1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyspalvelut

Rovaniemi pettyi Meri-Lapin sote-ratkaisuun – "Onko Lapilla edellytyksiä jatkaa itsenäisenä"

Meri-Lapin kuntien historiallinen päätös ulkoistaa merkittävä osa sote-palveluista on otettu pettyneenä vastaan muualla maakunnassa.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Lääkäri käyttää näppäimistöä.
Eeva Kuivas / Yle

Lapissa pitkään jatkunut kiista kahden keskussairaalan työn jaosta maakuntauudistuksessa sai uuden sävyn maanantaina. Neljä kuntaa päättivät perustaa sote-yhteisyrityksen Mehiläisen kanssa 15 vuodeksi. Lähes puolet Länsi-Pohjan alueen sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudesta ulkoistetaan sote-yhteisyritykselle. Kokonaisen keskussairaalan ulkoistukselle on suuri merkitys tulevassa maakuntauudistuksessa.

Meri-Lapin kuntien ulkoistamispäätös otettiin raskain mielin vastaan myös Lapin sairaanhoitopiirissä. Lapin sairaanhoitopiirin johtajan Jari Jokelan mukaan, nyt on syytä pohtia, onko Lapin maakunnalla enää edellytyksiä jatkaa itsenäisenä.

– Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja on jo arvioinut, että tämän ratkaisun myötä Lapin maakunnan taloustilanne saattaa muodostua sellaiseksi, että joudutaan keskustelemaan maakunnan liittämisestä johonkin toiseen maakuntaan. Tämä on tietysti uhkakuva, joka toivottavasti voidaan välttää. Sekin on kuitenkin syytä käydä läpi, Jokela sanoo.

Jari Jokela, Lapin sairaanhoitopiirin johtaja.
Lapin sairaanhoitopiirin johtajan Jari Jokelan mukaan, nyt on syytä pohtia, onko Lapin maakunnalla enää edellytyksiä jatkaa itsenäisenä.Iines Jakovlev / Yle

Kolmasosa maakunnan rahoituksesta betonoitiin?

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila on arvioinut STT:lle, että Lapin maakunta ei pystyisi toimimaan, jos kolmasosa sen rahoituksesta betonoidaan pitkällä sopimuksella. Kolmasosa olisi Meri-Lapin väkilukuun perustuva laskennallinen osuus.

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen ei usko skenaarion toteutuvan.

– Ei voi olla mahdollista, että yksi osa maakunnasta betonoi ison osan rahoituksesta, hän sanoo.

Lotvosen mukaan maakunnan yhtenäisyyden, Rovaniemen kaupungin ja Lapin sairaanhoitopiirin näkökulmasta Meri-Lapin päätyminen yhteisyritykseen ei näytä hyvältä.

– Kyseessä on vahva tahdonilmaus Meri-Lapilta eriytymisestä. Päätös on pettymys siinä mielessä, että tavoitteena on päästä rakentavaan keskusteluun ja viemään maakuntaa eteenpäin, Lotvonen sanoo.

Lähteekö Meri-Lapin hankkeilta koko maakunnan tuki?

Myös maakuntajohtaja Mika Riipi pettyi ratkaisuun. Sosiaali- ja terveysministeri nimesi juuri kaksi Lapin entistä ministeriä Lapin sote-sopan selvityshenkilöiksi. Selvityshenkilöt jatkavat työtään Meri-Lapin päätöksestä huolimatta.

– Olen pettynyt tässä tilanteessa, jossa selvityshenkilöt ovat aloittamassa työtään. Toivoin, että kunnilla olisi ollut malttia jättää asia pöydälle. Toivon kuitenkin, että selvityshenkilöitä tuetaan varauksetta, jotta päästäisiin keskustelemaan, mikä on lopullisesti se järkevä etenemismalli maakunnassa, Riipi sanoo.

Riipi kirjoitti päätöksen blogin (siirryt toiseen palveluun), jossa hän pitää mahdollisena, että Meri-Lapin tärkeät hankkeet eivät saa koko maakunnan tukea.

– Jos irrottautuu yksipuolisesti yhteisestä pelistä yhdessä kohdin, millä sen jälkeen voi perustella omia tarpeita muissa tehtävissä niin, että kaikki sen hyväksyvät? Kemin sataman väylän syvennys tai Kaidin biotuotetehdas edellyttävät toteutuakseen koko maakunnan tukea, Riipi kirjoittaa.

– Toivon kyllä sydämestäni, että näin ei missään nimessä kävisi. Toin tämän esiin huolena, koska maakunta on kokonaisuus. Siinä on soten lisäksi aluekehitys ja liikennepalvelut. Toimintaedellytyksiä pitää ajatella kokonaisuutena. Siinä mielessä sellaisia reaktioita, joissa lähdettäisiin kyseenalaistamaan Meri-Lapin asemaa ja heidän painopisteitään, niin tämä voi aiheuttaa sellaista, Riipi sanoo.

Lue seuraavaksi