1. yle.fi
  2. Uutiset

Kouvolasta lähteneen Kiinan-junan matka viivästyi Venäjän rajalla – puksuttaa nyt Keski-Venäjällä ja kirii aikataulua kiinni

Sahatavaraa, koneteollisuuden tuotteita, työvaatteita ja laivanosia kuljettava konttijunan neitsytmatkan kesto on todennäköisesti lähempänä kahtatoista päivää.

rautatieliikenne
ihmisiä Kiinan junan edessa
Ensimmäinen juna Kouvolasta Kiinan Xi'aniin saateltiin matkaan marraskuussa 2017. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Perjantaina Kouvolasta kohti Kiinaa lähtenyt konttijuna etenee tällä hetkellä Keski-Venäjällä. Konttijuna joutuu kirimään hieman aikatauluaan kiinni, sillä juna myöhästyi Venäjän rajalla sattuneen viivästyksen vuoksi.

– Lähtiessä oli pieni viive. Se johtui todennäköisesti rautateiden logistiikasta ja tekniikasta vaihdettaessa veturia Venäjän rajalla. Konttijuna kirii aikataulua nyt kiinni, mitään suurempaa ongelmaa asiassa ei ole, kertoo operatiivinen johtaja Jari Grönlund Unytrade Oy:stä.

Kartta, jossa näkyy rautatiereitti Kouvolasta Kazakstanin halki Kiinaan.
Vientireitti Kouvolasta rautateitse Xi'aniin.Yle Uutisgrafiikka

Matkaa junalle kertyy noin 8 000 kilometriä, jonka tavarajuna kulkee noin kymmenessä päivässä. Neitsytmatkan aikataulussa on otettu huomioon myös mahdolliset viivästykset.

– Nyt kun ajamme reittiä ensimmäistä kertaa, niin olemme 10-12 päivän haarukassamme varmasti lähempänä sitä kahtatoista päivää. Mitään sellaista ongelmaa ei ole ollut, mistä ei olisi eteenpäin päästy, Grönlund sanoo.

Konttijuna taittaa noin 900 kilometriä päivässä. Reitin yksi aikaavievimmistä rajanylityksistä on EU:n ulkorajalla Suomen ja Venäjän välillä. Sitä varten on aikataulussa varattu 1-2 päivää.

Lue seuraavaksi