Yle kehitti mobiilipelin tytöille – testiryhmässä 200 teiniä

Vuoteen 1917 sijoittuva, teinitytöille kohdennettu peli syntyi vastaiskuna miehiselle Suomi 100 -juhlinnalle.

pelit
Olivia (Elli Melasniemi) ja Iita (Milla-Mari Pylkkänen), Olivia 17 -peli
Olivia (Elli Melasniemi) ja Iita (Milla-Mari Pylkkänen).Yle

Maailma oli sata vuotta sitten yhtä lailla väreissä ja hd kuin tänä päivänä, vaikka historiankirjoissa Suomen itsenäisyyttä juhlitaan mustavalkokuvissa ja wanhoin sanankääntein.

Jotain sellaista oivalsi Ylellä työskentelevä ohjaaja-käsikirjoittaja Emma Taulo, kun hän alkoi suunnitella sadan vuoden takaisista tapahtumista kertovaa peliä tämän päivän tytöille.

– Ihmiset olivat pohjimmiltaan ihan samanlaisia kuin nykyään, Taulo sanoo.

Sunnuntaina julkaistussa mobiilipelissä Olivia 17 muokataan tarinan kulkua vastaamalla monivalintatehtäviin.

Pelin sisällä Elli Melasniemen esittämä Olivia tubettaa ja chattailee tv-sarja Skamin hengessä, vaikka eletään vuotta 1917. Olivian ystävää Iitaa esittää Milla-Mari Pylkkänen.

– Halusin kertoa historiasta niin, että se tuntuisi tämän päivän nuorista joltain. Luin projektia varten 1920-luvulla eläneiden tyttöjen päiväkirjoja. Esiin nousi tuttuja teemoja, kuten että paras kaveri ei enää puhu mulle, tai että tykkääköhän toi poika musta, Taulo kertoo.

Taulo ja työryhmä halusivat tehdä pelin yhdessä nuorten kanssa. Niinpä he kutsuivat 200 teinityttöä testaamaan ja kehittämään sitä. Koulujen avulla syntynyt yhteistyö sujui loistavasti.

– Palaute oli pääasiassa tosi kriittistä, mikä on ihanaa. Silloin päästään parhaaseen lopputulokseen, Taulo kiittelee.

Testiryhmä uskalsi avata suunsa.

– Nykyiset 15-vuotiaat ovat paljon kypsempiä ja fiksumpia kuin me aikanaan, hieman yli kolmekymppinen Taulo nauraa.

Olivia (Elli Melasniemi) hienona rouvana. olivia_17-peli ja Seitsemäntoista tv-sarja
Olli Laine / Yle

Tyttöjen välisestä ystävyydestä

Olivia 17 -peli on herättänyt kiinnostusta. Se on tavoittanut kohderyhmänsä eli 13–15-vuotiaat tytöt. Pelaajien määrästä päätellen siinä on ainesta ilmiöksi.

– Tavoitteena oli, että peliä todella pelataan, ja siinä onnistuttiin, Taulo iloitsee.

Asian kanssa riitti jännitettävää, sillä keskeiset ihmiset ovat viettäneet projektin kanssa pari vuotta aikaa. Samaan aikaan pelin kanssa julkaistiin pelin tarinaa täydentävä dokumentaarinen draamasarja Seitsemäntoista, joka on suunnattu nuorille aikuisille.

– Tämä on yksi Ylen isoista juhlavuoden panostuksista. Mielestäni koko juhlavuosi on ollut kauhean miehinen ja setämiespainotteinen. Halusimme tehdä sisältöä tyttöjen näkökulmasta tytöille.

Ihmissuhteiden sekaan on kirjoitettu historiallisia tosiasioita.

– Faktat ovat kohdallaan. Mukaan on pujotettu oivalluksia ja tietoa siitä, mitä silloin sata vuotta sitten tapahtui.

Yhdeksi näkökulmaksi Taulo tarjoaa tyttöjen eli Olivian ja Iitan välistä ystävyyttä, jota voi pitää vertauskuvana yhteiskunnallisille tapahtumille. Suomen sisällissota käytiin 1918.

– Jos kaikki olisivat toimineet, kuten nämä tytöt, niin ehkä oltaisiin vältytty vuoden 1918 tapahtumilta. Kyse on luottamuksesta ja sen särkymisestä, siitä, annetaanko anteeksi vai ei.

_Olivia 17 -peliä voi pelata _tästä linkistä.

_Draamasarja Seitsemäntoista löytyy _tämän linkin takaa.