Yhdysvaltain presidentin oikeuksista ydinasehyökkäyksen tekemiseen keskusteltiin ensi kertaa sitten vuoden 1976

Niin demokraattien kuin republikaanienkin senaattorit ovat kyseenalaistaneet presidentin valtaoikeuksia ydinaseiden käyttöön.

ydinaseet
Presidentti Donald Trump näyttää peukaloa.
Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvalloissa on ensi kertaa neljään vuosikymmeneen pohdittu presidentin valtaoikeuksia päättää ydinaseiden käytöstä. Viimeksi kongressi keskusteli aiheesta maaliskuussa 1976.

Senaatin valiokunta järjesti tiistaina kongressin kuulemisen, jossa aiheena oli presidentin oikeudet ydinaseiskun tekemiseen. Yhdysvalloissa presidentillä on valtuudet ydinaseen käytöön.

Pohjois-Korean kiihtyvät ohjuskokeet ja tilanteen kiristyminen Korean niemimaalla ovat lisänneet konfliktin riskiä Korean niemimaalla.

Ulkoasianvaliokunnan johtavan republikaanisenaattorin Bob Corkerin mukaan niin demokraattien kuin republikaanienkin senaattorit ovat kyseenalaistaneet presidentti Trumpin valtaoikeudet sodan lietsomiseen, ydinaseiden käyttöön sekä kansainvälisten sopimusten toimeenpanoon liittyen.

Presidentti Trumpin käyttämä sotaretoriikka on herättänyt kritiikkiä. Hän on muun muassa uhannut Pohjois-Koreaa "tulella ja raivolla".

Valiokunnan kuuleminen ei kuitenkaan Bob Corkerin mukaan ollut kohdistettu suoraan Trumpille.

– Olemme huolissamme, että Yhdysvaltain presidentin epävakaus ja hänen päätöstensä haihattelevuus saattaisivat johtaa presidentin määräämään ydinaseiskun, joka olisi täysin Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden vastainen, sanoi senaattori Chris Murphy.

Kuinka vastustaa laitonta käskyä?

Yhdysvaltain armeijasta eläköitynyt kenraali Robert Kehler sanoi kuulemisessa, että armeijan on mahdollista kieltäytyä toimeenpanemasta käskyä joka on laiton, myös siis käskyä ydinaseiden käytöstä. Kuinka tämä käytännössä voisi tapahtua ei ollut kuitenkaan aivan selvää. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)Kehler selvensi, kuinka hän olisi kenraalina toiminut epäselvässä tilanteessa.

– Olisin sanonut "en ole valmis etenemään", kuvaili Kehler.

– Ja mitä sitten tapahtuisi? kysyi senaattori Ron Johnson.

– En tiedä, tunnusti Kehler.

Muutamat senaattoreista peräänkuuluttivat muutoksia lainsäädäntöön presidentin ydinaseoikeuksista. Toisten mukaan presidentillä on oltava oikeudet iskuun ilman juristien väliintuloa.

*Lue myös: *

BBC: Senate committee questions Trump nuclear authority (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters