Yhdysvaltain oikeusministeri lupaa nopean päätöksen Clinton-tutkinnasta

Oikeusministeri Jeff Sessions harkitsee erikoissyyttäjää selvittämään demokraattien Hillary Clintonin toimintaa. Edustajainhuoneen kuulemisessa Sessions kiisti valehdelleensa Trumpin kampanjan Venäjä-kontakteista.

Yhdysvaltojen politiikka
Jeff Sessions mustaa taustaa vasten kuvattuna. Sessionsilla on yllään tummanharmaa puku. Hän pitää oikeaa kättään ylhäällä vannoessaan todistajanvalaa.
Oikeusministeri Jeff Sessions todisti edustajainhuoneen valiokunnan kuulemisessa.Michael Reynolds / EPA-EFE

Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions sanoo päättävänsä pian, nimittääkö hän erikoissyyttäjän tutkimaan demokraattien taannoiseen presidenttiehdokkaaseen Hillary Clintoniin liitettyjä epäilyjä.

Presidentti Donald Trump ja monet republikaanit ovat vaatineet selvitystä ulkoministerinä toimineen Clintonin ja tämän aviomiehen, entisen presidentin Bill Clintonin hyväntekeväisyyssäätiön väitetyistä kytköksistä uraaniyhtiön myymiseen Venäjälle.

Oikeusministeriö harkitsee myös erikoistutkijan nimittämistä selvittämään liittovaltion poliisin FBI:n toimia Hillary Clintonin taannoisessa sähköpostijupakassa.

Clinton käytti ulkoministerinä sääntöjen vastaisesti yksityistä sähköpostia viranhoitoonsa liittyvään viestintään, mutta FBI ei nähnyt tarvetta syytteiden nostamiseen.

Sessions vahvisti edustajainhuoneen kuulemisessa pyytäneensä liittovaltion syyttäjiä tarkastelemaan, onko tutkinnalle tarvetta.

Sessions sanoi, että politiikka ei pääse vaikuttamaan harkintaan. Hän kiisti, että presidentti Trumpin kommentit vaikuttaisivat hänen päätöksentekoonsa asiassa.

Trump on vaatinut Twitter-viesteissään, että oikeusministeriön pitäisi tutkia Hillary Clintonin toimia.

Trumpin ja Sessionsin välejä on hiertänyt se, että Sessions jääväsi itsensä Trumpin presidenttikampanjan Venäjä-yhteyksiä koskevan tutkinnan päätöksenteosta.

Demokraatit epäilevät, että republikaanihallinto yrittäisi kääntää huomiota Venäjä-tutkinnasta nostamalla uudelleen esiin Clintoneihin liittyviä epäilyjä.

Sessions kiisti valehtelun Venäjä-yhteyksistä

Edustajainhuoneen komitean kuulemisessa Sessions kiisti tiukasti valehdelleensa aiemmissa kuulemisissa Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksistä.

– Kaikissa todistajanlausunnoissani voin vain parhaani mukaan vastata kaikkiin kysymyksiinne kuten olen ne ymmärtänyt ja parhaan muistini mukaan, Sessions ilmoitti kuulemisen aluksi.

– Mutta en voi hyväksyä syytöksiä, että olisin valehdellut valan tehneenä. Se on valhe.

Sessions kertoi muistavansa nyt sanoneensa maaliskuussa 2016 Trumpin kampanjassa työskennelleelle George Papadopoulosille, että tällä ei ollut valtuuksia edustaa Trumpin kampanjaa Venäjän hallituksen suuntaan.

– Minulla ei ollut muistikuvaa tästä tapaamisesta ennen kuin näin nämä uutisraportit, Sessions sanoi.

Sessions kertoi ampuneensa alas ajatuksen järjestää presidenttiehdokas Trumpin ja Venäjän presidentin tapaaminen.

Sessions todisti aiemmin kongressille, ettei hänellä ole tietoa Trumpin kampanjan ja Venäjän viranomaisten mahdollisista yhteyksistä.

Papadopoulos on tunnustanut valehdelleensa ulkomaisista yhteyksistään liittovaltion poliisille FBI:lle.

Trumpin kampanjassa ulkopoliittisena neuvonantajana työskennellyt Carter Page on sanonut kertoneensa Sessionsille viime vuonna valmistelevansa vierailua Venäjälle. Sessions sanoi, ettei muista kyseistä tapaamista Pagen kanssa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters