KRP tutkii: Turun kaupungin työntekijöiden epäillään kavaltaneen pysäköintirahoja vuosien ajan – kyse sadoista tuhansista euroista

Kaksi henkilöä on ollut tutkintavankeudessa lokakuun lopulta alkaen.

kavallus
Pysäköintimittari
Marja Väänänen / Yle

Keskusrikospoliisi tutkii Turun kaupungin pysäköintirahoihin liittyvää laajaa kavallusta.

Esitutkinnan perusteella kahden Turun kaupungilla työskennelleen henkilön epäillään kavaltaneen suuria määriä Turun pysäköintimaksurahoja. Henkilöt ovat nyt tutkintavankeudessa.

– Kyse on sadoista tuhansista euroista, sanoo tutkinnanjohtaja Markus Laine KRP:stä.

Henkilöt ovat työskennelleet Turun kiinteistöliikelaitoksella lippuautomaattien ylläpidossa. Heidän työtehtäviinsä kuului myös Turun kaupungin pysäköintimaksuautomaattien tyhjennys.

Kavallusten epäillään alkaneen 1990-luvulla

Keskusrikospoliisin mukaan kavallusten epäillään alkaneen jo 1990-luvulla. Esitutkinnan perusteella toiminta on ollut jatkuvaa aina poliisin lokakuun lopulla suorittamiin kiinniottoihin saakka.

Turun kaupungille asia tuli ilmi lokakuun lopussa. Kaupunki käynnisti asiasta oman sisäisen tutkintansa. Turun kaupunki tulee vaatimaan vahingonkorvausta rikoksella aiheutetusta vahingosta.

– Henkilöiden työsuhde purettiin, kun asia tuli ilmi, kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo.

Asiassa on kuultu lukuisia ihmisiä. Kiinniotettuna on ollut kolmaskin henkilö, mutta poliisi on vapauttanut hänet. Hän on aiemmin työskennellyt Turun kaupungilla vastaavissa tehtävissä. Hänen osaltaan tekoa tutkitaan törkeänä varkautena.

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Markus Laine sanoo, että KRP pääsi epäiltyjen jäljille omien tutkimustensa kautta. Kun rikoksesta epäillyt otettiin lokakuun lopulla kiinni, heidän hallustaan takavarikoitiin anastettuja käteisvaroja. Poliisi on lisäksi suorittanut kymmenen kotietsintää rahojen ja todistusaineiston löytämiseksi.

Esitutkinnassa tutkitaan lisäksi useiden muiden henkilöiden osalta muun muassa törkeitä kätkemis- ja rahanpesurikoksia. Ne liittyvät rikoksella saatujen käteisvarojen piilottamiseen ja häivyttämiseen.