1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opiskelijaelämä

Yliopiston opiskelijat pelkäävät lasten näkevän humalaisia opiskelijoita – haluavat estää koulun tulon kampukselle

Lappeenrannan teknillisen yliopiston opiskelijat vastustavat alakoululaisten siirtoa kampusalueelle. Sisäilmaongelmaisesta koulusta tulevien lasten pelätään hankaloittavan opiskelijaelämää ja rikkovan työrauhaa.

opiskelijaelämä
Opiskelijoita yliopiston pihalla.
Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla opiskelee noin 4 800 opiskelijaa. Tommi Parkkinen / Yle

Lappeenrannassa Skinnarilan alakoulu on erittäin huonossa kunnossa. Koulun henkilökunta ja oppilaat ovat oireilleet pitkään huonon sisäilman vuoksi. (siirryt toiseen palveluun) Kaupungista onkin nyt kiivaasti etsitty sopivia väistötiloja koululaisille.

Uusimpana suunnitelmana on siirtää 3.–6.-luokkalaiset heti vuoden alussa reilun kilometrin päässä sijaitsevan Lappeenrannan teknillisen yliopiston tiloihin. Ajatus herätti heti vastustusta yliopiston ylioppilaskunnassa. (siirryt toiseen palveluun)

Opiskelijat ovat tulleet aikuisille tarkoitettuun yhteisöön.

Jan Saariniemi, LTKY

Yhtenä syynä on opiskelijoiden päihteiden käyttö. Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta julkaisi kannanoton nettisivuillaan.

– Kampusalueella liikkuu tällä hetkellä täysi-ikäisiä opiskelijoita, joiden vapaa-ajan viettoon kuuluu esimerkiksi alkoholin käyttöä. Opiskelijakulttuurin ja alaikäisten oppilaiden yhteentörmäykset eivät ole toivottavia, sillä se saattaa vaikuttaa esimerkiksi alaikäisten nuorten kokemuksiin päihteistä ja päihteiden käytöstä.

Kolmen viikon vappu olisi haaste

Lappeenrannan teknillisen yliopiston järjestyssäännöt kieltävät työskentelyn ja opetukseen osallistumisen päihtyneenä. Yliopiston opiskelijat kuitenkin järjestävät keväisin Suomen pisimmäksi Wapuksi kutsutun kolmen viikon mittaisen vapun juhlinnan. Sen vietto olisikin ongelmallista, jos kampuksella olisi lapsia.

– Päihteet ei näy arkielämässä juurikaan. Suuret tapahtumat ovat kuitenkin kuin pitkiä festivaaleja ja hyvin tärkeitä koko yhteisön kannalta, kuvailee LTKY:n hallituksen puheenjohtaja Jan Saariniemi.

Missä nämä lapset viettäisivät välituntinsa ja missä he söisivät?

Jan Saariniemi, LTKY

Vappujuhlinnan lisäksi Saariniemi nostaa ongelmallisena ajankohtana esiin syksyiset uusien opiskelijoiden fuksiviikot.

– Opiskelijat ovat tulleet aikuisille tarkoitettuun yhteisöön. Kohtaamiset lasten kanssa pohdituttavat, sanoo Jan Saariniemi.

Tupakan tumppi maassa yliopiston edustalla.
Ylioppilaskuntaa pohdituttaa myös se, että missä pienet koululaiset viettäisivät välituntinsa. Tommi Parkkinen / Yle

Huoli tutkimusrauhasta sekä liikenneturvallisuudesta

Sisäilmaongelmaisen lappeenrantalaiskoulun oppilaat hajautetaan nopealla aikataululla eri paikkoihin. Koulun hajauttaminen on tilapäinen ratkaisu. Ensi syksynä koulu siirtyy pidempiaikaisiin väistötiloihin, yhtenä vaihtoehtona on yliopisto.

Ylioppilaskunta on huolissaan myös yliopistoväen työrauhasta.

– Yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan opiskelu-, työ- ja tutkimusrauhan tulee ehdottomasti säilyä. Missä nämä lapset viettäisivät välituntinsa ja missä he söisivät?

Ylioppilaskuntaa mietityttää myös lasten turvallinen liikkuminen alueella.

Kohtaamiset lasten kanssa pohdituttavat.

Jan Saariniemi, LTKY

Lappeenrannan teknillinen yliopisto suhtautuu koululaisten tuloon rauhallisesti.

– Ensireaktio on se, että hätäratkaisu pitää löytyä. Oppilaiden ja henkilökunnan terveys on mielessä. Tämä on priorisointikysymys ja ratkaisu pitää löytyä. Kampus on iso alue, summaa yliopiston provost Liisa-Maija Sainio.

Jan Saariniemi sanoo, että myös ylioppilaskunta on yhteistyökykyinen.

– Jos lapset siirtyvät tänne, niin me pidämme huolen että kaikilla on hyvä olla.

Lukiolaiset olisivat tervetulleita yliopistolle

Lappeenrannassa on kaksi lukiota. Ne molemmat sijaitsevat kaupungin keskustassa. Yliopiston ylioppilaskunta on ehdottanut, että koululaisten asemesta kampukselle muuttaisi lukio.

_– Korkeakoulut, lukio ja Lappeenrannan kaupunki hyötyisivät kasvavasta yhteistyöstä, ja korkeakouluyhteisöjen työrauha säilyisi. _

Lappeenrannan teknillisen yliopisto suhtautuu myös ajatukseen kiinnostuneena.

– Tämä voisi olla pitkän tähtäimen suunnitelma. Aalto-yliopistosta on saatu tästä hyviä kokemuksia, kommentoi yliopistolta provost Liisa-Maija Sainio.

Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella opiskelevat myös espoolaisen Haukilahden lukion opiskelijat. (siirryt toiseen palveluun)

_Tarkennettu 16.11.2017 klo 2017, että Lappeenrannan teknillisen yliopiston järjestyssäännöt kieltävät työskentelyn ja opetukseen osallistumisen päihtyneenä. Aiemmin luki, että Lappeenrannan teknillisen yliopiston järjestyssäännöt kieltävät alkoholin käytön kampusalueella. _

Lue seuraavaksi