Tolkkilan kartanokaupat lähellä – ostaja tekisi kartanosta ylellisen tilan hääjuhlille ja kokouksille

Kouvolan seurakuntayhtymän omistamasta Tolkkilan kartanosta tarjotaan yli puolta miljoonaa euroa.

kartanot
Tolkkilan kartano Elimäellä
Juha Korhonen / Yle

Kymijoen rannalla Elimäellä sijaitsevasta Tolkkilan kartanosta on jätetty ostotarjous. Kouvolan seurakuntien leiri- ja kokouskäytössä olleesta kartanosta on tarjottu 535 000 euroa.

Tarjouksen tehnyt ostajaehdokas on Visa Heinosen omistama Hello Team Finland Oy. Yhtiö ylläpitää ja operoi Kieloranta-nimistä juhla- ja kokoustilaa Hämeenlinnassa. Kieloranta isännöi osan tilaisuuksistaan myös Billnäsin Ruukissa.

Heinosen mukaan hän on jo jonkin aikaa etsinyt paikkaa, jonne laajentaa yritystoimintaansa. Kielorannassa järjestetään muun muassa hääjuhlia ja esimerkiksi pörssiyhtiöiden kokouksia ja muita yritystilaisuuksia.

Heinosen tavoite on saneerata Tolkkilan kartano samaan tarkoitukseen.

– Kartanon päärakennus on hieno, samoin pihapiiri. Niihin ei tulla tekemään suuria muutoksia. Sisätiloja ja ennen kaikkea leirikeskuskäytössä olleita majoitushuoneita tullaan saneeraamaan, sillä huoneiden nykyinen varustelu- ja laatutaso eivät yksinkertaisesti vastaa nykyajan vaatimuksia, Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan Tolkkila voisi olla valmis vastaanottamaan ensimmäiset häävieraat tai yritysryhmät tammikuussa 2019.

Kouvolan yhteinen seurakuntaneuvosto päättää omalta osaltaan kaupan hyväksymisestä ensi keskiviikkona. Lopullisesti kaupan hyväksyy kirkkovaltuusto.

Majoitustilat kymmenille, sali sadalle

Kartano on ollut myytävänä useamman vuoden. Kirkkovaltuusto päätti myynnistä joulukuussa 2015.

Tolkkilan kartanossa on aikaisemmin järjestetty seurakunnan leirejä ja kokouksia. Kauppaan kuuluu kolme eri kiinteistöä ja niillä sijaitsevat kartanorakennus ja maneesirakennus.

Alunperin seurakunta olisi asettanut myynnin ehdoksi sen, että seurakunta voi jatkossakin vuokrata Tolkkilan tiloja halutessaan. Tästä ehdosta kuitenkin luovuttiin myynnin vauhdittamiseksi.

Kartanossa on nykyisellään keittiö, majoitustiloja noin 30 hengelle ja sadan hengen juhlasali. Maneesirakennuksessa on sauna- ja takkahuonetilat, luokkahuone ja lisää majoitustilaa.

Päärakennus paloi kivijalkaan

Alunperin agrologi Uno Bask rakennutti Tolkkilan kartanon päärakennuksen vuonna 1924 Wreden suvulta ostamilleen maille.

Kartano ehti palvella niin sotasairaalana, lastenkotina kuin vapaa-ajan asuntona ennen tuhoisaa tulipaloa syyskesällä 1991. Kivijalkaan asti palanut kartano päätyi Elimäen seurakunnan omistukseen kolme vuotta myöhemmin, jolloin se kunnostettiin entiseen loistoonsa.