Joka toinen nuori nainen kokenut seksuaalista häirintää vuoden sisällä

Häirintä kohdistuu etenkin 18-24-vuotiaisiin naisiin, osoittaa Ylen laaja kysely. Joka viides nuori mies puolestaan myöntää syyllistyneensä häirintään.

seksuaalinen häirintä
naista häiritään
AOP

Yle selvitti suomalaisten kokemuksia ja asenteita seksuaaliseen häirintään Taloustutkimuksen kyselyn avulla.

Kyselyn perusteella häirintä on hyvin yleistä, ja se kohdistuu erityisesti nuoriin naisiin.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kyselyn perusteella suurin osa suomalaisista täysikäisistä naisista on jossain vaiheessa elämäänsä joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Noin 80 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista kertoi joskus kokeneensa seksuaalista häirintää.

Häirintä on tavallisesti fyysistä. 66 prosenttia miehistä ja 78 prosenttia naisista mainitsi häirinnän yleisimmäksi muodoksi sopimattoman koskettelun. Seuraavaksi yleisin häirinnän muoto oli seksuaalinen ehdottelu tai vitsailu.

Köyhiä naisia ahdistellaan enemmän, mutta se ei välttämättä johdu varallisuudesta

Kyselyyn vastanneet eriteltiin muun muassa varallisuuden ja koulutustason mukaan. Niistä naisista, joiden talouden yhteenlasketut tulot olivat 0 - 10 000 euroa vuodessa, jopa 49 prosenttia kertoi kokeneensa häirintää viimeisen 12 kuukauden sisällä. Yli 70 000 euroa vuodessa tienaavista ahdistelua oli kokenut vain 12 prosenttia.

Eroa ei kuitenkaan välttämättä selitä tulotaso, vaan vastaajien ikä. Nuoret tienaavat vähemmän rahaa ja juuri nuoria naisia ahdistellaan, huomauttaa Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen.

– Ikä on varmaan selittävämpi tekijä. Nuoret naiset ovat se ryhmä joka kokee häirintää eniten. Hyvä asema ei siis näköjään suojaa häirinnältä, Rahkonen tuumaa.

Kyselytulokset tukevat tulkintaa: Kun kysytään, onko vastaaja kokenut ahdistelua kokenut koskaan elämänsä aikana, vastaukset vakiintuvat naisilla tulotasosta riippumatta 80 prosentin tienoille.

Joka viides nuori mies myöntää syyllistyneensä ahdisteluun

Yle kysyi myös, kuinka moni myöntää syyllistyneensä seksuaaliseen ahdisteluun itse. Miehistä 16 prosenttia myönsi joskus syyllistyneensä ahdisteluun, naisista neljä prosenttia. Nuoret korostuvat myös tässä joukossa. 25-34-vuotiaista miehistä ahdistelun myönsi 21 prosenttia, 50-64-vuotiaista 12 prosenttia.

Lue myös:

"Seksuaalinen häirintä voi olla vahinko" – Näin ajattelee yli puolet suomalaisista

Ahdistelua, häirintää ja häpeää. Seksuaalinen häirintä on yleisempää kuin kukaan uskalsi arvata. Mistä ahdistelu johtuu? Miksi laki ei riitä suojelemaan meitä? Tunnistetaanko raja, jonka yli ei saa mennä? A-teema: Seksuaalista häirintää Yle TV1 torstaina 16.11 klo 21.05 alkaen sekä Yle Areena. #ateema