Matkailualan TES-neuvottelut katkesivat – safarioppaille ja rinnetyöntekijöille vaaditaan lisää palkkaa

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan kertoo tarjonneensa yleisen linjan mukaisia korotuksia, mutta ne eivät riittäneet ammattiliitto PAMille.

Huskyt odottelevat asiakkaita. Kuva: Tapio Nykänen

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa on katkaissut tiistaina hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualojen työehtosopimusneuvottelut palvelualojen ammattiliitto PAMin kanssa.

MaRa kertoo tarjonneensa teknologiateollisuuden sopimuksen mukaista palkkaratkaisua, mutta PAM vaatii korkeampia palkankorotuksia.

Maran mukaan vaatimukset ovat liian kovia, sillä hiihtokeskukset ovat kärsineet etenkin muualla kuin Pohjois-Suomessa vähälumisista ja lämpimistä talvista

– Laskettelupäivät ovat olleet laskussa huippukaudesta 2008-2009, jolloin laskettelupäiviä oli hiihtokeskuksissa yhteensä 3 miljoonaa. Viime kaudella laskettelupäiviä oli reilut 2,6 miljoonaa, MaRa tiedottaa.

Vain pohjoisen isoilla menee hyvin

Muutamalla isolla Pohjois-Suomen hiihtokeskuksella on MaRan mukaan mennyt paremmin. Myös safariyritykset ovat olleet vaikeuksissa jo kymmenen vuotta.

– Viime kausi ja tuleva kausi näyttävät paremmilta, mutta toimialalla ei ole yleisen linjan ylittävää palkanmaksukykyä, MaRa kommentoi tiedotteessaan.

STT:n haastatteleman PAMin edunvalvontajohtajan Jaana Ylitalon mukaan edessä on tuumaustauko.

– Me joudumme nyt käymään meidän jäsenkunnan kanssa tätä asiaa läpi ja katsomaan, mitkä tässä ovat etenemisen mahdollisuudet, Jaana Ylitalo sanoi STT:lle.

TES-neuvottelut ovat Lapin kannalta hyvin kiinnostavat. Lapissa on noin 10 000 pamilaista ja suuri osa heistä on ohjelmapalvelualalla ja töissä hiihtokeskuksissa. Alan työehtosopimukset päättyivät lokakuussa.