1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Hämeenlinnan entinen kaupunginvaltuutettu Kari Ilkkala käräjillä – esillä Sunny Car Center -tietovuotojupakka ja kunnianloukkaus

Hämeenlinnan entistä kaupunginhallituksen jäsentä Kari Ilkkalaa syytetään virkasalaisuuden rikkomisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Markku Ritaluoma vaatii Ilkkalalta miljoonakorvauksia.

Sunny Car Center
Kari Ilkkala Kanta-Hämeeen käräjäoikeudessa.
Timo Leponiemi / Yle

Oikeudenkäynti hämeenlinnalaista entistä kaupunginhallituksen jäsentä Kari Ilkkalaa vastaan alkoi keskiviikkona Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynnin alku viivästyi, koska Markku Ritaluoman edustaja ei saapunut ajoissa paikalle.

Johtava kihlakunnansyyttäjä Matti Torkkel syyttää Ilkkalaa virkasalaisuuden rikkomisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Sen kohteena on poliisin ja syyttäjän haastehakemuksen mukaan ollut Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma.

Hämeenlinnan virkamiesjohto ja Markku Ritaluoma jättivät Ilkkalasta tutkintapyynnön poliisille. Kaupunki halusi selvittää, tekikö Ilkkala rikoksen paljastaessaan kaupunginhallituksessa käsiteltyjä Sunny Car Centerin rahoitusasioita.

Markku Ritaluoma puolestaan vaatii oikeusteitse korvauksia 3 020 000 euroa. Lisäksi hän vaatii 100 000 euroa korvauksia henkisestä kärsimyksestä sekä oikeudenkäyntikuluja. Ritaluoman mukaan Sunny Car Centerin kaatuminen johtui Ilkkalan julkisuuteen kertomista tiedoista.

Syyttäjä hakee käräjäoikeudessa Kari Ilkkalalle tuntuvaa sakkorangaistusta.

Hämeen poliisi epäili Ilkkalaa virkasalaisuuden rikkomisesta, virka-aseman väärinkäytöstä ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Syyttäjä sai esitutkinta-asiakirjat juhannusviikolla 2016.

Syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen virka-aseman väärinkäytöstä tammikuussa 2017.

Sunny Car Center -tietovuoto poiki oikeusjuttuja

Ilkkalan oikeudenkäynti on yksi osa suurta julkisuutta saaneessa Sunny Car Center -vyyhdessä. Hämeenlinnaan yritettiin perustaa Euroopan suurin autokaupan keskittymä.

Kari Ilkkala on itse kertonut olleensa henkilö, joka vuoti Sambian medialle autokauppahankkeen Sambia-rahoitusta koskevia tietoja, jotka hän oli saanut kaupunginhallituksen kokouksessa. Sambian median kautta tiedot levisivät myös Suomeen.

Hämeenlinnan kaupunki pidätti Ilkkalan luottamustehtävistään maaliskuussa 2016, kun Ilkkala oli myöntänyt olleensa tietovuodon takana ja kun häntä vastaan käynnistettiin rikostutkinta asiasta.

Kevään kuntavaaleissa Ilkkala valittiin uudestaan perussuomalaisten listoilta Hämeenlinnan valtuustoon, mutta hän pyysi elokuussa 2017 eroa ja jätti politiikan lähipiiriinsä kohdistuneen leimaamisen ja syrjinnän takia.

Lue seuraavaksi