Lastenlääkäri rokotevastaisuudesta: Johtuu pitkälti tietämättömyydestä

Tuhkarokkoepidemia voisi hyvin juurtua esimerkiksi Pietarsaareen lääkärin mukaan.

terveys
Ylen aamu-tv: Rokotteiden turvallisuus
Ylen aamu-tv: Rokotteiden turvallisuus

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut THL:n mukaan, mutta influenssarokote on jälleen ajankohtainen aihe, sillä kausi-influenssaepidemian käynnistyminen alkaa tavallisesti vuoden vaihteessa (siirryt toiseen palveluun).

Rokotteiden rinnalla puhuttaa myös rokotevastaisuus. Lasten infektiotautien erikoislääkäri Tea Nieminen puhui Ylen aamu-tv:ssä rokotteiden puolesta. Hän totesi, että rokotteet ovat tiukasti kontrolloituja ja tutkittuja, mutta niillä voi olla haittoja: haitat ovat lieviä verrattuna itse tauteihin hänen mukaansa.

– On turvallisempaa rokottaa kuin sairastaa, ehdottomasti – moninkertaisesti turvallisempaa, hän sanoi.

Rokotevastaisuuden myötä rokotekattavuus voi laskea.

– Silloin epidemiariski on olemassa. Kaikkein surullisinta siinä on se, että ne kaikkein hauraimmat ihmiset eli sairaat, vanhukset ja pikkuvauvat, joille taudit ovat vaarallisimpia, ovat alttiita saamaan tartunnat ihmisiltä, jotka näitä yhteiskunnassa levittää, hän kuvaili.

– Meillä kaikilla on vastuu, hän vielä lisäsi.

Ennen tuhkarokkoon saattoi kuolla Suomessa

Lääkäri uskoo, että rokotevastaisuuden takana on se, ettei rokotettavista taudeista ole kokemusta.

– Eiköhän se [rokotevastaisuus] johdu pitkälti tietämättömyydestä. Ei voi edes sanoa, että ihmiset eivät muista, vaan nykyiset vanhemmat ovat eläneet aikaa, jolloin tässä maassa näitä tauteja ei ole nähty, Nieminen sanoi.

Esimerkiksi hän nosti tuhkarokon.

– Ihmiset eivät hahmota, että siihen aikaan kun meillä oli tuhkarokkoepidemioita, niin se ei ylittänyt uutiskynnystä jos joku lapsi kuoli. Niin tapahtui joka kerta, kun oli epidemia, että muutama lapsi kuoli.

Suomen lääkäriliiton Potilaan lääkärilehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi vuo­sina 1963–1974 tuhka­rokkoon kuo­li keski­määrin kol­me ihmistä vuo­dessa. Niemisen mielestä nykyään tuijotetaan vain kolikon toista puolta.

– Nähdään vain se rokotus, ja nähdään vain se, että siihen liittyy jotain haittoja. Fokus on siinä eikä ymmärretä, mitä hyvää rokotus tekee. Mikä olisi se lantin toinen puoli, jos rokotteet hylättäisiin? Minkälaisia kauheita tauteja me kaikki sairastaisimme?

Rokotekattavuudessa on huomattu Suomessa eroja eri alueiden kesken. Esimerkiksi Pietarsaaressa rokotekattavuus on huonompi kuin muualla maassa. Niemisen mukaan rokotevastaisuudella on vahva jalansija alueella.

– Rokotuskattavuus on niin matala, että se on sellainen tasku, mihin esimerkiksi tuhkarokkoepidemia voi ihan oikeasti juurtuakin.

Lue myös:

Sairaalat marssittavat hoitajia piikkijonoon: "Potilaan on voitava luottaa, että häntä hoitavat eivät tartuta tauteja"

Työryhmä: Rokoteohjelmaan pitäisi hankkia influenssarokotteita, jotka suojaavat useammalta virustyypiltä

Jopa lääkärit ovat epävarmoja siitä, kuka saa ilmaisen influenssapiikin – yhdessä kunnassa rokotettiin kaikki halukkaat

10 tärkeää kysymystä influenssasta: Milloin influenssa saapuu, miten siltä suojaudutaan ja mitä sivuoireita rokotuksesta voi tulla?

Asiantuntijat: Yksikin tuhkarokkotapaus voisi aiheuttaa Pietarsaaren seudulla epidemian