Hallitus sai Meri-Lapin sote-pähkinän purtavaksi – valtuutetut päättivät jättiulkoistuksesta

Meri-Lapissa on meneillään poikkeuksellinen sote-ulkoistus. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo, että hallitus on nyt uuden tilanteen edessä.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Eduskunnan suullinen kyselytunti SOTE-laista, Annika Saarikko puhuu.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Meri-Lappi asetti hallituksen uuden asian eteen. Länsi-Pohjaan päätettiin perustaa massiivinen yhteisyritys terveyspalveluyhtiö Mehiläisen kanssa.

Ratkaisulla haluttiin turvata Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelut, jotka uhkasivat siirtyä monilta osin yli 100 kilometrin päähän Rovaniemelle sote- ja maakuntauudistuksessa.

Sopimus sitoo osapuolet 15 vuoden ajaksi. Kyseessä on historiallinen ulkoistus, jonka hintalappu on yli miljardi euroa. Yhteisyrityksessä ovat mukana Kemi, Tornio, Keminmaa ja Simo. Myös kaksi muuta kuntaa on tulossa mukaan erikoissairaanhoidon osalta.

Lapissa on kaksi keskussairaalaa, Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä ja Lapin keskussairaala Rovaniemellä. Sairaaloiden erikoissairaanhoidon tehtävienjaoista maakuntauudistuksessa ei ole saatu Lapissa sopua aikaiseksi lukuisista neuvotteluista huolimatta. Lopulta Länsi-Pohjassa luotiin oma sote-ratkaisu yhdessä yksityisen palveluntuottajan kanssa.

Joudun tässä tilanteessa toteamaan alueen päättäjien käyttäneen kunnallisen itsehallinnon oikeutta.

Annika Saarikko

Perhe- ja palveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on ilmaissut huolensa sote-yhteisyrityksen perustamisesta Länsi-Pohjaan jo ennen sen perustamispäätöstä.

– Ihan pienestä asiasta tässä ei ole kysymys, Saarikko toteaa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Paavo Uusimaa on iloinen Meri-Lapin valtuustojen eilisiltaisista ratkaisuista.

– Me olemme hyvin iloisia täällä sairaalassa, että meidän toimintaamme arvostetaan ja kunnat ovat antaneet positiivisen viestin ja haluavat, että sairaalaa ylläpidetään.

Uusimaan mukaan yhteisyrityksen avulla voidaan taata palveluiden säilyminen Meri-Lapissa.

– Tarkoituksena on turvata perustasoa vähän laajempi erikoissairaanhoito niin, että nimenomaan leikkaustoiminta pystyttään turvaamaan. Tämähän oli se suurin huoli meillä.

Kemiläisen Veikko Tirrin mielestä valtuustojen eilisiltainen ratkaisu oli oikea.

– Kumpikin vaimon kanssa kuljetaan sairaalassa jatkuvasti, niin kyllä sen on tärkeää olla täällä.

Samaa mieltä on torniolainen Riitta Silvander.

– Olen tyytyväinen, että palvelut säilyvät meillä, eikä tarvitse lähteä hätätapauksessa Rovaniemelle tai Ouluun.

Riittävätkö maakunnan rahat?

Saarikkoa huolestuttaa erityisesti se, että Lapin maakunnan toinen sairaala solmii sopimuksen 15 vuoden ajaksi. Ministeri myöntää, että tilanne on uusi.

– Joudun tässä tilanteessa toteamaan alueen päättäjien käyttäneen kunnallisen itsehallinnon oikeutta, on syntynyt uusi tilanne. Meillä on toistaiseksi enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Tulisiko yhteisyritystä kohdella julkisena vai yksityisenä ja miten käy niiden kuntien, jotka ovat mukana vain erikoissairaanhoidon, ei perusterveydenhuollon osalta, Saarikko sanoo.

Ministeriö pyytää Lapin Aluehallintovirastolta selvityksen Meri-Lapin sote-ratkaisusta.

Erityisesti sopimuksen irtisanominen mietityttää ministeriä. Hän kertoo ministeriön arvioineen, että sopimuksen irtisanomisesta voisi tulla jopa sadan miljoonan euron sanktio maakunnalle.

Kukaan ei kuitenkaan tiedä vielä, mitä jättiulkoistaminen tarkoittaa maakunnalle. Vielä kesken olevassa maakuntalaissa oletetaan maakunnan itse tarjoavan asukkailleen yhdenvertaisesti heidän tarvitsemansa sote-palvelut.

– Maakunnan eurojen on riitettävä niiden toteuttamiseen. Yhteisyritys tekee tästä kaikesta huomattavasti monimutkaisempaa. Nyt on syntynyt uusi tilanne ja se ottaa ministeriöltä tovin selvittää, mitä kaikkea tästä seuraa, Saarikko sanoo.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Paavo Uusimaan mukaan Meri-Lapin sote-ratkaisu sopii hyvin osaksi maakunnan tulevia sote-palveluita.

– Uskon, että hyvällä yhteistyöllä pääsemme tästä tilanteesta eteenpäin ja Lapissa voidaan saada hyvä kokonaisuus, jossa turvataan koko Lapin maakunnan palvelut. Meillä ei ole tarkoituksena millään tavalla romahduttaa Itä- tai Pohjois-Lapin palveluita, kuten jossakin vaiheessa tässä on yritetty tätä vastakkainasettelua luoda.

Ministeriö nimitti viime viikolla entiset ministerit Maija Raskin ja Hannes Mannisen selvittämään, kuinka sote-uudistus Lapin maakunnassa toteutetaan. Nyt heillä on edessään suuri urakka.

Sote-rahoja olisi todennäköisesti valunut Ouluun

Sosiaali- ja terveysministeriön nimeämät selvityshenkilöt jatkavat työtä Lapin sote-ratkaisun arvionnissa. Maakuntarajat eivät Länsi-Pohjassa ole pitäneet tähänkään asti. Länsi-Pohjasta palveluita on haettu Pohjois-Pohjanmaalta Oulusta. Jos erikoissairaanhoitoa olisi maakuntamallin mukaan keskitetty Rovaniemelle, todennäköisesti tulevan maakunnan rahat olisivat valuneet Ouluun.

Oman sairaalan mahdollinen palveluiden kutistuminen aiheutti alueella suurta huolta (siirryt toiseen palveluun) työpaikkojen, koulutuksen, ostovoiman ja elinvoiman vähenemisestä.

Erikoissairaanhoidon pysyminen Meri-Lapissa lukitaan perustettavan yhteisyrityksen myötä.

– Alueella on juuri tehty päätös säilyttää nykyisen tasoiset palvelut. Kulkusuunta Pohjois-Pohjanmaalle on tunnistettu, mutta samalla on väistämätöntä ottaa huomioon maantiede. Puhutaan liki puolen Suomen kokoisesta alueesta. Joka tapauksessa myös Lapissa on laajan päivystyksen sairaala, siihen velvoittavat jo välimatkat, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Arvioiden mukaan Lappiin ei olisi mahtunut mahtunut kahta monipuolista sairaalaa. Tähän myös neuvottelut Lapin maakunnan sisällä sairaaloiden työnjaosta ovat tyssänneet.

Rovaniemellä uutinen Meri-Lapin sote-yhteisyrityksessä on otettu vastaan pettyneenä.