"Kutkuttaa mukavasti vatsanpohjassa" – Länsimetron asemilla tehdään viimeisiä viilauksia, h-hetkeen enää puolitoista vuorokautta

Länsimetro avaa ovensa ja nytkähtää liikkeelle matkustajat kyydissään aikaisin lauantaina. HKL pyytää matkustajia varautumaan mahdollisiin ruuhkiin.

Länsimetro
Ison Omenan R-kioski-kauppiaalla Pia-Liisa Merirannalla pitää kiirettä, kun metron aloitus lähestyy.
Ison Omenan R-kioski-kauppiaalla Pia-Liisa Merirannalla pitää kiirettä, kun metron aloitus lähestyy.Mårten Lampén / Yle

Ison Omenan kauppakeskuksessa Matinkylässä metron mustat ovet pysyvät vielä kiinni. Hetken. Metron liikennöinnin on tarkoitus alkaa puolentoista vuorokauden kuluttua, aikaisin lauantaiaamuna.

Isossa Omenassa ovat kaupoilla nuottaniemeläiset Eero ja Maija Ristaniemi. Parin kilometrin päässä kauppakeskuksesta asuvat Ristaniemet ovat muuttaneet alueelle jo 1970-luvun puolivälissä. Silloin nykyisen kauppakeskuksen paikalla kasvoi vielä tiheää metsää eikä metrosta ollut aavistustakaan.

– Onhan se jännittävää, toteaa Maija Ristaniemi metron liikennöinnin alkamista. Vähän sellainen unenomainen ajatus koko metro, hän lisää.

Espoolaiset Eero ja Maija Ristaniemi
Espoolaiset Eero ja Maija Ristaniemi Mårten Lampén / Yle

Ristaniemiä mietityttää uudet kulkuyhteydet kotoa Helsinkiin. Tähän asti Helsinkiin vartissa vievään bussiin on päässyt hyppäämään melkein kotiovelta. Jatkossa Ristaniemet ovat metron liityntäliikenteen käyttäjiä ja julkisilla matkan teon kesto luultavasti pitenee.

– Vaikea sanoa vielä. Sen näkee sitten kun se todella toimii, että toimiiko liityntäliikenne hyvin. Ja jos se toimii hyvin, niin sitten se on ihan ok, Eero Ristaniemi sanoo.

Metron lähikauppojen hyllyt täyttyvät tohinalla

Lähellä pian avautuvissa liikkeissä on kiire. R-kioskin ja karkkikaupan hyllyjä täytetään kovalla tohinalla. Kahvion ja mehubaarin kalusteita viimeistellään. K-Marketissa näyttäisi olevan kaikki jo paikoillaan, mutta sekin pitää vielä ovet suljettuina.

– Ennen kuin tämä julkaistiin varmaksi oli vähän sellainen ajatus, että mahtaako tämä nyt avautua tämän vuoden puolella. Onneksi saatiin kauppa auki. Kauppapaikka on ollut meillä jo vuoden takaa elokuusta. Paikan piti aueta jo silloin, kiireen keskeltä kertoo Karkkitorin aluepäällikkö Susanna Marttinen.

Karkkitorin aluepäällikkö Susanna Marttinen
Karkkitorin aluepäällikkö Susanna Marttinen Mårten Lampén / Yle

Karkkikauppaa vastapäätä toimintaansa virittelee uusi iso Ärrä. Molempien ohi busseilta metroon kulkee vastedes päivittäin iso määrä ihmisiä. Vielä on kuitenkin viimeisteltävää ennen h-hetkeä.

– Kyllä varmasti on tiukkoja tunteja vielä edessä, mutta lauantaina on kaikki valmiina ja on ihanaa avata ovet, heti kello 6.30, kauppias Pia-Liisa Meriranta lupaa.

HKL:n toimitusjohtaja: Tunnelma on hyvä

Länsimetron liikennöinnin alkamisesta vastaavan HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski luottaa siihen, että metro avataan ylihuomenna.

– Tunnelmat on hyvät. Valmistelut ovat sujuneet hyvin eikä mitään ikäviä yllätyksiä ole tullut. Päinvastoin, tässä on hyvin odottavat tunnelmat lauantaita ja liikenteen avaamista koskien.

Jännittääkö?

– Kutkuttaa mukavasti vatsan pohjasta.

Keramiikkataiteilija Kim Simonssonin veistos vastaanottaa matkustajia Tapiolan asemalla
Keramiikkataiteilija Kim Simonssonin veistos vastaanottaa matkustajia Tapiolan asemallaMårten Lampén / Yle

Yli neljäkymmentä vuotta alueella asunut Ismo Karpoff muistaa vielä hyvin, kun kauppakeskuksen kohdilla käytiin keräämässä mustikoita. Muutama vuosi sitten leskeksi jääneen Karpoffin liikkumista metro helpottaa huomattavasti varsinkin, kun koti on vain sadan metrin päässä.

– Kaverit asuvat Helsingin puolella aika lähellä metroasemia. Yhteinen sävel tulee sitten, kun pääsee metrolla. Ei tarvitse autolla kulkea.

Matinkyläläinen Ismo Karpoff
Matinkyläläinen Ismo KarpoffMårten Lampén / Yle

Oman auton käytön vähentämistä pohtii myös lähistöllä asuva Hannu Junttila.

– Lastenlapset ja minun poikani asuvat Helsingin Myllypurossa, niin sehän on nyt sitten helppo lenkki, kun suoraan pääsee tästä sinne, hän iloitsee.

Matinkyläläinen Hannu Junttila
Matinkyläläinen Hannu JunttilaMårten Lampén / Yle