Seinäjoen kiinteistöillä lajittelu kuntoon kaupunginjohtajan esimerkillä

Monet lajittelevat jätteet esimerkillisesti kotona, mutta työpaikalla tämä taito unohtuu. Seinäjoella kaupunki innostaa työntekijöitään laittamaan jätteet kiertoon myös kaupungin kiinteistöillä.

jätteiden lajittelu
Jäteastioita rivissä pihalla
Merja Siirilä / Yle

Seinäjoen kaupunki aikoo laittaa jätteiden lajittelun kuntoon omissa kiinteistöissään. Kaupungilla on havahduttu siihen, että työpaikoilla jätteet päätyvät turhan usein vääriin astioihin tai sekajätteeseen.

– Koetamme saada jätteet päätymään oikeisiin paikkoihin ja niin, etteivät ne jää kaupungin kiinteistöille makaamaan, tiivistää ympäristötarkastaja Hanna Latva-Kiskola.

– Inspiroimme ihmisiä ja lähestymme heitä mukavalla tavalla. Olemme tehneet julisteen, jota lähdemme nyt lanseeraamaan työpaikoille. Opastamme ja herätämme ihmisiä pohtimaan, että miten minä tämän jätehuollon hoidan, Hanna Latva-Kiskola jatkaa. Seinäjoen kaupungin kiinteistöille jaettavassa, humoristisessa julisteessa kaupunginjohtajan piirroshahmo näyttää lajittelumallia.

Hanna Latva-Kiskola myöntää, että opastuksessa lähdetään perusasioista, vaikka lajittelun periaatteiden uskoisi olevan kaupungin työntekijöille itsestäänselvää.

– Kyllä tavallaan osataankin lajitella, mutta muistetaanko se työympäristöissä. Voi olla, että kotona homma toimii, mutta ei sitten enää työpaikalla.

Jäteastiat paikalleen

Samalla kun Seinäjoki opastaa työntekijöitään lajittelemaan, kaupunki ja jäteyhtiö Lakeuden Etappi tarkastavat, että kaupungin kiinteistöllä on niin sanotusti jäteinfra kunnossa.

– Kartoitamme, millaisia jäteastioita eri kiinteistöillä on käytössä, millaiset lajittelumahdolllisuudet ovat sekä millaista jätettä kiinteistöissä syntyy ja mitä niissä kannattaa lajitella.

Jätelaskut jopa puoliksi

Jos sekajätteen määrä vähenee, se tuntuu sekä luonnossa että kaupungin kukkarolla.

– Voi olla kiinteistöjä, joilla vuotuinen viiden tonnin jätelasku voidaan jopa puolittaa jätteitä lajittelemalla, Hanna Latva-Kiskola arvioi.

Nykyinen lajittelukäytäntö vaihtelee suuresti kaupungin eri kiinteistöissä. Kouluissa ja päiväkodeissa lajittelu on viety pitkälle lasten ja nuorten ympäristökasvatuksenkin vuoksi. Joissakin kiinteistöissä puolestaan lähes kaikki jäte päätyy seka-astiaan tai vääriin astioihin.

– Kyllä siinä opastamisen varaa on, eikä me voida tietenkään työntekijöitä syyllistää tällaisesta asiasta. Tiedon puutetta on vielä, ja sitä tietoa koetamme tässä nyt lisätä.