Hyppää sisältöön

Veden päälle rakentamisesta Lapin matkailun seuraava vetonaula? Kemi kaavoittaa merelle ensimmäistä kertaa

Rannikkoalueen kaupallisella hyödyntämisellä Kemissä varaudutaan tuleviin vuosiin ja matkailijamäärien kasvuun.

Kemissä on rannalla pienhuviloita, joiden lasi-ikkunoiden kauta maisema aukeaa sekä merelle että taivaalle. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Kemissä luodaan mahdollisuuksia rakentaa tulevaisuudessa veden päälle. Rantojen ja merialueen rakentamiseen Kemi ottaa mallia esimerkiksi Helsingistä, jossa on jo tehty kelluvia rakenteita.

– Helsingin keskustassa on kelluva uima-allas, mutta miksipä sellaista ei voisi olla myös Kemissä jos joku toimija haluaa sen toteuttaa. Me halutaan varautua kaavassa myös tällaiseen, perustelee Kemin kaupungin suunnittelupäällikkö Jani Hiltunen.

Kemin lisäksi kelluvaa rakentamista mietitään myös esimerkiksi Turussa, Tampereella (siirryt toiseen palveluun), Hämeenlinnassa (siirryt toiseen palveluun) ja Oulussa. Suunnitelmissa on asuntorakentaminen ja uima-altaiden sekä terassien tekeminen veden päälle.

Kelluvia igluja rannan tuntumaan?

Rannikkoalueen kaupallisella hyödyntämisellä Kemi varautuu tuleviin vuosiin ja matkailijamäärien kasvuun. Kaupunkien aikeita seurataan mielenkiinnolla esimerkiksi kotimaisessa Bluet Oy:ssä, joka on kelluvan rakentamisen ratkaisuihin erikoistunut yhtiö.

Helsingin Allas Sea Pool on yksi yhtiön merkkipaaluista kotimaassa, mutta maailmalla se on ollut mukana toteuttamassa isompiakin kohteita.

– Voisiko Kemissä olla merellä kelluvia igluja, joista voisi tarkkailla taivasta ja revontulia. Maailmalla veden päälle on rakennettu esimerkiksi hotelleja ja kauppakeskuksia, luonnehtii Bluet Oy:n toimitusjohtaja Tytti Sirola.

Pienhuvilat lumilinna-alueen rannassa. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

"Miten me ollaan omituinen ja omanlainen"

Lapin matkailun ennakoidaan rikkovan jälleen tänä talvena uusia ennätyksiä (siirryt toiseen palveluun). Pelkästään joulunajan charterlentoja tulee Lappiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Matkailijavirrasta halutaan aiempaa isompi siivu myös Meri-Lapissa, jossa Kemin kaupungin matkailuyhtiö on tehnyt vuosia työtä matkailijamäärien kasvattamiseksi.

– Me on mietitty, mitä kaikkea merellisyys voi olla, kun otetaan huomioon läheinen kaupunkiympäristö. Miten me poiketaan muusta Lapin matkailumassasta, miten me ollaan omituinen ja omanlainen, kysyy Kemin kaupungin suunnittelupäällikkö Jani Hiltunen.

Lapin liitossa kemiläisten aikomuksesta rakentaa veden päälle ei ole kuultu, mutta tieto otetaan vastaan ilahtuneena.

– Arktisia elämyksiä kuten uiminen tähtitaivaan alla ja saunominen ovat yhä alihyödynnettyjä kokemuksia. Kelluva rakentaminen on myös kestävää matkailua, joten tämä on hyvä idea, luonnehtii matkailuasiantuntija Satu Luiro Lapin liitosta.

Veden päälle rakentaminen voi olla ratkaisu paikoissa, joissa rantaviiva on jo rakennettu täyteen tai alueilla, joissa rantaviivaa halutaan jättää muuhun käyttöön.

Yrittäjien ideoita ja näkemyksiä ei haluta suitsia liikaa

Kemissä kaupunki on sallimassa veden päälle rakentamisen Pajarinrannan alueella. Alue sijaitsee pienen lahdenpoukaman toisella puolella vastapäätä lumilinnan matkailualuetta, josta kaupungin matkailuyhtiö on kehittämässä ympärivuotista matkailunähtävyyttä. (siirryt toiseen palveluun)

– Herkullisempaa paikkaa Kemistä tuskin löytyy kenellekään matkailutoimijalle, kuvailee Kemin Matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen.

Parina viime talvena Kemissä on innostuttu hyödyntämään lumilinnalta aukeavaa merinäkymää. Lähelle rantaa on tehty jäärata, jossa voi ajaa rallia vuokra-autolla tai istahtaa halutessaan ammattikuljettajan pyöritettäväksi.

Tämä on yksi esimerkki uusista toiminnoista ja yrittäjistä, joita talvimatkailun kasvu on tuonut pieneen rannikkokaupunkiin. Kaupungin matkailuyhtiö toivoo, että uudet yrittäjät tai yrittäjiksi aikovat ottaisivat kopin veden päälle rakentamisesta.

– Mahdollisuuksia on vaikka mihin, onko se sitten sauna- ja uimalatyyppistä toimintaa vai jotain ihan muuta, se jää muiden päätettäväksi. En halua ottaa kantaa siihen, millaista toimintaa kaipaamme lumilinnan naapuriin, että en tulisi lukinneeksi liikaa mahdollisten yrittäjien näkemyksiä tai ideoita, luonnehtii Koutonen.

Kelluvan rakentamisen mahdollistava asemakaava on nähtävillä

Kemin kaupungin näkökulmasta Pajarinrannan alue on ollut vuosia vajaakäytöllä. Sen kehittämistä on jarruttanut suojelumerkinnällä varustettu koulurakennus, joka on ollut vuosia tyhjillään.

Nyt tälle alueella on laadittu uusi asemakaava, jonka luonnokset ovat parhaillaan nähtävillä. Uutta asemakaavaa laadittaessa Kemissä on pohdittu nimenomaan matkailua. Se on saatu vuosien työn jälkeen kasvu-uralle, mutta tähän ei haluta tuudittautua liikaa vaan luoda puitteita uusille toiminnoille.