Tehyn uuden johtajan, kätilö Millariikka Rytkösen mielestä on korkea aika, että hoitajat pääsevät palkkakuopasta: "Lisää liksaa ja paremmat työedut"

Rytkönen on pannut merkille, että ammattiliittojen brändiä pitäisi kirkastaa. "Ay-liikkeen pitää olla turvasatama eikä kirosana."

Tehy
Millariikka Rytkönen.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn valtuusto valitsi tiistaina selvin luvuin puheenjohtajakseen porvoolaisen kätilön, Kätilöliiton puheenjohtajan Millariikka Rytkösen, 42.

Rytkösen mukaan liiton tavoitteet vuodenvaihteen sopimusneuvotteluihin ovat selkeät: palkankorotukset sekä korvaus julkisen sektorin lomarahaleikkauksista.

– Sote-alan palkat ovat olleet kuopassa 60-luvulta asti, on aika päästä palkkakuopasta ylös, Rytkönen sanoi.

Tehyn neuvottelutavoitteet ovat yhteiset lähi- ja perushoitajien Superin kanssa. Liitot haluavatkin yhdessä irtautua nykykäytännöstä eli yhteisneuvotteluista monen muun liiton kanssa, ja neuvotella sopimuksen itse.

– Tarvitsemme sopimuksen, jonka kautta voimme aidosti päättää ja sopia meitä koskettavista työsopimuksen ehdoista, ilman kirjastonhoitajaa tai maatalouslomittajaa, Rytkönen sanoi puheessaan.

Hänen mukaansa nyt olisi työnantajankin etu neuvotella erillinen, 250 000:tä työntekijää koskeva sopimus, kun sote-uudistus myllää kenttää ja työpaikkoja.

"Epäreilua verrata" hoitoalaa vientiliittoihin

Kuinka suuret palkankorotukset tai prosentit hoitajille riittävät, sitä Rytkönen ei halua vielä lukita.

Rytkösen mukaan on kuitenkin epäreilua verrata terveydenhuoltoalaa tai sen kilpailukykyä vientiliittoihin, tai sitoa palkankorotusten katto niihin. Esimerkiksi Teollisuusliitto sopi keskimäärin 3,2 prosentin korotuksista kahdessa vuodessa.

– Sitä en allekirjoita. Meidän työn tuottavuutta ei pysty mittaamaan kuten viennin puolella, sillä tuotteeme on suomalaisten terveys ja hyvinvointi. On epäreilua verrata meitä ja heitä, Rytkönen sanoo.

Perusti popup-synnytyskeskuksen

Rytkönen kuvailee itseään rohkeaksi, innostuvaksi ja näkyväksi.

Vuonna 2014 hän kampanjoikin Porvoon sairaalan synnytysosaston lakkautusta vastaan ja perusti autoihin "popup-synnytyskeskuksia".Synnytykset saivat Porvoossa kaksi vuotta lisäaikaa.

Tehyn ja koko ay-liikkeen brändi kaipaa Rytkösen mielestä päivittämistä, hänen mukaansa sen merkitys on monille hämärtynyt.

– Tuoteselosteemme on liian monimutkainen. Eli lisää liksaa ja paremmat työolot, Rytkönen tiivistää.

Rytkönen kertoo hiiltyneensä kuulleensa Loimaan kassaan siirtyneen työntekijän tokaisevan: "Mä en tarvitse ay-liikettä mihinkään".

– Lähes kuulin työnantajien edustajien tyytyväisen hyrinän korvissani, Rytkönen kertoi puheessaan valtuustolle.

Tärkeimpiä työtehtävinään Rytkönen aikookin nyt puhua liittonsa tehtävistä selkokielellä.

– Ay-liikkeen tulee olla turvasatama eikä kirosana, hän sanoo.