Sovittelutoimiston ovi käy aiempaa tiuhempaan: "Hyvä sovittelija antaa tilaa"

Satakunnan sovittelutoimisto löytää sovun satoihin riita- ja rikosasioihin vuosittain. Sovittelijoina toimii 40 vapaaehtoista.

Satakunta
kättelevät kädet
Arvo Vuorela / Yle

Satakuntalaiset sopivat yhä enemmän rikos- ja riita-asioita keskenään. Satakunnan sovittelutoimistoon tulevien sovittelualoitteiden määrä kasvaa tänä vuonna yli 500:n. Sovittelussa osapuolet kohtaavat puolueettomien sovittelijoiden välityksellä. Palvelu on maksuton.

Aloitteen rikosasioiden sovittelulle tekee useimmiten poliisi. Ne koskevat useimmiten lieviä pahoinpitelyjä, vahingontekoja tai kunnianloukkaukisa.

– Poliisi on reilun kymmenen toimintavuotemme aikana tottunut meihin ja luottaa toimintaamme, toteaa johtava sovittelun ohjaaja Katja Vaahtera.

Sovittelutoimistolle tulevat riita-asiat voivat koskea esimerkiksi rajariitoja tai koulukiusaamista.

Valtio säästää

Lähes kaikki käynnistyneet sovittelut johtavat jonkinlaiseen sopimukseen. Samalla valtio säästää, sillä sovittelu tulee huomattavasti halvemmaksi kuin oikeuteen meneminen.

Sovittelu Satakunnassa on maan toiseksi halvinta.

Johtava sovittelun ohjaaja Katja Vaahtera

– Yhden sovittelujutun hoitaminen Satakunnassa maksaa noin 440 euroa. Jos juttu menisi poliisilta syyttäjälle ja edelleen käräjäoikeuteen, puhutaan vähintään 1 500 eurosta, kertoo johtava sovittelun ohjaaja Katja Vaahtera

Satakunnassa juttuja sovitellaan henkilöstöön ja budjettiin nähden paljon. Sovittelua hoitavat neljä vakituista työntekijää ja 40 vapaaehtoista sovittelijaa.

– Sovittelu Satakunnassa on maan toiseksi halvinta.

Sovittelija ei ole tuomari

Hyvä sovittelija antaa tilaa toisille ja on itse vain vähän äänessä. Hän tuo hyvillä kysymyksillä esiin uusia näkökulmia, eikä provosoi. Näin listaa hyvän sovittelijan ominaisuuksia johtava sovittelun ohjaaja Katja Vaahtera.

Satakunnassa vapaaehtoisia sovittelijoita on tällä hetkellä 40. Yksi heistä on Kyösti Rautiainen. Hän on 4-5 vuoden aikana ollut mukana lähes 60 sovittelussa.

Sovittelussa on tärkeätä, että osapuolet saavat käydä tunteensa läpi.

Vapaaehtoinen sovittelija Kyösti Rautiainen

Lievät pahoinpitelyt kuten baarin edustan tappelut ovat Rautiaisen mukaan yleensä helpompia soviteltavia kuin periaatteelliset rajakiistat.

– Sovittelutilanne on silti joka kerta erilainen. Ei voi etukäteen päätellä, millainen siitä tulee. Se on niin ihmisistä kiinni.

Sovittelijan rooli ei ole tuomarin, vaan enemmänkin puheenjohtajan rooli. Asiakkaat itse sopivat asiansa.

– Sovittelussa on tärkeätä, että osapuolet saavat käydä tunteensa läpi. Virallisissa instansseissa tämä ei onnistu samalla tavalla kuin kasvokkain tapahtuvassa sovittelussa.

Vapaaehtoiset sovittelijat tekevät työtään korvauksetta, mutta siitä huolimatta monet jatkavat vuodesta toiseen.

– Palkitsevimpia ovat hetket, kun todellinen sovinto syntyy ja kiistan osapuolet paiskaavat kättä aidosti liikuttuneina.