1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Luvassa lisää sotevääntöä – Hallituspuolueilla yhä eri tulkinnat valinnanvapauslain etenemisestä

Keskusta ja siniset korostavat, että muutoksia tehdään vielä lausuntokierroksen jälkeen. Kokoomus pitää tiukimmin kiinni hallituksen kuukauden vanhasta kompromissista.

sote-uudistus
Kädessä on Terveystalon vuoronumero.
Toni Pitkänen / Yle

Hallitus pääsi kuukausi sitten sopuun sote-uudistukseen liittyvästä valinnanvapauslaista. Ehdotus hyväksyttiin eduskuntaryhmissä, mutta hyvin erilaisin reunaehdoin.

Pääministeripuolue keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, että ryhmä hyväksyi lakiesityksen lähettämisen lausuntokierrokselle, mutta lopullinen kanta ratkeaa vasta asiantuntijalausuntojen jälkeen.

– Kyllä me lähdetään siitä, että lopullinen muotoilu tehdään vasta sitten, kun asiantuntijakierros on kuultu. Eli me olemme antaneet luvan, että tämä on kelvollinen lähetettäväksi lausuntokierrokselle, mikä on parhaillaan nyt menossa, mutta se ihan viimeinen malli katsotaan sitten asiantuntijalausuntojen jälkeen.

Sininen eduskuntaryhmä on samoilla linjoilla.

– Eduskuntaryhmä ja ministeri on sitoutunut siihen, että lausuntokierros otetaan vakavasti ja mikä minun nähdäkseni tarkoittaa myös sitä, että tarvittaessa tehdään myös muutoksia, ryhmäjohtaja Simon Elo kertoo.

Kolmas hallituspuolue eli kokoomus on muita penseämpi muutoksille ja pitää tiukimmin kiinni hallituksen kuukauden vanhasta lakiesityksestä.

– Tietysti nyt on sitouduttu siihen, mikä on neuvottelun lopputulos, jonka ministeri on lausunnolle lähettänyt. Me olemme sitoutuneet täysin siihen ja katsotaan sitten se lopputulos ja kokonaisuus lausuntojen jälkeen, kokoomusryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen korostaa.

Suurimmat näkemyserot asiakassetelistä

Hallituspuolueiden suurimmat näkemyserot liittyvät kokoomuksen suosimaan asiakasseteliin, joka on lausunnolle lähteneessä lakiesityksessä paljon laajemmassa käytössä kuin uudistuksen aiemmissa versioissa.

– Se on varmaan yksi kohta, mikä pitää nyt tässä lausuntokierroksella katsoa. Onko se nyt kohdallaan, vai olisiko sitä järkevää ja tarpeellista muuttaa ja mitä perustuslaki sanoo siitä. Se on varmasti yksi tärkeä elementti tässä loppusuoralla, Kaikkonen arvelee.

Valinnanvapauslain ensiarvioissa asiakassetelin laaja käyttö voi synnyttää lääkäripulan esimerkiksi julkisen sektorin päivystyksiin. Kokoomuksessakin myönnetään, että valinnanvapautta taidettiin olla laventamassa jo vähän liikaakin.

– Kyllä meille on selvää, että kokoomus ei ole mukana missään sellaisessa ratkaisussa, joka vaarantaisi vaikkapa erikoissairaanhoidon päivystys- tai leikkaustoiminnan. Eli kyllä tämä lausuntopalaute otetaan vakavasti vastaan, Jokinen vakuuttaa.

Hallitus vääntää siis vielä ainakin kerran sote-paketin valinnanvapauden laajuudesta.

– Kyllä varmasti vielä vääntöäkin tulee, tämä on sen verran suuri kokonaisuus. Se on minusta ihan normaalia politiikkaa ja demokratiaa, että tällaisesta väännetään kättä, Elo ennakoi.

Valinnanvapauslain lausuntokierros päättyy 15. joulukuuta. Asiantuntija-arviot julkaistaan vasta sitten.

Lue seuraavaksi