Hevonen nimeltä Loukon Lotta ja kana Rentukka ikuistuvat keittiövälineisiin: "Löydän käsitöihini aiheet arjen ympyröistä"

Suomalaiset arvostavat käsityötä yhä enemmän ja ovat siitä valmiita maksamaan.

käsityöt (tuote)
Jouko Eskelinen
Jouko EskelinenMatti Vikman / Yle

Väenpaljous täyttää Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen. Meneillään on Euroopan suurin käsi- ja taideteollisuustapahtuma, jossa on mukana satoja käsityöyrittäjiä.

Esillä on kotimaisia lahja- ja käyttöesineitä, vaatteita, asusteita ja koruja sekä kodin sisutustuotteita. Tuotteita löytyy peräti kolmesta suuresta messuhallista sekä alan ammattilaisille että harrastajille.

Tapasimme viisi käsityöstä elantonsa saavaa taitajaa.

Veli-Matti Fors
Veli-Matti Fors.Matti Vikman / Yle

"Myymme ja valmistamme kotimaisia puisia keittiövälineitä, esimerkiksi kaulimia ja lastoja. Meillä on perheyritys Pohjanmaalla, vuodesta 1974 olemme toimineet tällä alalla. Käsityötä arvostetaan ja siitä ollaan valmiita maksamaan.

Ehkä se oli kodin perintöä, että lähdin alalle. Pohjanmaalla on tällaista perheyrittäjyyttä aika paljon; toki olen ollut vieraankin palveluksessa välillä töissä."

Veli-Matti Fors, Tervajoki

Nainen ja hänen käsityönsä.
Marjaana Niskanen.Matti Vikman / Yle

"Kaikki on lähtenyt kankaanpainannasta, eli painan tekstiilit käsin ja suunnittelen kuviot myös itse. Ne ovat syntyneet omien valokuvien pohjalta aidoista malleista.

Tykkään aika arkipäiväisistä aiheista, mitä löytyy meidän ympäriltä ja joissa on jotain pientä jäynää. Itse olen maalta, ja esimerkiksi hevosmalli on naapurista nimeltään Loukon Lotta ja kana on myös yhden tuttavan kana Rentukka."

Marjaana Niskanen, Jyväskylä

Anna Karppinen
Anna Karppinen.Matti Vikman / Yle

"Mä opiskelin Lahden kuvataide-instituutissa kuvataiteilijaksi ja aloin tekemään opiskelun ohella koruja. Olen ollut nyt seitsemän vuotta yrittäjänä.

Ihmiset tykkää hirveästi väreistä, ne kiinnittävät kovasti huomiota. Mä itse rakastan värejä, semmoisella ajatuksella teen näitä, että kaikki pitää saada irti siitä väristä."

Anna Karppinen, Riihimäki

Mies ja rumpu.
Jouko Eskelinen.Matti Vikman / Yle

"Nämä ovat perinteisiä lappalaisten rumpukuvioita eli tässä soittimessa on Kemin Lapin rummun kuvio. Se on eräs uskonpuhdistuksen aikana säilyneistä rummuista.

Yleensä shamaanirumpu jakaantuu kolmeen osaan. Tässä keskellä on olemassa oleva maailma, täällä on niin sanottu ylinen eli taivas, ja täällä alhaalla on sitten tämä manala. Nykyään rummun ääntä käytetään paljon rentoutumiseen ja rauhoittumiseen."

Jouko Eskelinen, Lautiosaari

Sanni Lehtinen
Sanni Lehtinen.Matti Vikman / Yle

"Minä olen tehnyt maanisesti käsitöitä ihan koko ikäni, tämä työ on oikeastaan vain yksi laji kaikesta siitä mitä teen. Kultasepän työ on aivan ihanaa, pientä nysväämistä, etenkin filigraanimenetelmä, mihin olen erikoistunut.

Lasken itseni käsitöiden sekakäyttäjäksi, langat oikeastaan kaikessa muodoissa menee, nahkatöitä teen, metallit eri muodoissa, lasi, puu... savi ei ole oikein mun juttu. Kyllä sitä aina kaikkea jännää vastaan tulee."

Sanni Lehtinen, Jyväskylä