1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

BBC: Zimbabwessa sotilaat ovat vallanneet maan yleisradioyhtiön

Pääkaupungissa on kuultu myös räjähdyksiä, niiden syystä ei ole tarkkaa tietoa.

Presidentti Robert Mugabe ja hänen vaimonsa Grace Mugabe osallistuivat Zanu-PF-puolueensa juhlaan viime viikolla. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa armeijan sotilaat ovat vallanneet maan yleisradioyhtiön ZBC:n, kirjoittaa BBC. (siirryt toiseen palveluun) Armeijan joukkoja ja ajoneuvoja on ilmaantunut myös pääkaupungin kaduille, kirjoittavat uutistoimistot. Tämä on lisännyt epäilyksiä armeijan vallankaappauksesta.

Zimbabwen armeijan edustajat ovat kiistäneet vallankaappauksen televisiolähetyksessä. Edustajien mukaan armeija on ottanut kohteekseen "Mugaben ympärillä olevat rikolliset". Lisäksi he ovat kertoneet 93-vuotiaan presidentti Robert Mugaben olevan turvassa.

Zimbabwen suurlähettiläs Etelä-Afrikassa Isaac Moyo sanoi Reutersille, että maan hallitus on edelleen vallassa ja puheet vallankaappauksesta ovat "sosiaalisen median väitteitä".

Pääkaupungissa on kuultu ainakin kolme räjähdystä, mutta näiden syystä ei ole tarkkaa tietoa.

Armeijan komentaja Constantino Chiwenga varoitti aiemmin tällä viikolla armeijan väliintulosta, jos puhdistukset hallinnossa jatkuvat.

Kriisin sysäsi liikkeelle Zimbabwen presidentti Robert Mugabe erottamalla varapresidenttinsä Emmerson Mnangagwan viime viikolla. Mnangagwalla on vahvat siteet armeijaan ja turvallisuuspalveluun. 

Lähetystöt ovat kehottaneet kansalaisiaan pysymään suojassa

Yhdysvaltain suurlähetystö Hararessa on kehottanut Zimbabwessa olevia yhdysvaltalaisia etsimään turvallisen paikan ja pysymään toistaiseksi siellä. Asiasta kertoneen uutistoimisto AFP:n mukaan suurlähetystö on kertonut syyksi epävarman poliittisen tilanteen.

Suurlähetystö on myös ohjeistanut työntekijöitään pysymään keskiviikkona kotona.

Myös Iso-Britanniain lähetystö on kehottanut kansalaisiaan pysymään sisätiloissa kunnes tilanne selkenee.

Päivitetty 4:32 Tieto armeijan edustajien viestistä televisiolähetyksessä.