1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koiravero

Koiravero katosi kartalta – kyseessä oli jäänne, jota vain harva maksoi aiemminkaan

Viimeisetkin koiraveroa perivät kunnat, Tampere ja Helsinki, päättivät tällä viikolla luopua verosta.

Kuva: Pixabay

Koiraveroa ei ensi vuodesta alkaen peritä enää yhdessäkään Suomen kunnassa. Tampere ja Helsinki luopuivat käytännöstä viimeisinä. Tampereen kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että Tampere luopuu koiraverosta (siirryt toiseen palveluun). Helsingissä valtuusto taas lakkautti (siirryt toiseen palveluun)pitkän perinteen keskiviikon kokouksessa.

Helsingissä ehdotuksen vaikutukset sisältyivät jo pormestarin budjettiesitykseen. Pormestari Jan Vapaavuori luonnehti koiraveroa muinaisjäänteeksi, jonka uskottavuus on rapissut ja tuotto on alhainen.

Helsingissä on arvion mukaan noin 30 000 koiraa. Viime vuonna koiraveroa maksettiin vain joka neljännestä.

Koiraveron tuotto on samalla laskenut joka vuosi. Vielä vuosituhannen alussa koiravero toi Helsingille lähes miljoonan, tänä vuonna arviolta 350 000 euroa. Koiraveron suuruus on ollut 50 euroa.

Kennelliitto toivoo tilalle tunnistusmerkkipakkoa

Suomen Kennelliitto on tyytyväinen päätöksiin. Liitto on ajanut epätasa-arvoisena pitämänsä koiraveron poistoa pitkään muun muassa valtuustojen kautta.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, taputamme käsiämme, sanoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Hän muistuttaa silti, että pitkän tähtäimen tavoitteena on poistaa koiravero laista kokonaan. Kennelliitto ajaa monista muista Euroopan maista tuttua tunnistusmerkkipakkoa koirille ja muillekin lemmikeille. Merkki mahdollistaa eläimen tunnistamisen ja omistajan tavoittamisen esimerkiksi riita- ja onnettomuustilanteissa.

– Koiraverotilastot eivät auta mitään, sanoo Lehkonen.

Koiravero on otettu käyttöön 1800-luvulla. Sillä pyrittiin aikanaan estämään vesikauhun leviäminen. Ajan kuluessa siitä on vapautettu erityyppisiä koiria, kuten valtion ja suojeluskuntajärjestön koirat, porokoirat, opaskoirat ja tietynikäiset pennut.

Vuodesta 1991 alkaen kunnat ovat saaneet itse päättää koiraveron perimisestä tai perimättä jättämisestä. Moni on luopunut siitä, koska sen perintäkustannuksia on pidetty korkeina tuottoon verrattuna. Iso osa koiranomistajista on myös jättänyt veron maksamatta.

Osa kuntia päättää asiasta joka vuosi – turhaan

Osassa kuntia koiravero tuodaan joka syksy esityslistalle muiden veroasioiden kanssa, vaikka siitä olisi luovuttu jo vuosia tai vuosikymmeniä sitten.

Kuntaliiton verotusasioiden kehittämispäällikon Jukka Hakolan mukaan koiraverosta ei tarvitse päättää kunnissa vuosittain. Lain mukaan "kunnanvaltuusto voi päättää, että kunnassa ei ole suoritettava koiraveroa". Kertapäätös veron perimisen lopettamisesta kuitenkin riittää, jollei kunta sitten halua myöhemmin pyörtää päätöstään ja palauttaa koiraveroa.

Kehittämispäällikkö Hakolan mukaan koiraverosta luopuminen kunnissa on väistämätöntä kehitystä. Kyseessä on ainoa korvamerkitty vero, jolla on isoissa kaupungeissa ollut vielä jonkinlainen merkitys, mutta kokonaisuudessa pieni.

– Se ei ole missään tapauksesa ole yhdellekään kunnalle keskeinen tulolähde, sanoo Hakola.

Hän arvioi, ettei lakia koiraverosta silti tarvitse poistaa, vaikka kaikki kunnat siitä luopuivatkin. Teoriassa joku voi vielä nähdä koiraverossa tulonlähteen.

– Laajamittaista paluuta koiraveroon tuskin kuitenkaan tehdään, sanoo Hakola.

Juttua muutettu kello 11.35: täsmennetty , että Helsingin valtuusto hyväksyi kokouksessaan ensi vuoden talousarvion. Koiraverosta luopumisesta päätettiin erillisessä pykälässä.