Kaukojäähdytysmarkkinat kasvussa – Turussa kylmyys tulee Kakolan maanalaisesta tekojärvestä

Kaukojäähdytys on pientä liiketoimintaa kaukolämpöön verrattuna.

Kaukojäähdytys
Turku Energian lämmönhankintapäällikkö Ilkka Syrjälä esittelee maanalaista tekojärveä.
Turku Energian lämmönhankintapäällikkö Ilkka Syrjälä esittelee maanalaista tekojärveä, josta saadaan kaukojäähdytystä.Petra Ristola / Yle

TurkuTurussa Kakolan uumenissa kallion sisällä on maanalainen tekojärvi. Altaan syvyys on 15 metriä, ja vettä altaassa on 15 000 kuutiota. Tekojärvi toimii kaukojäähdytyksen vesivarastona.

Turku Energian lämpöpumppulaitos Kakolassa hyödyntää puhdistetun jäteveden hukkalämpöä. Laitos tuottaa sekä kaukolämpöä että kaukojäähdytystä kiinteistöihin.

– Otamme puhdistetusta jätevedestä lämmön talteen. Jäähdytämme jäteveden ja juoksutamme sen tekojärveen. Järvestä vesi käytetään kaukojäähdytysverkon jäädyttämiseen. Ja tietysti se lämmennyt vesi käytetään sitten kaukolämpöverkossa energiana, sanoo Turku Energian lämmönhankintapäällikkö Ilkka Syrjälä.

Kaukojäähdytyksellä kysyntää

Energiateollisuus ry:n mukaan kaukojäähdytyksellä on kasvavat markkinat suurimmissa kaupungeissa, kuten Espoossa, Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Kaukojäähdytys on pientä liiketoimintaa kaukolämpöön verrattuna, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana kaukojäähdytyksen myynti on Energiateollisuuden tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) nelinkertaistunut. Asiakkaiden määrä on viisinkertaistunut.

Turku Energialla on vajaat 100 kaukojäähdytysasiakasta. Uusia asiakkaita tulee muutamia vuodessa. Turku Energian kaukojäähdytys viilentää keskustan liikekiinteistöjä, sairaalarakennuksia ja uusia kerrostaloja.

Turku Energia uskoo kaukojäähdytykseen

Turku Energian kaukolämmön liikevaihto on 140 miljoonaa euroa vuodessa, kun kaukojäähdytyksen liikevaihto on 4 miljoonaa. Kaukolämpöverkko on 600 kilometriä ja kaukojäähdytysverkko 25 kilometriä pitkä. Turku Energia uskoo kaukojäähdytyksen kasvuun.

– Sähkön käyttö lisääntyy jatkuvasti, ja uusia laitteita tulee kiinteistöihin. Tämä lisää lämpökuormaa kiinteistön sisällä. Kun eristeet ovat kiinteistössä hyvät, jää lämpö sisälle. Lämpö pitää poistaa, ja jäähdytys on paras ratkaisu, sanoo Turku Energian lämmönhankintapäällikkö Ilkka Syrjälä.

Ensiaskeleet Turku Energia otti kaukojäähdytyksen kanssa jo vuonna 2000, kun Biolaakson alueella oli tarvetta jäähdytykseen. Kakolan lämpöpumppulaitos valmistui vuonna 2009.

Nykyinen kaukojäähdytysverkosto kattaa Turussa läntisen keskustan, Biolaakson, Kupittaan ja Yliopistonmäen alueet ulottuen idässä Skanssin kauppakeskukseen asti. Verkostoa on myös jatkettu kaupunginsairaalan, sataman ja itäisen keskustan suuntaan.