Omakotitalon kiinteistövero jopa päälle 3000 euroa vuodessa – katso listat maan kalleimmista verottajakunnista

Maan korkeimpia kiinteistöveroja maksetaan pääkaupunkiseudulla, halvimpia maaseudulla

kiinteistövero
Omakotitaloalue Töyrynummessa Helsingissä.
Omakotitaloalue Töyrynummessa Helsingissä.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kiinteistöverot kunnittain

Katso miten kiinteistöverot ovat kehittyneet kunnassasi. Tiedot ovat järjestettävissä tuoreimman vuoden mukaan.

Jos taulukko ei näy lataa sivu uudelleen.

Koneen antama pientalon kiinteistövero­summa on saatu laskemalla yhteen maapohjan vero eli niin sanottu tonttivero ja vakituisen asunnon kiinteistövero. Vapaa-ajanasunnoissa noudatetaan eri veroprosenttia, mikä on otettu huomioon laskelmissa. Vuoden 2018 kiinteistö­verosummat on laskettu tämän vuoden verotusarvojen pohjalta, koska ensi vuoden verotusarvot saadaan vasta kevättalvella. Se ei tarkkuutta kuitenkaan juuri muuta, koska verotusarvot muuttuvat vuosittain hyvin vähän.

Taulukon antama summa on keskiarvo kaikkien pientalojen tai loma-asuntojen kiinteistöverosta kysytyssä kunnassa. Se siis lähinnä antaa suuntaa oman kiinteistöveron arvioimiseen.

Myös asunto-osakeyhtiöt maksavat kiinteistöveroa, mutta ne eivät ole mukana aineistossa. Taloyhtiön osakkaat eivät yleensä tiedä omaa kiinteistöveroaan, koska se on tavallisesti sisällytetty yhtiövastikkeeseen, jolla taloyhtiö hoitelee muitakin yhteisiä kuluja.

Pääkaupunkiseudun muuta maata selvästi korkeammat kiinteistöjen arvot heijastuvat myös niistä maksettuihin kiinteistöveroihin. Helsingin seudun omakotiomistajat maksavat huimasti korkeampia kiinteistöveroja kuin pientalonpitäjät muualla Suomessa.

Ylivoimaisena ykkösena komeilee Kauniainen (taulukko ohessa). Omakotitalon Kauniaisissa omistava saa varautua maksamaan kiinteistöveroa lukaalistaan keskimäärin yli 3000 euroa vuodessa. Luku on keskiarvo pientalojen maksamista kiinteistöveroista, korkeampia ja matalampia löytyy.

Kalleimmat pientalojen verottajakunnat.
Yle Uutisgrafiikka

Muukin kärkipää on samoilta seuduilta. Yli tonnin kerhoon kuuluvat lisäksi Helsinki ja Espoo. Kaikkien kuntien keskimääräiset kiinteistöverot omakotitalolta tai kesämökiltä voi käydä katsomassa Ylen kuntakohtaisesta kiinteistöverokoneesta. Omakotitalon tavallinen kiinteistövero on maassa keskimäärin noin 250-300 euroa vuodessa, kesämökin normilasku pyörii 200 euron paikkeilla.

Ei syytä kunnassa

Syy Kauniaisten ykköstilaan ei ole kaupunginvaltuustossa: Kauniaisten kiinteistöveroprosentit ovat niin alhaiset kuin laki sallii. Kauniainenhan on kuntaverossakin aina erottunut muita kuntia edullisempana veroparatiisina.

Edullisimmat pientalojen verottajakunnat.
Yle Uutisgrafiikka

Kauniaisten euroissa hinnakkaan veron taustalla on kiinteistön verotusarvo, Kauniaisissa vielä erityisesti tonttien verotusarvo. Tontit ovat Kauniaisissa hyvin hinnakkaita ja niinpä niiden verotusarvotkin ovat korkeita. Kun rakennustenkin verotusarvot ovat maan kärkipäätä, niin maksettavaa kertyy. Kiinteistövero lasketaan verotusarvon ja kiinteistöveroprosentin tulona maapohjasta ja rakennuksista erikseen. Oheisten taulukkojen luvut ovat omakotitalolta ja kesämökiltä keskimäärin kussakin kunnassa maksettuja kiinteistöveroja (maapohja+rakennukset laskettuna yhteen).

Kiinteistöveron laskukaava on sama muuallakin maassa, mutta kun rakennusten ja maapohjan verotusarvot ovat paljon alhaisemmat, jää maksettava verokin matalaksi. Edullisinta on se on maaseudulla. Esimerkiksi Valtimolla, Pellossa ja Lieksassa selviää keskimäärin 150-160 euron vuosittaisella kiinteistöverolla.

Tosin vielä edullisempaa on monessa Ahvenanmaan kunnassa, koska niiden ei tarvitse noudattaa kiinteistöverolain alarajoja, vaan ne voivat määrätä prosentiksi pyöreän nollan tai siitä ylöspäin aina lain ylärajaan asti. Moni saarimaakunnan kunta noudattaakin nollaveroa kiinteistöveroissaan.

Helsinki kallis mökkikunta

Kesämökkejä Ahvenanmaalla kuitenkin verotetaan yleisemmin kuin vakituisia asuntoja, mutta yleensä hyvin maltillisesti. Manner-Suomen edullisuuskärki löytyy Länsi-Suomen kunnista. Siellä mökin verolasku on reilun satasen vuodessa.

Edullisimmat kesämökkien verottajakunnat.
Yle Uutisgrafiikka

Kalleimmat mökkiverottajakunnat taas löytyvät sieltä, missä huvilat ovat muutenkin maan hinnakkaimpia: Uudeltamaalta. Kärjessä ovat Helsinki, Espoo, Raasepori ja Porvoo. Mökkivero hipoo Helsingissä jo tonnia.

Kalleimmat kesämökkien verottajakunnat.
Yle Uutisgrafiikka

*Lue myös:
*

Hallitus perui kiinteistöverojen pakkokorotukset – nämä kunnat nostivat silti

Tarkista tästä talosi kiinteistöverolasku – eurosummat myös ensi vuodelta

Kiinteistöverosta rakentunut miljardibisnes kunnille – tulot ovat nelinkertaistuneet 90-luvulta