1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Zimbabwessa asuva suomalainen: Tilanne on suurelta osin rauhallinen

Seppo Ainamon mukaan esimerkiksi pankit ja kaupat ovat olleet normaalisti auki siitä huolimatta, että armeija on kaduilla ja presidentti kotiarestissa.

Panssarivaunu sulki keskiviikkona valtatien Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa. Zimbabwen armeija on ottanut haltuunsa muun muassa yleisradio ZBC:n päärakennuksen. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

Zimbabwen pääkaupungin Hararen lähellä asuva Seppo Ainamo kertoo, että tilanne paikan päällä on suurelta osin rauhallinen. Hän kävi aamupäivällä asioimassa Hararen keskustan tuntumassa.

– Liikennettä oli kaduilla ehkä kolmanneksen verran vähemmän kuin normaalisti. Pankki oli normaalisti auki ja yritimme käydä kaupassa myös, mutta siellä oli niin paljon asiakkaita, ettei sinne oikein mahtunut joukkoon, ja päätimme mennä myöhemmin iltapäivällä.

Pankista sen sijaan sai nostettua rahaa tavalliseen tapaan.

Hararen keskustassa on Ainamon mukaan suljettu joitakin alueita, joille he eivät yrittäneet mennä. Hän asuu vaimonsa kanssa noin kymmenen kilometrin päässä keskustasta, eivätkä he toistaiseksi aio lähteä pois levottomuuksien varalta.

Ainamo vetää Hararessa Zimbabwen aids-orpoja tukevaa hyväntekeväisyysjärjestöä, jonka hän on perustanut vaimonsa kanssa. He ovat jo pitkään asuneet osan vuodesta Zimbabwessa ja osan Suomessa.

Torikauppiaita kadun varrella Hararessa. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

"Näyttää siltä, että maalla on uusi johto"

Ainamo pitää mahdollisena, että armeija antaa pitkäaikaiselle presidentille Robert Mugabelle jonkin komean maan isä -tyyppisen tittelin, mutta hallitsijana hän ei usko enää Mugabea näkevänsä. Saati tämän vaimoa Gracea.

– Vahvasti näyttää siltä, että maalla on uusi johto, mistä varsinkin Hararen alueella ollaan erittäin iloisia.

Zimbabwe on jo vuosia kärsinyt vakavasta valuuttakriisistä ja hyvin korkeasta työttömyydestä.

– Tässä on menty aivan hulluun suuntaan. Ja hallitus oli panemassa kaikki vähäiset rahansa sen varmistamiseen, että huhtikuun vaaleissa Mugabe voi jatkaa presidenttinä ja hänen nimeämänsä henkilö siitä eteenpäin, kun hän ei enää presidenttinä ole.

Hänen mukaansa tavalliset ihmiset eivät juuri kritisoi Mugabea ääneen, koska sillä on ikäviä seurauksia.

– Mutta on hyvin harvinaista ainakin Hararessa kuulla tavallisen kansan puhuvan myönteisiä asioita hänestä. Kansa on saanut hänestä tarpeekseen. Ja se, että Mugaben vaimo on pyrkinyt hänen seuraajakseen, on ollut kova pala monelle.

Katuja Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa. Kuva: Brian Harris / REX / AOP

Lisää aiheesta:

Ulkoministeriö: Liikkumista Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa tulee välttää 

Viisi faktaa Zimbabwesta: Mugabe hallinnut jo 1980-luvulta

Zimbabwen presidentti Mugabe: Olen kotiarestissa