Barbie pukeutui hijabiin – muslimi-Barbien esikuvana rajoja rikkonut yhdysvaltalainen olympiaurheilija

58-vuotiaasta suosikkinukesta on viime aikoina julkaistu mitä erilaisempia versioita niin vartalon kuin hiusten-, silmien- ja ihonvärinkin suhteen. Nyt Barbie pukeutuu kuitenkin ensi kertaa muslimivaatteisiin.

Barbie
Dagmara Wozniak, Anne-Elizabeth Stone, Mariel Zagunis ja Ibtihaj Muhammad.
Hijabia käyttävän barbinuken mallina on Ibtihaj Muhammad (oikealla), joka oli ensimmäinen hijab-päinen yhdysvaltalainen olympiaurheilija vuonna 2016. Kuvassa hän juhlii yhdessä joukkuetoveriensa kanssa pronssimitalia säilämiekkailun MM-kisoissa Budapestissa vuonna 2013.Imre Foldi / EPA

Muslimitytöt saavat oman Barbie-nuken, hiukset peittävää hijabia käyttävän Barbien, kertovat muun muassa brittilehti The Daily Mail (siirryt toiseen palveluun) ja uutiskanava CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Ensi vuonna myyntiin tulevan Barbien mallina on ollut yhdysvaltalainen säilämiekkailija Ibtihaj Muhammad, joka on hänkin ollut omanlaisensa uranuurtaja. Muhammad oli vuonna 2016 ensimmäinen hijabia käyttänyt yhdysvaltalainen olympiaurheilija ja voittaessaan joukkuepronssia hänestä tuli ensimmäinen olympiamitalin voittanut yhdysvaltalainen musliminainen.

Vaikka muslimi-Barbie rikkookin perinteistä käsitystä 58-vuotiaasta Barbie-nukesta, jo aiemmin on edetty kauas ajoista, jolloin Barbie oli langanlaiha länsimaalainen blondi.

Barbie-nukkeja valmistava Mattel-yhtiö on tuonut markkinoille nukkeja, joilla on realistisempi vartalo. Barbielle voi myös valita lukuisia eri hiusten tai silmien värejä sekä ihon värisävyjä, kertoi muun muassa Time-lehti (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna.

Ibtihaj Muhammad -nukke on kuitenkin ensimmäinen muslimiperinteen mukaisesti pukeutuva Barbie. Uudesta Barbiesta on onnellinen muun muassa sen malli. Muhammad tviittaa kiitoksensa siitä, että sai olla mallina.

– Olen ylpeä siitä, että pikkutytöt voivat leikkiä Barbiella, joka käyttää hijabia. Tämä toteuttaa lapsuuden unelman, hän sanoo.

Barbien Twitter-sivuilla todetaan, että Muhammad inspiroi edelleen naisia ja tyttöjä rikkomaan rajoja.

Sosiaalisessa mediassa hijab-Barbie on jakanut mielipiteitä. Se on saanut paljon osakseen paljon kiitosta, mutta myös jyrkkää arvostelua, jopa boikottikehotuksia.

Muhammadin näköinen Barbie kuuluu julkisuuden henkilöiden mukaan tehtyyn nukkesarjaan. Sarjassa on julkaistu näköisnuket myös malli Ashley Grahamista, elokuvaohjaaja Ava DuVernaysta, balettitanssija Misty Copelandista ja telinevoimistelija Gabby Douglasista.