Hyppää sisältöön

Kemin teatterikevät tuo lavalle pitkästä aikaa jännitysnäytelmän

Toivotun trillerin lisäksi teatterin kevään ohjelmisto tarjoaa näytelmiä vauvasta vaariin. Ikärajattoman lastennäytelmän lisäksi tarjontaa on aikuiseen makuun ja nuoriso saa keväällä peräti oman teatterifestivaalin.

Edward Taylorin kirjoittama Kylmä murha on vahvoilla jännitteillä ladattu psykologinen trilleri. Kuva: Nina Susi / Kemin kaupunginteatteri

Kemin kaupunginteatterin lavalla ratkotaan keväällä murhaa. Kysyntään on vastattu tuomalla ohjelmistoon pitkästä aikaa jännitysnäytelmä.

Teatterin kevään ohjelmisto tuo lavalle myös uuden lastennäytelmän ja lisäksi esimerkiksi nuorten toteuttamaa teatteria.

Edward Taylorin kirjoittama Kylmä murha on vahvoilla jännitteillä ladattu psykologinen trilleri. Kemin kaupunginteatterin johtaja Sarianne Paasosen mukaan dekkareita rakastetaan, mutta niitä on haastava toteuttaa teatterin keinoin.

– Suomalaiset ovat dekkareiden suurkuluttajia, mutta niiden tuominen ja sen jännityksen luominen näyttämölle on hieman haastavaa. Näytelminä toimivia dekkareita on aika vähän, jonka vuoksi niitä esitetään myös aika vähän. Tämä on ehkä paras tällä hetkellä liikkeellä olevista näytelmistä.

Paasonen sanoo edellisen trillerin esittämisestä vierähtäneen aikaa.

– Ei minun aikanani ole ainakaan ollut, että on siitä siis kulunut aikaa, sanoo vuodesta 2013 teatterinjohtajana Kemissä vaikuttanut Paasonen.

Mikko Viherjuuren suomentama ja Snoopi Sirenin ohjaama Kylmä murha saa ensi-iltansa helmikuun 17. päivä.

Mitä syntyy, kun laitetaan vanhat kunnon eläinsadut ja eläinaiheiset iskelmät monitoimikoneeseen, sekoitetaan lujasti ja tuunataan annos ripauksella katu-uskottavuutta?

Sarianne Paasonen

Citykettu viihdyttää kaikkein pienimpiä

Teatterin kevät tuo jännityksen lisäksi jotain myös perheen pienimmille, sillä teatterinjohtajan itsensä käsikirjoittama ja ohjaama lastennäytelmä on ikärajaton ja ihan kaikille sopiva musiikillinen näytelmä. Paasosella onkin esitellä uuden lastennäytelmän resepti.

– Mitä syntyy, kun laitetaan vanhat kunnon eläinsadut ja eläinaiheiset iskelmät monitoimikoneeseen, sekoitetaan lujasti ja tuunataan annos ripauksella katu-uskottavuutta?

Cityketun seikkailujahan siitä syntyy ja maaliskuusta alkaen niihin pääsee mukaan suurella näyttämöllä.

Harrastajat ammattilaisympäristössä

Nuorilla teatterinharrastajilla on mahdollisuus kokeilla siipiään ammattiympäristössä. Valtakunnallisessa Nuori Näyttämö-hankkeessa on mukana myös lähes kymmenen vuotta toiminut Kemin kaupunginteatterin nuorisolinja. Kaksivuotinen Nuori Näyttämö huipentuu tulevana keväänä pidettävään festivaaliin.

Nuorisolinjaa ohjaavalle näyttelijä Johanna Virsuselle, hanke tuli tutuksi jo edellisessä työpaikassa Rovaniemen teatterissa.

– Tiedän kokemuksesta, että tämä on huippu hanke, joka tuottaa uusia nuorten näytelmiä ja tutustuttaa nuoria teatterin tekemiseen. Lisäksi tämä lähentää harrastajaryhmiä ammattiteatterin kanssa, Virsunen kertoo.

Nuorisolinjalaiset esittävät festivaalissa Liisa Urpelaisen suomentaman ruotsalaisen näytelmän Ainon aito mä, jonka aluperäisen tekstin Sannas sanna jag on tehnyt Rasmus Lindberg.

– Se on eräänlainen teinin kasvutarina. Kaikki nuorisolinjan 12 näyttelijää saavat olla siinä koko ajan lavalla, Virsunen valottaa.

Hankkeen myötä Keminmaa on saanut oman nuorisoryhmänsä. Keminsuun nuorisoseuran ryhmä harjoittelee esitettäväksi Veikko Nuutisen kirjoittaman On isis -näytelmän, joka raflaavasta nimestään huolimatta ei kerro terroristijärjestöstä, vaan siitä, millaista on tulla isäksi.

Huhtikuussa pidettävälle Nuori näyttämö-festivaalille tulee lisäksi kahden oululaisen nuorisoryhmän esitykset.

Heittäytymistä unohtamatta

Kevät tuo Kemin kaupunginteatteriin myös monia vierailuja ja ohjelmistossa jatkavat jo hyvän suosion saavuttaneet näytelmät Onnennumerot, Miljoona hyvää syytä ja Kemin tyttö - Kaksi matkaa Israeliin.

Huumorin ja hetkessä elämisen ystäville Kemin kaupunginteatterin näyttelijät heittäytyvät kevätkaudellakin improvisaation vietäviksi. Improklubi kokoontuu kaikkiaan neljä kertaa teatteriravintolan tiloissa.

.
.