Pankkikonttorit katoavat pikkukunnista – kyläkaupat paikkaavat puuttuvia palveluja

Palvelujen hupeneminen ärsyttää pienten kuntien asukkaita. Samalla kyläkauppojen rooli kasvaa. Esimerkiksi Pomarkussa käteistä rahaa saa vain kaupan kassalta.

pankkitoiminta
Asiakaspalvelutilanne pankissa

Pankkien käteispalvelut ovat hävinneet monelta kylänraitilta. Pomarkusta viimeinen täyden palvelun konttori lähti noin kuukausi sitten.

Kuntalaiset eivät nielleet päätöstä konttorin sulkemisesta mukisematta. He purkivat pettymystään kiivaasti kunnantalolla järjestetyssä tilaisuudessa.

– Kyllä se karvaalta tuntuu. Kaikki viedään pois. Se on jollain tavalla ihan järkyttävää, Esko Kivistö toteaa.

Markkinavoimat jylläävät

Tilaisuudessa vastaajan roolissa ollut Länsi-Suomen Osuuspankin asiakkuusjohtaja Hannu Kyrövaara kertoo, että markkinavoimien jylläykselle ei vain mahtanut mitään. Käteispalvelujen käyttö Pomarkussa oli sen verran vähäistä, että kulut kasvoivat liian suuriksi.

Kuntalaisilta saadun palautteen mukaan tarvetta perinteisille kassa- ja käteispalveluille olisi vielä, mutta niiden käyttö on vähentynyt Kyrövaaran mukaan 10-20 prosenttia vuosittain.

– Kynnys tarjota käteispalveluja tällaisessa tilanteessa on melko kova. Aina se toki kolauttaa, kun päätöksiä tehdään, mutta olemassa on vielä muita keinoja, joiden avulla arjen saa sujumaan.

Kaikki palvelut kyläkaupasta

Muilla keinoilla Hannu Kyrövaara viittaa ainakin ajan hermolla olevan kyläkaupan toimintaan. Pomarkun K-marketin kassalla pankkikonttorin lopettaminen on jo näkynyt. Koska pankista ei enää saa käteistä, hakevat kyläläiset sitä nyt kaupan kassalta. Siellä hoituvat nykyään muutkin pankkipalvelut.

– Läheskään kaikki eivät tiedä, että meiltä saa myös maksupalvelukuoria. Posti toimittaa niissä lähetetyt laskut pankille ja maksu menee omalta tililtä, kertoo K-market Pomeranssin kauppias Iina Etelätalo-Niemi.

Nämä palvelut tukevat toisiaan ja näin saadaan pidettyä kaupat kylissä.

Niina Etelätalo-Niemi

Hän näkee pankin ja postin palvelut luonnollisena osana kyläkaupan toimintaa.

– Jos kuntalaisella on asiaa postiin, hoitaa hän herkästi ostoksensa samassa paikassa. Siinä mielessä nämä palvelut tukevat toisiaan ja näin saadaan pidettyä kaupat kylissä. Toivon, että muutkin kauppiaat huomaisivat tämän.