Hyppää sisältöön

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto runoilijalle – voittajateos ammentaa todellisuudesta

Esikoiskirjailijoille myönnettävä Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto meni tänä vuonna runokokoelmalle.Tunnustuksen sai Pauli Tapio.

Pauli Tapio Kuva: Timo Raunio

Pauli Tapion, 31, runot vakuuttivat raadin levollisella itsevarmuudellaan. Tekijän lukeneisuus paistaa palkintoraadin mukaan tekstistä.

Oulussa syntynyt Tapio on kääntäjä, tutkija ja kriitikko, joka on opiskellut kirjallisuutta ja venäjän kieltä. Hänen voittoisan kokoelmansa Varpuset ja aika on kustantanut Poesia.

Palkinnon merkitys on aloittavalle kirjailijalle suuri.

– Onhan se luottamuksen osoitus. Tämän jälkeen tuntuu hyvältä jatkaa kirjoittamista, Pauli Tapio kertoo.

Varpuset ja aika syntyi noin puolessatoista vuodessa. Kokoelman runoissa tehdään tarkkoja ja ajankohtaisia havaintoja. Myös runojen muoto vaihtelee numeroiduista lauseista proosallisempaan ilmaisuun.

– Minulla oli tietoinen halu käsitellä nyt tapahtuvia asioita. Halusin etsiä inhimillistä lähestymistapaa, miten yksilö voi asemoida itsensä suhteessa maailman tapahtumiin.

Runoissa kuvataan muun muassa Välimeren pakolaiskriisiä ja ihmiskunnan kehitystä.

Raadin perustelujen mukaan yksi runokokoelman vahvoista teemoista on yksittäisen ihmisen absurdi merkityksettömyys. Teos ei turvaudu erikoisten kielikuvien akrobatiaan. Voittaja näyttää, että runous ei ole vaikeaa; se on suurenmoista, summaa raati.

Tapio aikoo jatkaa runojen kirjoittamista. Lisäksi hän tekee väitöskirjaa 1940- ja 50 -lukujen vapaarytmisestä runoudesta. Tapio on toiminut aktiivisesti myös runopiireissä. Hän on ollut muun muassa Tuli&Savu-runouslehden toimittaja.

– Runouden asemassa on kiinnostava ristiriita. Runoilloissa ja kaikissa esiintymistilaisuuksissa, joissa olen käynyt, on aina paljon yleisöä. Mutta muuten runon esilläolo on aika vähäistä. Ennemmän saisi olla.

Tänä vuonna Helsingin sanomien kirjallisuuspalkinnon kärkikymmenikköön (siirryt toiseen palveluun) (HS) pääsi seitsemän romaania, kaksi runoteosta ja yksi novellikokoelma. Voittajasta päättivät toimittajat Antti Majander, Suvi Ahola, Sanna Kangasniemi ja Juhani Karila sekä runoilija Eino Santanen ja kisan edellinen voittaja Hanna Weselius. Raati luki kaikkiaan 70 esikoisteosta.

Kolmena viime vuotena Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto on mennyt romaanille. Viime vuonna palkinnon sai Hanna Weselius teoksellaan Alma!

Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

.
.