalin avioliiton.

Kuva: Luis Enrique Ascui / EPA

Sotilaat valtasivat yleisradioyhtiön Zimbabwessa

Armeijan sotilaat ovat vallanneet maan yleisradioyhtiön ZBC:n Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa, kirjoittaa BBC. Armeijan edustajat ovat kiistäneet vallankaappauksen televisiolähetyksessä. Pääkaupungissa on kuultu ainakin kolme räjähdystä, mutta näiden syystä ei ole tarkkaa tietoa.

Presidentin henkivartiostokaartia parlamenttitalon edustalla Hararessa 12. syyskuuta. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

Aamulla sateita, päivällä poutaa – Lapissa kylmää

Aamulla sadealue liikkuu kaakosta itään, ja myös Pohjois-Suomessa satelee paikoin vielä päivällä vähän lunta ja idässä räntää. Suuressa osassa maata on poutaista ja aurinko paistaa ajoittain pilvien lomasta, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Lapissa on viimepäiviä kylmempää, selkeillä alueilla pakkasta voi olla päivälläkin kymmenkunta astetta. Lisää säästä yle.fi/saa.

Kuva: Yle