Kuntayhtymä lopettamassa lääkäripalvelut jäsenkunnistaan – Evijärvi ja Lappajärvi protestoivat erouhalla

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sote-suunnitelma keskittäisi lääkäripalvelut Kauhavalle. Jäsenkuntien valtuustoille jätettiin eilen aloite kuntayhtymästä eroamisesta.

sosiaali- ja terveyspalvelut
terveyskeskus
Juha Kemppainen/YLE

Sekä Lappajärven että Evijärven kunnanvaltuustoille jätettiin eilen maanantaina valtuustoaloite kuntien eroamiseksi alueen sosiaali- ja terveyspalvelut järjestävästä kuntayhtymä Kaksineuvoisesta.

Kaksineuvoisen yhtymähallitus hyväksyi viime viikon tiistaina 7. marraskuuta (siirryt toiseen palveluun) kuntayhtymän suunnitelman, jolla valmistaudutaan sote- ja maakuntauudistukseen. Kaksineuvoisen alueen sote-keskus on määrä muodostaa Kauhavalle. Evijärven ja Lappajärven osalta suunnitelmaan sisältyy terveysasemien muuttaminen hoitajavetoisiksi hyvinvointiasemiksi 1. tammikuuta 2018 alkaen.

Lappajärvellä ja Evijärvellä muutosta ei hyväksytä.

– Meillä on ollut lääkäripalvelut ja nyt ne ollaan ottamassa pois. Se johtaa siihen, että luottamus Kaksineuvoista ja Kauhavaa kohtaan kärsii. Meidän on tehtävä jotain, sanoo Evijärven kunnanvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Mikko Saarijärvi (kesk.).

Ei muuta mahdollisuutta

Lappajärven valtuuston 19 jäsenestä kaikki maanantain kokouksessa paikalla olleet 18 allekirjoittivat aloitteen.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juhani Laasasen (kesk.) mukaan kyse ei ole missään tapauksessa kapinaliikkeestä.

– Olemme huolissamme Kaksineuvoisen suunnitelmasta lähteä keskittämään palveluja jo kaksi vuotta ennen valtakunnallisen soten tuloa niin, että lääkärit viedään Kauhavalle, Laasanen sanoo.

Laasasen mukaan Lappajärvellä ei ole lokakuun alusta lähtien ollut lääkäriä, joka vastaanottaa potilaita.

– Kaksineuvoisen suunnitelman mukaan 1. tammikuuta 2018 alkaen siirtyvät kaikki lääkärit Kauhavalle.

– Kaksineuvoinen on tietenkin kuullut meitä kuntia, mutta reagointi on ollut sellaista, että emme oikein nähneet muuta mahdollisuutta kuin tehdä tällainen herätys, Laasanen sanoo.

Palvelut yksityiseltä

Lappajärveläisten tavoitteena on pitää lääkäripalvelut kunnassa.

Kunnanvaltuusto hyväksyi lokakuussa yksityisen Attendon ja Lappajärven kunnan välisen yhteistyösopimuksen. Sopimuksen mukaan kunta myy terveyskeskusrakennuksen ja kaksi palvelukotia Attendolle, joka puolestaan lupaa järjestää Lappajärvellä terveyskeskuspalvelut vuodesta 2020 lähtien, jos Etelä-Pohjanmaan maakunta ei sitä tee.

Lokakuisella sopimuksella Attendo on luvannut myös järjestää lääkäripalvelut Lappajärvelle, jos ne keskitetään Kauhavalle ennen maakuntauudistusta.

Juhani Laasasen mukaan valtuustolle maanantaina jätetty aloite valmistellaan nopeaan tahtiin.

– Niin, että se on mahdollista käsitellä tämän vuoden puolella. Irtisanomispäätös pitää tehdä edellisen kalenterivuoden lopussa. Muodollisesti eroaminen olisi siis mahdollista 1. tammikuuta 2019, Laasanen sanoo.

Kaksineuvoinen puolustaa ratkaisua

Kuntayhtymä Kaksineuvoiseen kuuluvat Kauhava, Lappajärvi ja Evijärvi. Kuntayhtymän johtaja Antti Perkkalainen sanoo, että lappajärveläisten ja evijärveläisten tyytymättömyys ei tullut täytenä yllätyksenä.

– Tästä lääkärikysymyksestä on noussut elämää suurempi kysymys ja, sitä taustaa vasten sekä aikaisemmin käytyjä keskusteluja ja kirjeenvaihtoa silmällä pitäen, ei se kovin suuri yllätys itse asiassa ollut, Perkkalainen sanoo.

Perkkalainen puolustaa kuntayhtymähallituksessa tehtyä päätöstä ainoana taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevänä ratkaisuna.

– Jos samaan aikaan, kun vaaditaan jatkuvia säästöjä, jäsenkunnat ovat valmiita hyväksymään tehottoman ja kalliin järjestelmän, joka mahdollistaisi lääkärityövoiman kohtuuttoman suuret kustannukset, ei se minun eikä kuntayhtymän politiikkaan sovi.

Ainakin kuntayhtymän johtajan mukaan yhtymähallituksen päätös siis pitää. Se, mikä on tarkka päivämäärä esimerkiksi lääkäripalveluiden poistumiselle kunnasta, on sitten kuntayhtymän operatiivisen johdon päätettävissä oleva asia.

Kuntayhtymä Kaksineuvoiselle Evijärven ja Lappajärven eroaminen tarkoittaisi loppua. Perkkalaisen mukaan mahdollinen eroaminen olisi kunnilta rohkea päätös.

– Aika rohkeita päätöksiä, jos tässä puolentoista kuukauden aikana saavat asiat hoidettua niin, että palvelujärjestelmä pelaa vuoden 2019 alusta.

Asiasta kertoi ensimmäisena Ilkka (siirryt toiseen palveluun).