Venäjän duuma hyväksyi lain ulkomaisen median nimeämisestä "ulkomaiseksi agentiksi"

Venäjä vastaa Yhdysvaltain päätökseen rekisteröidä Venäjän englanninkielinen RT-media ulkomaiseksi agentiksi. Voice of America ja Radio Free Europe/Radio Liberty -radioasemat voivat olla uuden lain ensimmäiset kohteet.

media
Seitsemän kansanedustajaa taputtaa duuman salissa, puhemiehen korokkeen takana. Keskellä istuu duuman puhemies Vjatšeslav Volodin tummassa puvussa. Vaalealla seinällä on suuri Venäjä vaakuna, kullattu kaksipäinen kotka punaisella pohjalla.
Duuman jäsenet taputtivat, kun laki ulkomaisen median rekisteröimisestä ulkomaisiksi agenteiksi hyväksyttiin kolmannessa käsittelyssä. Keskellä istuu duuman puhemies Vjatšeslav Volodin.Sergei Ilnitsky / EPA-EFE

Venäjän parlamentin alahuone duuma on hyväksynyt lain, joka mahdollistaa Venäjällä toimivien ulkomaisten tiedotusvälineiden nimeämisen ulkomaisiksi agenteiksi.

Venäjän parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston on määrä hyväksyä laki ensi viikolla, ja sitten se tulee presidentti Vladimir Putinin vahvistettavaksi.

Lakihanke on vastaus Yhdysvaltain toimille Venäjän valtio-omisteista RT-uutisyhtiötä vastaan. Yhdysvallat on määrännyt RT:n paikallisen tytäryhtiön Yhdysvalloissa rekisteröitymään ulkomaiseksi agentiksi.

Yhdysvallat on syyttänyt Venäjän valtiovallan käyttäneen RT:tä välineenä vaikuttaakseen Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Venäjä kiistää syytökset RT:tä kohtaan ja syyttää Yhdysvaltain syyllistyvän sananvapauden suitsimiseen.

Uutistoimisto Interfaxin lähteiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Venäjän oikeusministeriö on jo varoittanut Yhdysvaltain liittovaltion rahoittamaa Voice of America -radioasemaa siitä, että se voi päätyä ulkomaisten agenttien listalle.

Valtio-omisteinen uutistoimisto RIA Novosti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että oikeusministeriö on varoittanut myös Yhdysvaltain kongressin rahoittamaa Radio Free Europe / Radio Liberty -uutisorganisaatiota, että sen Venäjällä toimiva yksikkö voi lain joutua kohteeksi.

Kansalaisjärjestölaki laajenee ulkomaiseen mediaan

Vuonna 2012 Venäjällä säädettiin laki, joka vaati ulkomailta rahoituksensa saavia ja poliittisesti toimivia kansalaisjärjestöjä rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi.

Neutraalisti käsitettynä agentti tarkoittaa yleensä ottaen toimijaa tai asiamiestä, mutta käsitteenä ulkomainen agentti lyö kansalaisjärjestöön vahvan kielteisen leiman, koska se tuo helposti mieleen ulkomaisen vakoojan.

Ihmisoikeusjärjestöjen mielestä kyseessä on keino suitsia vallanpitäjien kannalta hankalia järjestöjä, koska poliittisen toiminnan määritelmä on laaja.

Nyt tämä vaatimus siis on määrä ulottaa koskemaan ulkomaisia tiedotusvälineitä.

Oikeusministeriö nimeää "agentit"

Duuman käsittelyssä hyväksytyn lain mukaan Venäjän oikeusministeriö päättää, mitkä tiedotusvälineet lasketaan ulkomaisiksi agenteiksi.

Näiden tiedotusvälineiden pitää merkitä venäläiselle yleisölle julkaisemansa materiaalit ulkomaisen agentin levittämäksi tuotteeksi ja esittää tilinpitonsa viranomaisten tarkastettavaksi.

Laki siis jättää viranomaisille varsin vapaat kädet päättää, mitkä tiedotusvälineet lopulta nimetään ulkomaisiksi agenteiksi.

Laki ei koske venäläisiä tiedotusvälineitä, vaikka nämä saisivatkin ulkomaista rahoitusta.

Koston väline

Venäläisparlamentaarikot painottivat, että laki on vastaus Yhdysvaltain toimiin.

– Tämä tekemämme päätös on pakotettu, kukaan meistä ei halunnut tällaista päätöstä eikä se mitenkään vaikuta sananvapauteen maassamme. Tässä on kyse toimeenpanevalle vallalle annetusta mahdollisuudesta ryhtyä vastatoimiin suhteessa maihin, joissa rajoitetaan venäläisten journalistien toiminnan- ja sananvapautta, duuman varapuhemies Pjotr Tolstoi sanoi uutistoimisto RIA Novostin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Myös presidentti Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi, että laki tarjoaa keinon kostaa Venäjän mediaan kohdistuvat toimet.

– Mitään Venäjän median vapauden loukkausta ei jätetä ilman kovaa vastausta, Peskov sanoi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on arvostellut lakihanketta hyökkäykseksi median vapautta vastaan.

– Tämä laki antaa vakavan iskun Venäjän lehdistönvapaudelle, joka oli jo ennestäänkin epätoivoisessa tilassa, järjestön Euroopan ja Keski-Aasian varajohtaja Denis Krivošejev sanoi.

– Parin viime vuoden aikana Kreml on väsymättä rakentanut median kaikukammiota, joka sulkee ulkopuolelleen kriittiset äänet niin Venäjän sisältä kuin ulkopuoleltakin.

Saksa hallitus on myös kritisoinut tekeillä olevaa lainsäädäntöä, varsinkin jos Saksan ja muun Euroopan media joutuu rajoitusten kohteeksi Venäjän ja Yhdysvaltain ristiriitojen takia.

Lisätty kello 18.13 taustaa ulkomaisen agentin käsitteestä ja Yhdysvaltain FARA-laista ja kello 18.35 tietoa siitä, millaisia organisaatioita FARA lähinnä koskee.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, TASS