Hallitus perui kiinteistöverojen pakkokorotukset – nämä kunnat nostivat silti

Kunnat päättävät kiinteistöveroprosenttinsa itsenäisesti lain määrittämien vaihteluvälien rajoissa.

kiinteistövero
Nainen olohuoneessa.
Kunnat keräävät kiinteistöveroilla ensi vuonna noin 1,8 miljardia euroa. Summa on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.Nella Nuora / Yle

53 kuntaa on päättänyt nostaa kiinteistöveroprosenttejaan ensi vuodelle, vaikka hallitus perui suunnittelemansa kiinteistöverojen alarajojen pakkokorotukset kuukausi sitten. Pääosin korotukset ovat maltillisia, mutta Toivakka ja Pelkosenniemi erottuvat reippailla "kesämökkiveron" korotuksillaan.

Alunperin hallitus esitti korotusta niin vakituisen asuinrakennuksen kuin maapohjan eli tonttiveronkin alarajaan. Alarajat päätettiin pitää ennallaan, koska aiemmat korotukset ovat nostaneet kiinteistöveron tuoton tavoitteiden mukaiseksi.

Jos alarajan korotukset olisivat toteutuneet, yli puolet kunnista eli 170 kuntaa olisi joutunut nostamaan kiinteistöveroaan, koska vero oli niillä jo valmiiksi alin sallittu.

Kunnat päättävät kiinteistöveroprosenttinsa itsenäisesti lain määrittämien vaihteluvälien rajoissa. 9 kuntaa päättikin laskea kiinteistöveroaan, pääosin ne ovat Ahvenanmaan kuntia. Manner-Suomen laskijoista pistää silmään Savonlinna ja toisaalta Pyhäjoki, joka laski yleistä kiinteistöveroaan ja nosti kahta muuta verolajia. Pääosa kunnista eli noin 250 kuntaa päätti pitää kiinteistöveronsa nykyisellään.

Kiinteistöveron ylärajoihin kunnat saivat lainlaatijoilta lisää nostovaraa. Yleinen kiinteistöveroprosentti eli tonttivero on ensi vuonna 0,93–2,00 prosenttia (tänä vuonna 0,93–1,80 prosenttia). Vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti on 2019 alusta 0,41–1,00 prosenttia (tänä vuonna 0,41–0,90 prosenttia).

Muiden kuin vakituisten asuinrakennusten (lähinnä kesämökkien) kiinteistöveroprosentti on 0,93–2,00 prosenttia (tänä vuonna 0,93–1,80 prosenttia).

Kiinteistöveron suuruus saadaan kertomalla kiinteistöveroprosentti rakennuksen ja tontin verotusarvoilla. Tavallisen omakotitalon kiinteistövero vaihtelee yleensä muutamasta satasesta reilusti päälle tuhanteen euroon vuodessa.

Kunnat keräävät kiinteistöveroilla ensi vuonna noin 1,8 miljardia euroa. Summa on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa ja se muodostaa vajaat 10 prosenttia kuntien verotuloista.

Grafiikka kiinteistöveroa nostavista ja laskevista kunnista.
Yle Uutisgrafiikka

Lue myös:

Omakotitalon kiinteistövero jopa päälle 3000 euroa vuodessa – katso listat maan kalleimmista verottajakunnista

Tarkista tästä talosi kiinteistöverolasku – eurosummat myös ensi vuodelta

Kiinteistöverosta rakentunut miljardibisnes kunnille – tulot ovat nelinkertaistuneet 90-luvulta