1. yle.fi
  2. Uutiset

Rauhannobelistin neuvo koulujen konfliktitilanteisiin: "Ehkä kaikkein tärkeintä henkilösuhteissa on se, että toimitaan nopeasti"

Ahtisaari-päivien päätapahtumakaupunki on tänä vuonna Vaasa. Presidentti Ahtisaari pääsi keskiviikkona tutustumaan vaasalaisten koulujen sovittelumenetelmiin.

Ahtisaari-päivä
Variskan yläkoulun oppilaat Ada Laitanen ja Aatu Puisto pääsivät haastattelemaan presidentti Ahtisaarta.
Variskan yläkoulun oppilaat Ada Laitanen ja Aatu Puisto pääsivät haastattelemaan presidentti Ahtisaarta.Elina Kaakinen / Yle

Presidentti Ahtisaaren ja konfliktinratkaisujärjestö CMI:n työntekijöiden päivä Vaasassa alkoi kouluvierailuilla ja tutustumisella koulujen sovittelumenetelmiin. Sovittelua tarvitaan kouluissa erilaisissa oppilaiden välisissä ristiriitatilanteissa ja kiusaamistapauksissa.

– Kyllä niitä tilanteita tulee, totesivat vaasalaisen Variskan yläkoulun tuoreet "sovittelijaoppilaat", kahdeksasluokkalaiset Vilma Ketelä ja Ville Murtonen.

Vilma ja Ville valittiin koulun sovittelijoiksi koulukavereiden äänestyksessä ja palkinnot he pääsivät pokkaaman itsensä rauhannobelistin kädestä.

– Kyllä jännitti tosi paljon, tunnusti Vilma.

Vilma Ketelä ja Ville Murtonen
Vilma Ketelä ja Ville Murtonen äänestettiin Variskan koulun sovittelijaoppilaiksi. He saavat kiitosta reiluudesta ja toisten huomioon ottamisesta.Elina Kaakinen / Yle

– Se, että palkinnon sai Ahtisaarelta, on aivan erityinen kunnia, totesi Ville.

"Minähän opin teiltä"

Variskan yläkoulun oppilaat olivat valmistaneet arvovierailleen videoelokuvan ja musiikkiteatteriesityksen, jotka valaisivat esimerkein sitä, miten koulussa ratkotaan riitoja ja torjutaan kiusaamista.

Presidentti Ahtisaari sanoi olevansa vaikuttunut Variskan koulun menetelmistä. Nuorten esitykset osoittivat, että koulusta löytyy osaavia sovittelijoita ja presidentti Ahtisaari saikin kuulla, että valtaosa ristiriidoista pystytään Variskan koululla sovittelemaan.

– Minähän opin teiltä, sanoi rauhannobelisti ja sai audiotoriossa yleisönä olleet oppilaat ja opettajat hyrisemään tyytyväisyyttään.

Ahtisaari kehotti oppilaita arvostamaan saamaansa oppia. Sovittelun taitoa elämässä tarvitaan ja nuoresta asti opeteltu taito voi kehittyä tärkeäksi kansalaistaidoksi.

– Elämänne on paljon rikkaampaa ja helpompaa näiden oppien kanssa, joita olette täältä saaneet.

Saman pöydän ääreen

Variskan koululla riitapukarit pyritään aina istuttamaan saman pöydän ääreen, samoin kiusaaja ja kiusattu. Ongelmia ratkotaan sovittelijoiden avulla, puhumalla ja kuuntelemalla. Vaikeimmissa tapauksissa avuksi tulee kuraattori. Kuraattoria tarvitaan esimerkiksi silloin, kun kysymys on nettikiusaamisesta.

Tilaisuuden jälkeen oppilaskunnan edustaja Ada Laitanen pääsi kysymään Ahtisaarelta, mitä neuvoja hän haluaisi antaa nuorille konfliktitilanteiden ratkaisemiseksi. Ahtisaarella oli yksi neuvo:

– Ehkä kaikkein tärkeintä henkilösuhteissa on se, että toimitaan nopeasti.

Prseidentti Ahtisaari Variskan koululla auditoriossa
Presidentti Ahtisaari tapaa mielellään koululaisia. Vaasassa hän vieraili sekä suomen- että ruotsinkielisessä koulussa.Elina Kaakinen / Yle

Vuosittain vietettävien valtakunnallisten Ahtisaari-päivien tarkoituksena on lisätä tietoa rauhanvälityksestä, riitojen ratkaisemisesta sekä sovinnon merkityksestä. Sovittelutaitojen opettaminen koululaisille on keskeinen tavoite.

Perimmiltään on kysymys samasta asiasta puhutaanpa sitten koululaisten keskinäisistä kahnauksista tai kansainvälisistä konflikteista.

– Ihan samoja asioita nousee esiin siellä kansainvälisissä kriiseissä ja neuvotteluissa kuin mitä nousee kouluissa. Se on vain skaalautumiskysymys, painotti CMI:n viestintä- ja varainhankintajohtaja Elina Lehtinen.

Variskan koululla Vilma Ketelä ja Ville Murtonen lupaavat sovitella aina kun tarvetta on. He pitävät tärkeänä sitä, että riitatilanteisiin ja kiusaamiseen puututaan nopeasti. Tarvitaan joku, joka puhaltaa pilliin.

– Silmät pitää pitää auki, sanoo Vilma.

– Ja kun se tilanne tulee, niin pakko siihen on uskaltaa mennä väliin, jatkaa Ville.

Lue seuraavaksi