Armeijan uhkaus väliintulosta herätti pelon vallankaappauksesta Zimbabwessa

Pääkaupunki Harareen on nähty siirtyvän panssarivaunuja.

Zimbabwe
Mugabet puolueensa kokouksessa iloisenkeltaisissa asuissa väkijoukon keskellä.
Presidentti Robert Mugabe ja hänen vaimonsa Grace Mugabe osallistuivat Zanu-PF-puolueensa juhlaan viime viikolla.Aaron Ufumeli / EPA

Neljä panssarivaunua oli siirtymässä kohti Zimbabwen pääkaupunkia Hararea, silminnäkijät kertoivat tiistaina uutistoimisto Reutersille. Lisäksi Harareen vievän päätien reunassa noin 20 kilometrin päässä kaupungista nähtiin pysäköitynä kaksi panssarivaunua.

Armeijan komentaja Constantino Chiwenga varoitti eilen armeijan väliintulosta, jos puhdistukset hallinnossa jatkuvat.

Kriisin sysäsi liikkeelle Zimbabwen presidentti Robert Mugabe erottamalla varapresidenttinsä Emmerson Mnangagwan viime viikolla. Mnangagwalla on vahvat siteet armeijaan ja turvallisuuspalveluun.

Vastakkain ovat erityisesti Mugaben Zanu-PF-puolueen nuorisosiipi ja sotaveteraanit.

Chiwenga uhkasi armeijan puuttuvan tilanteeseen, ellei sotaveteraanien puhdistus hallinnosta lakkaa.

– Meidän täytyy muistuttaa kavalien metkujen takana olevia, että kun on kyseessä on vallankumouksemme puolustaminen, armeija ei epäroi astua esiin, Chiwenga sanoi lausunnossaan, joka luettiin toimittajille tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Armeijan komentaja Constantino Chiwenga (oik.) ja Valerio Sibanda kuvattuna lehdistötilaisuudessa Hararessa Zimbabwessa 13. marraskuuta.
Armeijan komentaja Constantino Chiwenga (oik.) uhkasi lehdistötilaisuudessa armeijan puuttuvan vallanvaihtoon. Vieressä komentaja Valerio Sibanda.Jekesai Njikizana / AFP

Grace Mugabe sai puolueen nuoret taakseen

Hallitsevan Zanu-PF-puolueen nuorisosiipi syytti komentajan rikkovan perustuslakia. Myös oppositiopuolue Movement for Democratic Change vetosi perustuslakiin.

– Kukaan ei halua nähdä vallankumousta – enkä väitä, että vallankumous olisi tulossa. Armeijan väliintulo olisi epämieluisaa. Se päättäisi demokratian eikä olisi hyväksi kansalle, sanoi oppostiopuolueen edustaja Gift Chimanikire.

75-vuotias Mnangawa on Zimbabwen 1970-luvun vapaussotien pitkään palvellut veteraani. Häntä pidettiin Mugaben todennäköisenä seuraajana erottamiseen asti.

Mnangawan kaatamisen arvellaan tekevän tietä Mugaben vaimolle. 52-vuotias Grace Mugabe on kerännyt taakseen vahvan kannattajajoukon Zanu-PF-puolueen vaikutusvaltaisista nuorista. Samalla hän on joutunut vastakkain sotaveteraanien kanssa.

Valtapuolueen johtopaikoille on noussut nuoria, joilla ei ole sotakokemusta. Sotaveteraanit ovat enenevässä määrin joutuneet syrjään tärkeiltä hallituksen ja puolueen paikoilta, vaikka he aiemmin nauttivat etuoikeutetusta asemasta.

"Armeija heittää Gracen ulos"

Hararessa pohditaan kiivaasti, erottaako Mugabe komentajan, joka nähdään nyt Mnangagwan kannattajana.

– Mugaben arvovaltaa armeijaan nähden ei ole aiemmin testattu tällä tavoin. Jos hän ei tee mitään, häntä pidetään heikkona. Jos hän puuttuu asiaan, voi seurata yhteenotto, politiikan kommentaattori Alex Magaisa arvioi nettikirjoituksessa.

93-vuotias Mugabe on hallinnut maata 37 vuotta. Mnangagwa nähtiin Mugaben uskollisena soturina, koska he työskentelivät yhdessä yli 40 vuotta. Erottaminen tuli monille shokkina.

Afrikan tutkimuksen johtaja Shadrack Gutto Etelä-Afrikan yliopistosta sanoo uutistoimisto AFP:lle, että jos Grace Mugabe yrittää ottaa vallan, armeija heittää hänet ulos.

– Hän joutuu maanpakoon tai kuolee. He eivät hyväksy Grace Mugabea Zimbabwen presidentiksi. Tämä on käännekohta Zimbabwelle, koska Robert Mugabe on puoliksi vanhuudenhöperö.

Lähteet: Reuters, AFP