1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalinen häirintä

"Mentäiskö tuonne sivummalle" – tällaista seksuaalista häirintää nuoret kokevat

Kolmannes teinitytöistä on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi kuluneen vuoden aikana. Yle Uutisluokka keräsi nuorten kokemuksia seksuaalisesta ahdistelusta.

seksuaalinen häirintä
Uutisvideot: "Sustahan on tullut kunnon povi-Lolita" – Katso millaista seksuaalista häirintää nuoret ovat kokeneet
Uutisvideot: "Sustahan on tullut kunnon povi-Lolita" – Katso millaista seksuaalista häirintää nuoret ovat kokeneet

Koskettelua, suoria ehdotuksia ja salakuvausta. Kolmannes teinitytöistä on joutunut häirinnän kohteeksi kuluneen vuoden aikana, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemasta Kouluterveyskyselystä (siirryt toiseen palveluun). Tyttöjen seksuaalinen häirintä on rajua ja alkaa pahimmillaan hyvin nuorella iällä.

Aikuinen mies raitiovaunussa 11-vuotiaalle tytölle: "Kyllähän tuollaista tyttöä voisi jo vetää."

Olin yksin kaukojunassa ja jonotin ravintolavaunussa kassalle. Vanhempi mies tuli seisomaan ihan muhun kiinni ja kysyi: ”Mentäiskö tonne sivummalle?”. Olin ihan paniikissa.

- tyttö, 12 vuotta

Silmiinpistävää on se, kuinka arkisissa tilanteissa ja julkisilla paikoilla ahdistelu tapahtuu. Yle Uutisluokalle kerrottujen kokemusten perusteella yleistä on suora fyysinen kontakti ja yritykset manipuloida nuoria mukaan seksiin.

Noin kolmekymppiset miehet kysyivät multa ja mun entiseltä tyttöystävältä: ”Haluaisitteko tytöt lähteä panemaan, tykkäättekö rajusta seksistä?”

- tyttö, 15 vuotta

Mun eteen junassa istuu aina sama mies. Se on alkanut runkata siinä ja samalla aina tuijottaa mua silmiin ja mutisee itsekseen jotain huorista.

- tyttö, 17 vuotta

Bussissa matkustajia.
Henrietta Hassinen / Yle

Ahdistelua kadulla, metrossa ja junissa

Julkisilla paikoilla nuoret joutuvat harvemmin ikätoverin aiheuttaman häirinnän kohteiksi. Usein tekijä on aikuinen mieshenkilö.

40-50-vuotiaat miehet on ehdotelleet seksiä moneen kertaan. Ne sanoo esimerkiksi: ”Keksisin meille parempaa tekemistä makuuhuoneen puolella”. Tuntuu ahdistavalta. Edelleen ahdistaa ja ällöttää, jos näen kyseisiä henkilöitä.

- tyttö, tapahtui 13-vuotiaana

Aikuinen mies metrossa 17-vuotiaalle tytölle: "Sulla on hyvät tissit, mut perse vois kyllä olla parempi."

Täydessä junassa joku tulee istumaan ihan viereen, ja hivuttautuu vaan lähemmäs ja lähemmäs. Tapahtuu tosi usein. Tuntuu ahdistavalta, ja on vaan pakko lähteä pois.

- yläkoululainen tyttö

Matkustajia Tampereen asematunneilissa
Mari Siltanen / Yle

“Koulun naisope puristeli tunnin jälkeen”

Myös pojat joutuvat seksuaalisen häirinnän kohteeksi.

Koulun naisope puristeli tunnin jälkeen käsivarsista ja kehui: “Onpa komeet lihakset.”

- poika, 16 vuotta

Yksi mun tyttöpuoleinen kaveri aina lyö mua pepulle, kun kävelee ohi. Se ei ymmärrä, että oon tosissaan kun sanon, etten tykkää siitä.

- poika, 17 vuotta

Somessa häirintä on nuorille arkipäivää

Aina häirintään ei tarvita kosketusta tai edes sanoja.

Noin 40-vuotias mies katsoi mua ensin tosi pitkään, varsinkin päästä alaspäin. Sitten se otti puhelimen esiin ja alkoi kuvata mua.

- tyttö, tapahtui 14-vuotiaana

Kuvien välityksellä tapahtuva häirintä on nuorille arkipäivää. Se on yleistä nimenomaan teinien keskuudessa. Esimerkiksi Snapchatissa kuka tahansa voi lähestyä viesteillä ja kuvilla, kun vain on onnistunut selvittämään vastaanottajan käyttäjänimen.

Pojat laittavat itsestään vähäpukeisia kuvia. Ilmeisesti ne kuvittelee, että me katsottaisiin niitä jotenkin ihaillen.

- tyttö, 15 vuotta

Nykyään saa usein viestejä tuntemattomilta vähän vanhemmilta pojilta, että lähdetään jonnekin kahdestaan. Viestissä ei välttämättä ole suoria ehdotuksia, mutta on itsestäänselvää, että mielessä on muutakin kuin juttelua.

- yläkoululainen tyttö

Nuori.
Esko Jämsä / AOP

Nuoret tarvitsevat tukiverkkoja ja avointa keskustelua

Somessa voi sentään blokata käyttäjän, eli estää tätä lähettämästä enempää viestejä. Mutta miten todellisessa elämässä voisi blokata ahdistelijat? Pitäisikö teinitytön pystyä sanomaan suorat sanat aikuiselle miehelle, joka tulee lähijunassa liian lähelle?

Se on vaikeaa, varsinkin jos toinen on isompi. Pelottaa, että jotain tapahtuu, jos lähden pois. Ei uskalla liikkua, kun ajattelee, että tästä tulee joku iso numero.

- yläkoululainen tyttö

Moni nuori jää yksin käsittelemään ikäviä kokemuksiaan. Fyysisestä häirinnästä ei uskalleta välttämättä kertoa edes kavereille, aikuisista puhumattakaan. Esteenä on häirinnän aiheuttama häpeä sekä pelko siitä, että uhrin ajatellaan olevan osallinen tapahtumiin.

Pitäisi kannustaa siihen, että uskaltaa puhua läheisille. Kun tietää ettei jää asian kanssa yksin, uskaltaa ehkä puolustaa itseään enemmän, jos jotain tapahtuu.

- tyttö, 15 vuotta

Nuorisoa Kampin keskuksessa.
Yle

Alaikäiseen kohdistuva seksuaalinen ahdistelu on aina virallisen syytteen alainen, eli rikostutkinnan aloittaminen ei ole siitä kiinni, tekeekö uhri itse rikosilmoituksen tai vaatiiko hän rangaistusta tekijälle.

Seksiä, häirintää ja häpeää. Seksuaalinen ahdistelu on yleisempää kuin kukaan uskalsi arvata. Mistä ahdistelu johtuu? Miksi laki ei riitä suojelemaan meitä? Tunnistetaanko raja, jonka yli ei saa mennä? A-teema: Seksuaalista häirintää Yle TV1 torstaina 16.11 klo 21.05 alkaen sekä Yle Areena. #ateema

Lue seuraavaksi