Erikoinen huutokauppa – myynnissä puolustusvoimien salainen luola

Nettihuutokaupalla myydään puolustusvoimien entistä luolaa Rovaniemellä. Sotilaskohteiden lähellä sijaitseva luola on tehty aikanaan ”laitetilaksi” – sen tarkempaa tietoa käyttötarkoituksesta ei suostuta kertomaan.

huutokauppa
Huutokaupassa myyty luola
Huutokaupassa myyty luola on louhittu syvälle maan alle.Jarmo Honkanen / Yle

Harvinaislaatuisessa huutokaupassa on myynnissä yli kuudensadan neliön luola. Kauppaan kuuluu luolan lisäksi metsämaata 40 hehtaaria kahdessa eri palstassa. Palstat rajoittuvat läheiseen Toramolampeen, ostaja saa rantaviivaa yli 400 metriä.

Luolaa myy valtion kiinteistöomaisuudesta huolehtiva Senaatti-kiinteistöt. Laitesuoja on rakennettu vuosina 1974–1978.

Kaupantekijäisiksi 15 000 litraa löpöä

Kallioon louhittu luola lämpiää sähköllä. Sähkö tulee puolustusvoimien runkolinjasta. Luolan ostaja joutuu hankkimaan oman sähköliittymän.

Luolassa on käytännössä kaksi erillistä paksulla teräsovella suljettua tilaa. Toisessa tilassa on muun muassa massiivinen ilmastointikone ja iso varavoimakone. Koneessa on diesel-moottori eli se toimii polttoöljyllä. Teknisessä tilassa on kaksi suurta öljytankkia joissa on polttoöljyä 15 000 litraa. Öljy samoin kuin kaikki luolassa olevat laitteet ja varusteet kuuluvat kauppaan.

Toisen teräsoven takaa paljastuu kolme tavallisen toimistohuoneen kokoista huonetta ja iso ”sali”. Yhdessä huoneessa on suuret ikkunat, joista näkee saliin. Yhdessä huoneessa on sähkökäyttöinen wc, välttämätön laite koska luolassa ei ole viemäröintiä.

Ostaja saa myös varavoimakoneen, jossa on järeä dieselmoottori.
Ostaja saa myös varavoimakoneen, jossa on järeä dieselmoottori.Jarmo Honkanen / Yle

Kiinnostuneita riittää

Huutokauppa päättyy keskiviikkona illalla. Tähän mennessä huutajia on tullut jo 19 ja hintakin on noussut jo yli 80 000 euron. Luolaan on käynyt tutustumassa paikan päällä useita kiinnostuneita.

– Olen käynyt esittelemässä tätä paikkaa viisi kertaa, Senaatti-kiinteistöjen kiinteistöpäällikkö Heikki Rötkönen kertoo.

– Onhan tämä aika erikoinen tapaus, lähellä kaupunkia maan alla tämmöinen suhteellisen iso luola. Tämä on ensimmäinen tällainen kohde itsellenikin, en ole aikaisemmin tämmöiseen törmännyt.

Luolassa on iso avoin "sali".
Luolassa on iso avoin "sali".Jarmo Honkanen / Yle

Lähellä sotilaskohteita

Myynnissä olevan luolan lähellä on useita sotilaskohteita. Rovaniemen lentokentälle, josta operoi Lapin Lennosto, on matkaa neljä kilometriä. Suomen Ilmavoimien kahdesta pääjohtokeskuksesta toinen on 2,5 kilometrin päässä Olkkavaarassa. Lisäksi Jääkäriprikaatin Someroharjun varuskunta on kuuden kilometrin päässä.