Utsjoen kunnan kiinteistöt vanhenevat – köyhällä kunnalla ei ole varaa rakentaa uusia

Utsjoen kunnan vanhimmat vuokra-asunnot ovat jo yli 40 vuotta vanhoja. Nyt on tullut aika selvittää, millaisessa kunnossa ne ovat.

Utsjoki
Ohcejohka 5.3.2015
Vesa Toppari / Yle

Utsjoen kunta aikoo selvittää kunnan omistamien kiinteistöjen kunnon. Kunnan tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan lokakuun puolivälissä. Kuntoarvion laadinta päätettiin aloittaa Utsjokisuun koulukeskuksesta. Muiden kiinteistöjen osalta odotetaan vielä kannanottoa kunnan kiinteistöyhtiöltä.

Kiinteistöpäällikkö Markku Porsanger kertoo, että kunnan kiinteistöjen kunnosta ei ole tietoa, ja siksi tilanteen selvittäminen aiotaan nyt aloittaa. Selvityksen perusteella suunnitellaan, mitä rakennuksille tulee tehdä, ja miten asian kanssa edetään.

– Kyllähän se tietenkin niin on, että talot meillä alkavat olla niin vanhoja, että ne vaativat tietynlaista huoltoa ja korjausta. Lisäksi sellainen tulee kysymykseen loppujen lopuksi, että mitkä ovat taloja, joille ei voi enää tehdä mitään, ja tulevat jossain aikataulussa mahdollisesti purettaviksi.

Kunnalla ei ole varaa rakentaa uusia asuntoja

Porsangerin mukaan kunnan vanhimmat rivitalot on rakennettu 1970-luvun alussa. Etenkin niiden osalta on tärkeää tutkia, kuinka pitkään niissä voi vielä asua. Vuokrakäyttöön kelpaamattomat asunnot on purettava, mutta uusia asuntoja ei ole varaa rakentaa tilalle.

– Kunnalla ei ole vaihtoehtoja. Meillä ei ole rahaa, se kyllä täytyy tunnustaa. Vaihtoehdon on oltava kaupallinen tai jotenkin muuten. Me voimme vähitellen aloittaa kunnan vuokra-asuntojen rakentamisen, muutaman, jos saamme hyviä tarjouksia niiden rakentamisesta.

– Sehän on meillä ongelmana, että jos me rakennamme vuokrataloja, se tulee aika kalliiksi, ja se tulee suoraan vuokriin. Silloin se (vuokra) on niin kallis, ettei sinne enää ihmiset tule, toteaa Porsanger.

Yksityiset rakentajat eivät ole kiinnostuneita vuokratalojen rakentamisesta

Myös Inarin kunnassa kärsitään samasta ongelmasta kuin Utsjoella. Inarin kirkonkylä on matkailuelinkeinon ansiosta kasvamassa yhdeksi suurimmista asutuskeskuksista Saamenmaalla. Ongelmana on kuitenkin se, että kunnasta ei löydy tarpeeksi vuokra-asuntoja niille, jotka Inariin haluaisivat muuttaa. Lokakuussa kunnan vuokra-asuntoa jonotti 161 henkilöä.

Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine kertoi Yle Sápmille marraskuun alussa, että kunnalla ei ole resursseja rakentaa lisää vuokra-asuntoja. Laineen mielestä asuntojen rakentaminen kuuluu myös yksityisille rakentajille. Inarin kirkonkylällä yksityisten vuokranantajien määrä on melkein yhdellä kädellä laskettavissa.

Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine
Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine.Sara Wesslin / Yle

Utsjoella on myös tähyilty yksityisten rakentajien suuntaan, mutta kiinteistöpäällikkö Markku Porsanger ei näe sitä realistisena vaihtoehtona.

– Tänne ei ole tultu, eikä olla tulossa. En ole edes kuullut, että olisivat aktiivisesti tulossa. Meillä olisi paikkoja, joihin vain aloittaa: hakea luvat ja aloittaa. Se ei ole ollenkaan ongelma, mutta se vaatii sen, että yrityksille tulee luottamus siihen, että Utsjoelle kannattaa rakentaa. Ehkä tulevaisuudessa sellainenkin tilanne tulee, että joku tulee sen takia rakentamaan, että siitä tulee jonkinlainen bisnes.

Omia taloja rakennetaan vähän

Porsanger arvioi, että rakennuskulut nousevat pitkien välimatkojen vuoksi, ja Utsjoelle ei riitä enää kiinnostusta, kun Inarin kirkonkylässä on ollut suuria rakennushankkeita käynnissä. Tulevaisuudessa vuokra-asuntojen suhteen voikin olla vielä huonompi tilanne kuin nyt. Niinkin voi käydä, että ihmisille ei enää löydy vuokra-asuntoja kunnasta.

– Ei se ole varmaan mahdotonta, että niin käy. Niin kauan, kun talot pysyvät kuivina, ja lämpö pysyy niissä vähänkin sisällä, ovat ne jotenkin asuttavia.

Porsangerin tietojen mukaan Utsjoella rakennetaan vuodessa yhdestä kahteen omakotitaloa. Porsanger arvioi, että ihmisten halua oman talon rakentamiseen jarruttavat pankit.

– Se tietenkin johtuu siitä, että pankit eivät uskalla antaa lainaa. Ne arvioivat, että kun se on valmis, se on menettänyt jo puolet arvostaan. Se ei saa talosta lähellekään sitä, mitä on pankki antanut velkaa, jos sen myy. Sehän on se tausta siinä.