Kesy kettu hinkuu rajavartijoiden kaveriksi itärajalla

Lappeenrannan Nuijamaan raja-asemalle on parin viime kuukauden aikana pyrkinyt töihin tuuheakarvainen kettu.

kettu
"Tullikettu" ihmettelee Nuijamaalla.
Kettu poseerasi tullitarkastajille Nuijamaan raja-asemallaTulli / Nuijamaa

Yön pikkutunteina Lappeenrannan Nuijamaan raja-aseman työntekijöille on tuonut seuraa kesy kettu. Eläin ilmestyy raja-asemalle yleensä illalla, vilistelee autojen seassa ja aamun tullen häipyy takaisin metsään.

– Kovin se on kesyyntynyt. Jos olisi leipäpala, niin varmasti ottaisi, kertoo raja-aseman kupeessa vanhempi rajavartija Mika Bjong.

Bjong on itse nähnyt ketun viimeksi tiistaiaamuna.

– Tuossa se oli ihan raja-aseman vieressä.

Kettu vilistelee usein Venäjältä Suomeen tulevien kaistalla. Erityisesti se viihtyy Suomesta lähtevien rekkojen luona, koska silloin on suurin mahdollisuus saada makupala rekkakuskilta.

Kettu on hyvin terhakan oloinen ja Nuijamaan rajavartioaseman pihalla olevien rajavartijoiden mukaan hyvin komea näky. Ketun turkki on hyvässä kunnossa – ravintoa sille tuntuu riittävän.

Kukaan ei tunnusta kettua ruokkivansa, mutta silloin tällöin on nähty ketun saavan ruokaa ihmisiltä, jotka autoissaan jonottavat pääsyä raja-asemalle. Toisinaan raja-asemalle joutuu jonottamaan jopa tunteja, varsinkin kun on venäläisten vapaapäivien aika.

Nuijamaan raja-asema
Vanhempi rajavartija Mika Bjong tapasi ketun viimeksi tiistaiaamuna.Petri Kivimäki/Yle

Ilveksiä ja susia

Nuijamaan raja-asema sijaitsee reilun 20 minuutin päässä Lappeenrannan keskustasta. Sen kautta kulkee päivittäin satoja ihmisiä Suomen ja Venäjän välisen rajan yli. Tätä kautta saapuvat muun muassa lukuisat ostosmatkailijat Viipurista ja Pietarista Lappeenrantaan. Jo alkuvuoden aikana Nuijamaalla itärajan on ylittänyt yli 2,2 miljoonaa matkailijaa. Heistä suurin osa on ollut venäläisiä matkailijoita.

Raja-aseman lähistöllä on vain harvaa asutusta. Myös rajavyöhyke luo metsän eläimille rauhaisan elinympäristön molemmin puolin itärajaa.

Nuijamaan raja-aseman kupeessa on viime aikoina nähty ketun lisäksi myös muun muassa ilves, peura, hirvi ja viime talvena myös susi. Tuolloin rajavartioston turvakameraan tallentui, kun susi jahtasi peuraa. Lopulta peura juoksi Venäjän puolelle, mutta susi ei sinne saakka enää lähtenyt.

Nuijamaan rajanylityspaikka
Tiistainakin Nuijamaan raja-asemalla oli runsaasti turisteja ylittämässä rajaa. Tommi Parkkinen / Yle