1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Saarikko ärtyi terveysfirmoille - "Miksi suuryritykset samaan aikaan vaativat valinnanvapautta ja betonoivat nykytilaa?"

Sosiaali- ja terveysministeriö laskee, että Lapin maakunta joutuu maksamaan Mehiläiselle 100 miljoonaa euroa, jos tekeillä oleva ulkoistus perutaan kesken kaiken.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallituksella on kova huoli, miten Länsi-Pohjan terveydenhuollon ja keskussairaalan ulkoistaminen Mehiläiselle vaikuttaa tekeillä olevaan soten valinnanvapauteen.

Sosiaali- ja terveysministeri Annika Saarikko (kesk.) on harmissaan isojen terveysyritysten toimintatavasta.

– Se kummeksuttaa, että kun suuryritykset toivovat vahvaa valinnanvapautta ja monia tuottajia, ne samaan aikaan betonoivat nykytilaa yhdessä kuntapäättäjien kanssa.

Mehiläinen on yksi Suomen kolmesta suuresta terveysalan yrityksestä, joiden arvellaan hyötyvän, jos asiakas saa valita, meneekö yksityiseen vai julkiseen sote-keskuskukseen.

Kemin ja Tornion ympäristössä kunnat ovat siirtämässä terveydenhoitoaan yksityisen Mehiläisen toiminnaksi. Kunnat ovat äänestäneet asiasta. Sairaanhoitopiirin valtuusto ei vielä ole käsitellyt asiaa, eikä sopimusta ole allekirjoitettu.

Ministeriö yrittää estää Länsi-Pohjan sairaalan ulkoistamisen

Ministeriö hakee tapoja, joilla se voisi estää ulkoistamisen. Se on lähettänyt paikalle selvityshenkilöitä ja aluehallintovirasto tutkii järjestelyä.

Viranomaiset tutkivat, voisiko soten säätämisen ajaksi tehty rajoittamislaki pysäyttää ulkoistuksen. Rajoittamislailla valtio yrittää estää maakuntia tekemästä ratkaisuja, jotka haittaisivat 2019 voimaan tulevaa sotea. Ministeriö vetoaa myös kustannuksiin.

– 15 vuoden sopimus on aika pitkä. Sopimuksen irtisanomisesta seuraisi isot euromääräiset sanktiot, käsittääkseni se tarkoittaisi jopa 100 miljoonan euron rahoitusta yritykselle, jos sopimus purettaisiin, Saarikko huomauttaa.

Tarttuuko ilmiö?

Miksi ministeriö sitten yrittää estää aluetta järjestämästä palveluitaan niin kuin se parhaaksi näkee? Saarikon mukaan Kemin - Tornion alueen suunnitelmat sotkisivat laskelmat leikkauksista, joita Lapin keskussairaalassa ja Länsi-Pohjassa tehtäisiin.

– Siellä on halu säilyttää sairaala juuri sellaisena kuin se tänä päivänä on. Kun taas valtakunnallisesti olemme lähteneet siitä, että pitäisi tehdä työnjakoa, Saarikko kuvailee.

Länsi-Pohjan päätös ulkoistaa sairaala liittyy lakiin, jolla hallitus vähentää kaikkia palveluita tarjoavien sairaaloiden määrää.

On mahdollista, että myös muut alueet haluaisivat säilyttää sairaaloitaan tekemällä vastaavia päätöksiä. Ylen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö aikoo puuttua asiaan, jotta ilmiö ei leviä.

Toisaalta Saarikko sanoo kunnioittavansa kuntien ja alueiden päätöksiä, ja ymmärtää Länsi-Pohjaakin.

– Alueella on vuosikymmenien mittainen epäluottamus kahden maakunnan ja sairaalan välillä. Varmasti taustalla on myös huoli juuri tämänkaltaisten kaupunkien tulevaisuudesta ja palveluista, muutenkin kuin sairaaloista.