Analyysi: Alabaman ahdisteluskandaalissa on kaikki pelissä

Senaattoriehdokas Roy Moorella ja häntä tukevilla Alabaman konservatiiveilla on vastassaan republikaanipuolueen johto. Se on valmis uhraamaan jopa varman vaalivoiton, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Alabama
Roy Moore
Senaattoriehdokas Roy Moore puhui vaalitapahtumassa 14. marraskuuta.Jonathan Bachman / AFP

WashingtonYhdysvaltain Alabamassa pidetään joulukuussa senaattorinvaali, joka on jo tässä vaiheessa saanut raamatulliset mittasuhteet. Sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä salaliiton uhriksi julistautuneen ehdokkaan tukijat vetoavat Raamattuun.

Etuajassa pidettävät vaalit näyttävät suuntaa siihen, mitä kaikkialla Yhdysvalloissa vuoden päästä järjestetettävissä kongressivaaleissa on odotettavissa.

Ennakkosuosikki Alabamassa on republikaani Roy Moore, joka on mielipidemittauksissa kymmenen prosenttiyksikköä demokraattien vastaehdokasta edellä. Hänen kisansa saattaa kuitenkin jäädä kesken ahdistelusyytösten takia.

Beverly Young Nelson itkee lehdistötilaisuudessa.
Alabamalainen Beverly Young Nelson (vas.) on eräs naisista, jotka syyttävät republikaani Roy Moorea seksuaalisesta ahdistelusta. Nelsonin mukaan se tapahtui vuonna 1977.Justin Lane / EPA-EFE

Viisi naista on kertonut joutuneensa teinityttönä Mooren seksuaalisesti ahdistelemaksi. Syytöksistä tekee raskaampia se, että nykyisin 70-vuotias Moore oli tuolloin yli kolmekymppinen, kaksi kertaa tyttöjä vanhempi piirikunnan tuomari.

Puoluejohtokaan ei tue Moorea

Tapahtumista on lähes 40 vuotta. Republikaanipuolueen johdon ja presidentti Donald Trumpin saattaisi arvata tulevan Mooren tueksi ja syyttävän demokraatteja poliittisesta ajojahdista.

He eivät kuitenkaan tee sitä. Päinvastoin: Republikaanien senaatin ryhmänjohtaja MItch McConnell ja edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan vaativat Moorea heittämään pyyhkeen kehään.

Oikeusministeri Jeff Sessions, jonka senaattipaikka vaaleissa jaetaan, sanoi senaatin kuulemisessa, ettei hän epäile naisten syytösten todenperäisyyttä. Valkoisen talon kanta on, että Mooren on luovuttava kisasta, mikäli syytökset pitävät paikkansa.

Republikaanien kansallinen komitea kertoi vetävänsä jo aiemmin sovitut kampanjatuet pois Moorelta.

Moore on jäänyt yksin kannattajiensa kanssa. Tilanne on erikoinen, sillä hänellä on Alabaman uskonnollisen oikeiston vankkumattomalta tuntuva tuki ja selkeä johtoasema, mutta republikaanipuolue haluaa hänet ulos vaaleista ja mielellään koko valtakunnanpolitiikasta.

Moore on twiittailut, että hänen sijastaan McConnellin olisi syytä erota. Hän on vaatinut Washingtonin ”suon kuivattamista” ja lietsonut kapinaa poliittista eliittiä vastaan, mutta hänellä näyttää olevan liian suuret voimat vastassaan.

Metoo-kampanja levisi kongressiin

Yhdysvalloissa moni kysyy, mitä on tapahtunut. Miksi republikaanit ovat valmiita uhraamaan vaalivoittonsa?

Republikaanit pelkäävät tosissaan häviävänsä ensi vuoden vaaleissa koko kongressin demokraateille. Venäjä-tutkimukset Trumpin ja hänen lähipiirinsä ympärillä voivat johtaa vaikka mihin.

Virginian ja New Jerseyn kuvernöörinvaalit viime viikolla osoittivat, että Trumpin lisäksi Mooren kaltaiset ehdokkaat nostattavat äänestäjien vastaliikkeitä. Mooresta ehkä pidetään yhä Alabamassa, mutta se on vain yksi 50:stä osavaltiosta.

Jokin suurempi pato on Yhdysvalloissa murtunut. Hollywoodista alkanut #metoo-kampanja leviää koko ajan.

Kongressin edustajainhuoneen työntekijöille määrättiin tiistaina pakolliseksi kurssi seksuaalisen ahdistelun ehkäisemisestä. Puhemies Ryan ilmoitti tästä sen jälkeen, kun kolme naiskansanedustajaa kertoi joutuneensa miesten ahdistelemiksi kongressin hisseissä ja kabineteissa.