Tutkijat löysivät maapalloa muistuttavan planeetan, jolla saattaa olla suotuisat olosuhteet elämän esiintymiselle

Aurinkokunnan ulkopuolelta on löydetty jo tuhansia niin kutsuttuja eksoplaneettoja. Niistä vain muutamalla kymmenellä arvioidaan voivan olevan elämää.

Elinkelpoiseksi väitetyt planeetat
Taiteilijan luonnos siitä, miltä eksoplaneetta Ross 128b näyttää.
Taiteilijan näkemys yhdestä eksoplaneetasta. Tästä ei tule Päivätärtä eikä Hornaa, sillä tällä on jo nimi, Ross 128BM. Kornmesser / EOS / AOP

Euroopan eteläinen observatorio ESO kertoo löytäneensä (siirryt toiseen palveluun) planeetan, jolla saattaa olla suotuisat olosuhteet elämän esiintymiselle.

Ross 128b -nimen saanut maapallon kokoinen planeetta sijaitsee 11 valovuoden etäisyydellä omasta aurinkokunnastamme. Se tekee Ross 128b:stä toiseksi lähimmän elämää mahdollisesti sisältävän planeetan Proxima b:n jälkeen.

Proxima b on kuitenkin selvästi haastavampi paikka elämän syntymiselle, BBC:n haastattelema (siirryt toiseen palveluun) tutkimusryhmän jäsen Nicola Astudillo-Defru kertoo.

Ross 128b -planeetan pintalämpötilan arvioidaan vaihtelevan 60 pakkasasteen ja 20 lämpöasteen välillä. Tutkijat aikovat seuraavaksi selvittää, onko Ross 128b:llä ilmakehää ja millaisia kaasuja se pitää sisällään.

– Tutkijayhteisö väittelee vielä siitä, mitkä ovat parhaita merkkejä elämän olemassa olosta. Nyt käytämme happea ja otsonia hyvinä bioilmaisimina, kun taas kaasut kuten hiilidioksidi tai metaani saattavat kertoa geologisista tapahtumista, mutta myös elämästä. Alamme siis etsiä näitä kuin myös vesihöyryä, Astudillo-Defru sanoo.

Ross 128b:n löysi ESO:n Chilen La Sillan observatoriossa sijaitseva teleskooppi.

Aurinkokunnan ulkopuolelta on löydetty jo tuhansia niin kutsuttuja eksoplaneettoja. Niistä vain muutamalla kymmenellä arvioidaan voivan olevan elämää.

Lue myös:

Onko siellä ketään? Eksoplaneettojen kiihkeä etsintä kertoo ihmisestä

Lähitähteä kiertävästä elinkelpoisesta planeetasta saatiin varmistus – suomalaistutkija havaitsi ensimmäisenä

Lähteet: STT