1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. konsertit

Musiikkikäsine ylennettiin sinfoniasoittimeksi

Jyväskylän Sinfonian konserttivuoden huipennuksessa yhdistyvät kansanmusiikki ja viimeisin musiikkiteknologia.

Kuva: Jani Ilola / Yle

Jyväskylä Sinfonian #suomi100-sarja huipentuu pääkonserttiiin tänään keskiviikkona.

Konsertissa kuullaan kantaesityksenä viulisti-säveltäjä-pelimanni Ville Ojasen säveltämä kansanmusiikkiteos Keskellä palaa rurja. Teoksen solisteina nähdään jazztrumpetisti Jorma Kalevi Louhivuori sekä laulaja Johanna Iivanainen. Tilausteokseen kietoutuu tärkeänä osana myös YUP-yhtyeen laulajana tunnetulta Jarkko Martikaiselta tilattu nykypäivän etnoruno.

Teoksen erikoisuus on Jyväskylän yliopistossa kehitetyn musiikkikäsineen debyytti sinfoniasoittimena:

- Hanskan mentävä aukko näkyi olevan siinä yhden osan alussa, jossa on improvisointijakso, Ojanen kuvailee.

Musiikkikäsinettä soittaa Jorma Kalevi Louhivuori.

Hanska ja matto saivat älyn ja äänen

Yleisö pääsee konsertin yhteydessä tutustumaan myös muihin uuden ajan soittimiin. Jyväskylän yliopiston professori Jukka Louhivuori ja yliopistonopettaja Esa Viirret esittelevät Paviljongissa musiikkikäsineen lisäksi myös musiikkimattoa.

Älysoittimia on kehitetty TEKESin rahoituksella Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksella. Niiden avulla pyritään madaltamaan kynnystä soittamisen oppimiseen.

Musikkikäsinettä oppii soittamaan nopeasti ja sen avulla on helpompi käsittää musiikin lainalaisuuksia. Musiikkimatto on matto, jossa on kaksitoista kosketuksen tunnistavaa sensoria. Sen tarkoitus on tukea yhteistoiminnallista oppimista ja tuoda keho vahvasti mukaan oppimiseen. 

Yleisöä kehotetaan pukeutumaan kansallispukuihin

Suomalainen sinfonia -konsertti juhlistaa satavuotiaan Suomen ohella suomalaisen kansallispuvun historiaa.  Konserttiväkeä kannustetaankin lämpimästi pukeutumaan kansallispukuihin mahdollisuuksien mukaan.

Suomalainen sinfonia -konsertti on yksi Jyväskylän kaupungin vuoden 2017 päätapahtumista.