Hallitus yrittää estää Meri-Lapin taudin leviämistä – lakia tiukennetaan

Niin sanottua soten rajoittamislakia kiristetään. Lailla estetään kuntia ulkoistamasta sairaanhoitoa.

politiikka
Länsi-Pohjan keskussairaalan käytävä Kemissä.
Panu Pohjola / Lehtikuva

Hallitus aikoo rajata nykyistä tiukemmin kuntien oikeutta ulkoistaa sairaanhoitoa.

Hallitus on sopinut, että niin sanotun rajoittamislain voimassaoloa jatketaan soten myöhästymisen takia. Laki on säädetty tilapäiseksi voimaan siirtymäkaudelle ennen sotea.

Yle kertoi aiemmin tänään, että hallitus aikoo jatkaa lain määräaikaa ja tiukentaa kriteereitä. Iltapäivällä sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti, että ulkoistamisen ehdot kiristyvät. Kun laki tulee voimaan, kuntien on nykyistä vaikeampi ulkoistaa sosiaali- ja terveyspalveluja.

Viime päivinä julkisuudessa on puhuttu Länsi-Pohjan sairaalan ulkoistamisesta. Kunnat ovat päättäneet, että alueen perusterveydenhuoltoa ja keskussairaala ulkoistetaan Mehiläiselle 15 vuodeksi.

Hallituksen esitys ei kuitenkaan ehdi estää Länsi-Pohjan sairaalan ulkoistamista. Se voisi kuitenkin estää muita mahdollisia ulkoistuksia.

Lakia esitetään tiukennettavaksi niin, että ulkoistamista ei saa tehdä, jos se koskee yli 30 prosenttia alueen palveluista - nykyisin raja on 50 prosenttia. Sopimus ei saisi myöskään jatkua yli vuoden 2020.

Hallitus haluaa pidentää myös niin sanotun paras-lain voimassaoloa. Se tarkoittaa, että nykyisiä yhteistoiminta-alueita, joilla terveydenhoito on järjestetty, ei saa purkaa.